Kaç Günde Gezilir; Bartın için 2-3 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Eğer Bartın’ın plajlarını es geçecekseniz ve hızlı bir tur gerçekleştirmek isterseniz de 1 günlük bir Bartın gezi planı sizi memnun edebilir.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Karadeniz ikliminin hakim olarak görüldüğü Bartın’da hemen hemen her mevsim yağış görülmektedir. Yaz ayları serin kış ayları ise ılık geçmektedir. Ziyaret için en uygun zaman ise haziran, temmuz ve ağustos aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Bartın’da yer alan turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Zonguldak Çaycuma Havalimanı’ndan belirli bir ücret ödeyerek Bartın merkeze 1 saat 20 dakikalık bir yolculuğun ardında ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Pumpum çorbası, yumurtalı isbut, tavuklu köy böreği, tirit ve unlu ispit dolması gibi leziz yemeklerin detaylı bilgisini ve daha fazlasını öğrenmek için Bartın yöresel yemekler yazımıza göz atabilirsiniz.

-Simgesel Yapılar

1-Edhem Ağa Konağı

Edhem Aga Konagi

Bartın’daki önemli sivil mimari örneklerinden olan konak, ilk Müslüman tüccarlardan olan Edhem Ağa tarafından konaklama amacıyla kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma önemli tarihi yapılardan biri olan Edhem Ağa Konağı, geçmişte birkaç defa restore edilmiştir.

Konağın yapımının 1889 senesinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir. 1 yıl gibi bir süre içinde yapımı tamamlanan konak, Amasra ilçesinde bulunmaktadır ve Bartın şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde konağın iç kısmının gezilmesine müsaade edilemiyor olsa da konağı dış kısımdan inceleyebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.

2-Amasra Deniz Feneri

Amasra Deniz Feneri 804X420-1

Karadeniz’deki en eski deniz feneri olma özelliğine sahip olan Amasra Deniz Feneri, Amasra gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında görülmesi gereken noktalardan biridir. 1863 yılında inşa edilen ve o günden beri denizcilere yol gösteren fener, deniz seviyesinden 77 metre yüksekliktedir.

Fenerin yan kısmında ise 3 metre yükskliğinde bir lojman bulunmaktadır. Fenerin aksamadan çalışması 4 kuşaktır aynı aile mensupları tarafından gerçekleştirilmektedir. Şu anda da lojmanda kalan Ahmet Demirci fenerin bakım ve onarımını üstlenmiş durumdadır.

Neden gitmeliyim? Amasra Deniz Feneri, sunduğu muhteşem manzara ile Bartın’daki en güzel seyir noktalarından biridir. Bu nedenle burası, özellikle romantik bir ortam arayanlar için keşfedilmesi gereken önemli bir yerdir.

-Seyir Noktaları

3-Ağlayan Ağaç 

Amasra Aglayan Agac 696X464-1

Boztepe’de bulunan Ağlayan Ağaç, içerisinde bulunan çay bahçesi de bölgenin isminde almıştır. Peki ağacın ismi nereden geliyor derseniz; 300 ile 350 yıllık selvi ağacı deniz ve havadan almış olduğu nemi, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yağmur damlası şeklinde geri verir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülmeyi hak eden bir yer.

Neden Gitmeliyim? Burayı işleten çay bahçesi de, bulunduğu konum itibari ile harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. İçeceğinizden birkaç yudum alırken karşınızda yer alan;  Tavşan Adası, Atatürk Tepesi ve Büyük Limanı seyredebilir ve denizin keyfini sürebilirsiniz. Karşınızda ki bu güzellikleri daha iyi görebilmeniz için çay bahçesinden dürbün kiralayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Dönerken yolun kenarına kurulan standlarda yerli yöre halkının el işçiliği ile yapılan ürün ve yiyeceklerinden satın alabilirsiniz.

4-Bakacak Tepesi

Bakacak Tepesi Amasra 804X420-1

 Amasra‘nın tüm güzelliğini ayaklar altına seren Bakacak Tepesi, yaz dönemlerinde oldukça yoğun ziyaretçi sayısına ulaşmaktadır. Buranın hikayesi; Fatih Sultan Mehmet’in, “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yerdir. Tepede bir dürbün bulunuyor, dürbünle marinayı, yelkenli gemileri ve balıkçı tekneleri gözlemleyebilirsiniz. Közde yapılan veya haşlanmış mısırlardan yiyerek anın keyfini doyasıya yaşayın.

  • Konum: Kaleiçi, Gen. Mithat Ceylan Cd. No:69, 74300 Gömü/Amasra/Bartın
  • Yol tarifi al >

-Plajlar, Koylar

5-Yardibi Plajı

Yardibi Plaji 768X470-1

Oldukça temiz bir denize sahip olan Yardibi Plajı’nda kamp kurulabilecek yerler de bulunuyor. Plajı biraz taşlı olsa da güzel bir ortam sunması nedeniyle ziyaretçiler Kurucalişe ilçesindeki bu plajı sıklıkla tercih etmektedir.

Neden gitmeliyim? Yardibi Plajı da Bartın’daki diğer plajlar gibi özellikle bakirliği koruması ve doğal bir ortam sunması nedeniyle çok sevilmektedir. Plajın üst kısmındaki çam ağaçlarının olduğu kısım ise gölgelik alan olarak değerlendirmek ve piknik yapmak için tercih edilebilecek güzel bir konumda bulunmaktadır.

6-Kapısuyu Koyu

Kapisuyu Koyu 696X464-1

Bartın’ın kıyı ili Kurucaşile’ye 3 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, ismini yer aldığı Kapısuyu Köyü’nden almıştır. 1 kilometrelik uzunluğa sahip plajıyla çevredeki il ve ilçelerden yoğun ziyaretçi ilgisi ile karşılaşıyor.

Neden Gitmeliyim? İnce kum ve dalgalı denize sahip Kapısuyu, etrafını çevreleyen yeşil alanlarıyla doğal bir ortam sunuyor. Bir derinleşip bir sığlaşan denizi çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için tercih noktası oluşturuyor.

Ayrıca; Plajda şemsiye-şezlong kiralayabileceğiniz ve yiyecek-içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler mevcut. konaklamak için az sayıda bulunan pansiyonları tercih edebilirsiniz.

7-Güzelcehisar Koyu

Guzelcehisar Koyu 804X420-1

Karadeniz Bölgesi’nin en büyük sahilleri arasında başı çeken yerler arasında Güzelcehisar Koyu yer alıyor. Çevresinde herhangi bir yerleşim yeri olmayışı sebebiyle bu denli doğal ve güzelliğinden bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar gelebilmiş.

Bartın yöre halkının çok fazla tercih ettiği plaj da burada yer alıyor. Özellikle tercih edilen aylar temmuz ve ağustos aylarıdır. İnce kum yapısına sahip olup, deniz sığ başlayarak ileri doğru gittikçe derinleşiyor. Koy Doğal Sit Alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Şezlong ve şemsiye hizmeti bulunmuyor, iş başa düşüyor yani. Kendi eşyalarınızı kendiniz getirmeniz gerekiyor.

8-İnkumu Plajı

Inkumu Plaji 804X420-1

Doğa ile denizin kavuştuğu İnkumu Plajı, hoş bir güzelliğe sahiptir. Temmuz ve ağustos ayları denize girmeniz için en uygun zamandır ancak çok yoğun olduğunu belirtmeliyim. Kasım ve mayıs ayları daha sessiz ve sakindir tabi su oldukça soğuktur. Tipik Karadeniz özelliğini taşıyan deniz dalgalıdır. Eğer yüzme bilmiyorsanız çok açıklarda yüzmemeniz konusunda uyarmalıyım!

Neden Gitmeliyim? Bölgede konaklayabileceğiniz otel ve pansiyon seçenekleri mevcutken bunların yanı sıra yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır. Şemsiye ve şezlong hizmeti de sağlanıyor olup, üstünüzü değiştirebileceğiniz kabinleri makul bir fiyata kullanabilirsiniz. İğne yapraklı çam ormanlarının altında bulunan piknik alanlarında mangal keyfi yapabilirsiniz.

  • Adres: 74000 Karasu/Bartın Merkez/Bartın
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaynak: Haber Merkezi