Bartın, doğal güzellikleriyle bilinen bir Karadeniz şehri olmasının yanı sıra, her yıl düzenlenen festivalleriyle de adından söz ettiriyor. Peki, Bartın'da düzenlenen festival ve şenlikler nelerdir? Hangi etkinlik, şehrin en güzel şenliği olarak öne çıkıyor? Merak edilen bu soruların cevapları, haberimizde tüm detaylarıyla sizlerle buluşuyor. Bartın'daki renkli etkinliklere birlikte göz atalım.

Bartın festival ve şenlikler nelerdir?

Bartın, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir olmasının yanı sıra, her yıl düzenlenen çeşitli festival ve şenliklerle de adından söz ettiriyor. Vatandaşlar, bu renkli etkinliklerin detaylarını merak ederek, "Bartın festival ve şenlikler nelerdir?" sorusunu sıkça gündeme getiriyor. Biz de sizler için Bartın'da düzenlenen en öne çıkan festivalleri titizlikle araştırarak, detaylarıyla bir araya getirdik.

BARTIN ÇİLEK, KÜLTÜR VE TURİZM FESTİVALİ

Bartın’ın, oldukça zengin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtarak, sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 1982 yılında başlayan ilk festival etkinlikleri, 11 yıl birer günlük kutlamalarla sürdürüldükten sonra 1993 yılından itibaren bir haftalık etkinliğe dönüştürülmüştür.

Çilek toplama zamanına göre 25 MAYIS-15 HAZİRAN tarihleri arasındaki bir haftada düzenlenen Festival süresince; çeşitli yarışmalar, tiyatro ve halk oyunları gösterileri, müzik konserleri, sergiler, konferans, söyleşi ve paneller yerli ve yabancı turistlerce ilgiyle izlenir.

Yarışmalarda ; bir yanda kaliteli çilekleriyle üreticiler yarışırken, diğer yanda Festival veya Çilek Güzeli seçilebilmek için genç kızlar ile ses ve yorumlarıyla müzikte kendilerini denemek isteyen gençler hayli heyecan yaşar ve yaşatırlar.

AMASRA YAĞLIDİREK ŞENLİKLERİ

Şenlik; ülkemizde her yıl 1 Temmuz’da kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Günü kutlamaları içerisinde düzenlenmektedir. Yöre insanının, deniz ve eğlence tutkularını bir arada sunan ve yaşamının yansıması olan Şenlikte; Amasralılara olduğu kadar Misafirlere ve yarışçılara da coşkulu ve zevkli bir gün yaşatan Yağlıdirek Yarışları, Deniz Motoru-Tekne Yarışları, Ördek Yarışları gibi çeşitli etkinlikler sergilenmektedir.

GAZİ GÜNÜ

Gazi günü; Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından görevlendirilen Bolu Milletvekili Cevat Abbas Bey’in Milli Tarihimiz konusunda Bartın’da verdiği konferansın günüdür. 07 Nisan 1931 tarihinde Bartın’a gelen Cevat Abbas Bey’in 8 Nisan akşamı verdiği konferans, ilgiyle izlenir ve büyük coşku uyandırır. Bu ortamda, Bartın’lı Doktor Cevdet Bey’in 8 Nisan tarihinin Bartın’da Gazi Günü olarak kutlanmasının Gazi Hazretlerine arz edilmesi teklifi şiddetli alkışlarla desteklenir. Cevat Abbas Bey, konuyu arz edeceğini ve sonucunu da bizzat bildireceğini söyler. Daha sonra Cevat Abbas Bey, Gazi Hazretlerinin 8 Nisan tarihinin Bartın’da Gazi günü olarak kutlanmasını memnuniyet ve teşekkürle karşıladığını, ayrıca, Gazi Hazretleri de duygularını bir telgrafla Bartınlılara bildirir.

Atatürk İlke ve İnkılaplarını canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla ilki, 8 Nisan 1932 tarihinde çeşitli etkinliklerle kutlanan ve büyük coşku uyandıran Gazi Günü kutlamaları , 1940 yılına kadar aralıksız sürdürülmüş, 40 yıllık bir aradan sonra 1982 yılında yeniden başlanmıştır.

AMASRA FETİH GÜNÜ

1460 yılının Ekim ayında Fatih Sultan Mehmet tarafından savaşsız olarak Osmanlı topraklarına katılan Amasra; geçmişten günümüze, tarihi, kültürel ve doğal değerleri açısından en eski turizm beldelerimizden birisidir.

Amasra’nın bu tarih ve kültürel yapısını anımsatmak ve eğlenceyle birlikte kentin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla her yıl turistlerin yoğun olduğu 30 Ağustosta düzenlenen “Amasra Fetih Günü” şenliğinde ; Amasra’nın kuşatılması ve kentin anahtarının savaşsız teslimi sırasında geçen olayların canlandırılması, halk oyunları ve çeşitli gösteriler sunulmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi