Şehir merkezinin yanı sıra Ayvalık, Edremit, Akçay ve Bandırma gibi turistik ilçelerinde de her yıl yüz binlerce insanı misafir eden Balıkesir hem hafta sonu hem de yaz tatilleri için en çok ziyaret edilen şehirlerden. Her yıl binlerce insanı misafir eden bu şehri keşfe çıkmadan önce Balıkesir hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt vererek yazımıza başlıyoruz.
Balıkesir’de ne yenir?
Balıkesir seyahatin sırasında höşmerim, Susurluk ayranı ve tostu, Manyas peyniri ve Ayvalık tostunun tadına mutlaka bakmalısın.
Balıkesir’den hediye olarak ne alınır?
Seyahatin sırasında sevdiklerin ve kendin için Balıkesir kolonyası, zeytin ve zeytinyağı, el yapımı halı ve kimlerden alabilirsin.
Balıkesir-İstanbul arası kaç kilometre?
Balıkesir-İstanbul arası 283 kilometre olup yaklaşık olarak 3 saat sürer.
1. Balıkesir Saat Kulesi
Şehrin simgesi olan ve tarihi öneme sahip Balıkesir Saat Kulesi, 1827 yılında 20 metre yükseklikte inşa edildiği biliniyor. Giritli Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve 5 katlı olarak tasarlanan saat kulesi, İstanbul'un ünlü Galata Kulesinin benzeri olarak silindir şeklinde yapılıyor. Dört tarafında saatlerin bulunduğu ve tarihi mimarisini korumayı başarmış Balıkesir Saat Kulesi, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin önemli buluşma noktalarından olan ve belediye parkı içerisinde yüksek bir yamaçta yer alan Balıkesir Saat Kulesinin çevresi günün her saatinde oldukça hareketli.
2. Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi
Balıkesir gezinde mutlaka ziyaret etmeni önerdiğimiz başka bir etkileyici müze de 1996 yılında ziyarete açılan Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi. Yöreye özgü taş ve ahşap mimarili iki katlı bir konakta hizmet veren müzede Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanımın balmumu heykelleri, Kurtuluş Savaşı dönemi kahramanlarının kişisel eşyaları, savaşta kullanılan silahlar, üniformalar, kılıçlar, madalyalar, tarihi belgeler ve fotoğrafların yanı sıra Balıkesir çevresinde yapılan kazılarda çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserler de sergileniyor.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.30-17.30
3. Balıkesir Atatürk Parkı
1937’li yıllarda açılan ve 2006 yılı yenilendikten sonra şehrin en önemli gezi ve dinlenme alanlarından biri haline gelen Atatürk Parkı, 3,5 dönümlük geniş bir yeşil alana yayılıyot. Park; yapay gölü, çocuk oyun parkları, bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, minik şelaleleri, peyzajlı çiçek bahçeleri, çay bahçeleri, kafeteryaları, seyir teraslarıyla şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşıp güzel bir gün geçirmek için ilk uğraman gereken yerlerden. 24 saat açık olan ve Balıkesir merkezinde Hasan Basri Çantay Stadyumu Caddesi'nde yer aldığı için hem yürüyerek hem de toplu taşıma araçları ile kolayca gidebileceğin Balıkesir Atatürk Parkına uğramayı unutma.
4. Zağnos Paşa Camii
Balıkesir Ulu Camii olarak da bilinen Zağnos Paşa Camii, Karesi Sokak üzerinde yer alan ve şehir merkezinden kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğin tarihi bir yapı. Balıkesir’in en önemli tarihi simgelerinden biri olan ve 1641 yılında inşa edilen cami, Fatih Sultan Mehmet'in en bilinen vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından bir külliye olarak inşa ettirilmiş. Günümüze kadar sadece cami ve türbeleri ayakta kalmayı başarmış tarihi yapının etkileyici taş mimarisi ve özellikle gece aydınlatıldığında sunduğu muhteşem manzarası görülmeye değer güzellikte.
Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı döneminde verdiği hutbe ile ünlü olan Zağnos Paşa Camii, aynı zamanda Atatürk'ün ilk ve tek hutbe okuduğu cami olmasıyla da ayrı bir tarihi öneme sahip. Sadece Balıkesir'in değil, Türkiye'nin de en güzel camilerinden biri olarak gösterilen Zağnos Paşa Camii’ni şehri gezerken kesinlikle ziyaret etmelisin.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 06.00-21.00
5. Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı
Büyüleyici Manyas Gölü’nün kuzeybatı kıyısını kapsayan ve Türkiye'nin en önemli doğa cennetlerinden biri olarak tüm dünyadan doğaseverleri kendine çeken Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı, 24.000 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. 1975 yılında Avrupa Konseyince A sınıfı diploması verilen milli park, Balıkesir merkezine sadece 85 kilometre uzaklıkta.
Yüzlerce çeşit su kuşunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika'dan göç eden göçmen kuşlara da ev sahipliği yapan milli park, yılın her mevsimi kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin akınına uğruyor. Seyir terasları, kuş gözlem kuleleri, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla kolayca keşfedebileceğin, Türkiye’nin her yerinden doğa gezileri ve fotoğrafçılık safarilerinin düzenlendiği Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkına özellikle mart, temmuz, eylül ve ekim aylarında uğrarsan binlerce göçmen kuşun sazlıklar arasında oluşturduğu muhteşem manzaralara şahit olabilirsin.
6. Şeytan Sofrası
Balıkesir'de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Şeytan Sofrası, Ayvalık ve Midilli Adası’nın muhteşem manzaralarını izleyebileceğin benzersiz bir yer. Bölgeye hakim yüksek bir tepede volkanik lavlardan oluşan ve şeytanın ayak izi olarak adlandırılan ayak izleriyle ünlü olan Şeytan Sofrası, kızıl gün batımlarında şeytanların bir taş masada oturup sohbet ediyormuş gibi göründüğü gölge oyunlarından ismini alıyor. Ayvalık merkezine oldukça yakın olan ve fotoğrafçıların yanı sıra doğa yürüyüşçülerinin de sıkça ziyaret ettiği Şeytan Sofrasına mutlaka uğramayı, koruma altına alınan ayak izini incelemeyi ve harika panoramik fotoğraflar çekmeyi unutma. Bu mükemmel yer hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Şeytan Sofrası hakkında merak edilenler yazısına tıkla.
Giriş ücreti
- Araç 50 TL
- Kişi 25 TL
7. Aşıklar Tepesi
Balıkesir'in en popüler turistik ilçesi Ayvalık’ın panoramik fotoğraflarını çekmek için Şeytan Sofrası, Cennet Tepesi ve Aşıklar Tepesi, en çok ziyaret edilen yerlerden. Çiftlerin en çok ziyaret ettiği nokta olan Aşıklar Tepesi, özellikle gün batımında sunduğu romantik manzaralardan ismini alıyor.
Romantik tatillerin değişmez gezi noktalarından biri haline gelen ve ilçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alan Aşıklar Tepesi’nde yöreye özgü taş mimarili yel değirmeninin çevresindeki kır bahçesinde mola verebilir, hem Ayvalık ve adalarının fotoğraflarını çekebilir hem de çayını yudumlayarak yorgunluk atabilirsin
8. Kapıdağ Yarımadası
Erdek ilçesinin tamamını kapsayan ve Marmara Denizi'ne uzanan Kapıdağ Yarımadası, hem doğa ile iç içe tasarlanmış otelleri hem de tarihi hazineleri ve doğa güzellikleri ile günübirlik turlarla keşfe çıkabileceğin en popüler yerler arasında. 300 km2 gibi büyük bir alanı kapsayan ve antik çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olarak ilgi gören Kapıdağ Yarımadası, çam ormanlarıyla sarılı gizli koylarıyla tekne gezilerinin de değişmez adreslerinden.
Bölgenin en güzel koylarından biri olan Manastır Koyu, masmavi denizi ile ünlü Büyük Ova Plajı, Küçük Ova Koyu, Erdek Plajı ve Tatlısı Plajı’nda tüm gün yüzebileceğin yarımadada doğa gezileriyle Ormanlı Şelalesi gibi tabiat harikalarını keşfe çıkabilir, her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında panoramik deniz manzaraları eşliğinde keyifli yürüyüş yapabilirsin.
9. Kozak Yaylası
Ayvalık ile Bergama arasında yer alan ve fıstık çamı ormanlarıyla sarılı yemyeşil bir doğa cenneti olan Kozak Yaylası, Balıkesir gezisinde mutlaka keşfetmen gereken yerlerden. Ege Bölgesi'nin yanı sıra Türkiye'nin pek çok noktasından doğa yürüyüşleri ve fotoğrafçılık turlarının düzenlendiği yaylanın bir bölümü İzmir, bir bölümü ise Balıkesir sınırlarında kalıyor.
Balıkesir'den minibüslerle kolayca ulaşabileceğin, bölgenin en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen Kozak Yaylası’nın fıstık çamı ormanlarında yılın tüm yorgunluğunu atabilir, Madra Dağı eteklerindeki yaylanın tertemiz havasında yenilenebilirsin. Yaz şenliklerinin de çok eğlenceli geçtiği yaylada kasım ve mart aylarında düzenlenen çam kozalağı toplama etkinliklerine de katılmanı öneriyoruz.
10. Sütüven Şelalesi
Balıkesir'in mutlaka görmeniz gereken doğa harikalarından biri olan ve Sarıkız Dağı yamaçlarında sarp kayalar arasından 17 metre yükseklikten dökülen bembeyaz suları ile her mevsim muhteşem manzaralar izleyebileceğiniz Sütüven Şelalesi, hem doğa gezileri hem de fotoğrafçılık turlarının değişmez adreslerinden biri. Her gün saat 09:00 ile 21:00 arasında gezebileceğiniz şelale, tepelerden sunduğu panoramik Edremit Körfezi muhteşem manzaraları için de sıkça ziyaret ediliyor. Çevresinde balık çiftlikleri, kır bahçeleri, mesire alanları ve iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları bulunan Sütüven Şelalesi’nin kaya göletleri ise soğuk sularda yaz aylarında serinlemek isteyen tatilcilerin çok sevdiği yerler arasında.