Genel

Ayvalık nerenin ilçesi, nerede, hangi şehirde? Ayvalık nasıl bir yer?

Turizm denildiği zaman akıllara gelen yerlerden biri olan Ayvalık, tarihi ve ekonomik açıdan önemli bir ilçedir. İşte Ayvalık hakkında önemli detaylar.

Abone Ol

Ayvalık, birçok yere göre gürültüsüz olmasından ve doğal güzelliklere sahip olmasından dolayı önemli bir yerleşim yeri ve turistik alandır. İlçenin hem tarihi hem de doğal birçok güzelliği bulunmaktadır. Ayvalık, ülkemizin turizm sektöründe gelişmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Ayvalık, birçok efsaneye konu olmuştur. Ayvalık ilçesinin bulunduğu bölge hakkındaki en çok bilinen efsaneye göre Ayvalık, şeytanın ayak bastığı bir ilçedir.

Ayvalık Nerenin İlçesi, Nereye Bağlı?

Ayvalık, Balıkesir şehrine bağlıdır.

Ayvalık Nerede?

Ayvalık, Ege Denizi ve Erdemit Körfezi’ne kıyısı bulunan bir ilçedir. Balıkesir ilçesinin Gömeç ilçesine komşu olan Ayvalık, İzmir şehri ile de komşudur. E-24 yolu üzerinde bulunan Ayvalık, coğrafi konumu sayesinde birçok önemli il ve ilçeye kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir ilçedir. Akdeniz iklimi etkisi altında olan Ayvalık, Lodos ve poyraz rüzgarlarının etkisi altındadır. Ayvalık, Cunda Adası’na olan yakınlığı ile de önemli bir yer olmuştur.

Ayvalık’ın Nüfusu

Ayvalık’ın nüfusu 2020 yılında yapılan sayımlara göre 71.725 kişidir. Nüfusun %65’ı şehirde, geri kalan %35’i ise köyde yaşamaktadır. Ayvalık’ta yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu tarım ve turizm ile uğraşmaktadır.

Ayvalık’ın Tarihçesi

Ayvalık’ın adı ilk kez yerleşim yeri olarak kullanıldığı dönemlerde anıldığı isim olan yabani ayva anlamına gelen Kidonia’dan gelmektedir. Bölgeye bu ismi veren ve ilk kez yerleşim yeri olarak kullananların Midilli Keyodona halkı olduğunu tahmin edilse de bu konu ile ilgili net bir tarihi veri yoktur. Antik Çağ dönemlerinde Ayvalık, adaları ile beraber Hekatonisa bölgesi olarak anılmıştır. Bölge, Yunan mitolojisinde birçok efsaneye ve inanışa konu olmuştur. Ayvalık, Osmanlı Devleti için de önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Doğu Roma İmparatorluğu’na yapılan saldırılar sayesinde bölge Türk bölgesi haline gelmiştir. Ayvalık, Millî Mücadele esnasında Yunan işgaline maruz kalsa da büyük bir direniş göstermiştir.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Şeytan Sofrası: Şeytanın Ayvalık’a ayak basmasına yönelik efsane, Şeytan Sofrası’nın bulunduğu bölgede geçmektedir. Bölgede şeytanın ayak izi olarak anılan tarihi ize ek olarak birçok restoran ve kafe bulunmaktadır. Bu sayede Şeytan Sofrası ziyaretlerinizde bölgeye özgü olan Papalina balığını yiyebilirsiniz. Papalina Balığı yalnızca Ayvalık Cunda adasında yetiştiği için ilçede en popüler yiyecektir.

Badavut Sahili: Tatil anlayışı; deniz, kum ve güneş olan kişilerin Ayvalık ziyaretleri esnasında mutlaka Bedavut Sahili’ni ziyaret etmeniz gerekir. Temiz ve serin denizi ile Bedavut Sahili, sıcak günlerde içinizin ferahlamasına yardımcı olacaktır.

Saatli Cami: Saatli Cami’nin tam olarak hangi medeniyet tarafından kullanıldığı bilinmese de tarihi kalıntılar önceden kilise olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu cami, yalnızca dış görünümü ile değil, iç tasarımı ile de ziyaretçilerini büyülemeyi başarmıştır.

Macaron Mahallesi: Ayvalık ilçesi zaten genel olarak Roma İmparatorluğu sokaklarında yürüyor gibi hissedeceğiniz bir ilçedir. Bu hissi en yoğun şekilde yaşayacağınız yer ise oldukça nostaljik bir yer olan Macaron Mahallesi olabilir. Bu mahallede yer alan hediyelik eşya dükkanları ve restoranlar sayesinde hem bölgenin yöresel lezzetlerini tadabilir hem de bölgeye özgü değişik tasarıma sahip eşyaları satın alabilirsiniz.

Sarmısaklı Plajı: 7 km uzunluğunda olan Sarmısaklı Plajı, ilçenin en popüler plajıdır. Bu popülerliğin sebebi denizinin ve kumsalının çok temiz olmasıdır. Sarımsaklı Plajı çevresinde Ayvalık tostu gibi yöresel lezzetleri tadabileceğiniz işletmeler bulunmaktadır.