Genel

Aydın’da Gezilecek Yerler | En Güzel 27 Yer (2023 Güncel Liste)

Ege denildiği zaman çoğumuzun aklına İzmir’in gelmesi çok normal. Fakat mevcut turizm potansiyeli açısından Aydın’a da çok özel bir vurgu yapmamız gerekiyor. Özellikle Kuşadası ve Didim gibi hem tarihsel önemi hem de turistik değeri yüksek olan yerleri bünyesinde barındırması, Aydın’ı daha da ayrıcalıklı kılıyor.

Abone Ol

Antik kentler bakımından eşine az rastlanır bir zenginliğe sahip olan Aydın’da Kuşadası Milli Parkı’ndan Altınkum plajına, Nysa Antik Kenti’nden Yörük Ali Efe Müzesi’ne kadar geniş bir gezi programı sizleri bekliyor. Hadi o zaman Aydın’da gezilecek yerleri daha yakından tanımaya başlayalım.

Gezilecek yerlere başlamadan önce Aydın’a  gezmeye gidecek kişilerin en çok merak ettiği birkaç konuya kısaca değinelim;

Aydın’ın neyi meşhur?

Ege Bölgesi denilince akla ilk olarak zeytinyağı, sebzeli yemekler ve Ege yeşillikleri gelir. Aydın her ne kadar adını bunlarla duyursa da ısırgan otu böreği, zerde, çingene pilavı, börülce yuvarlama ve pelvize tatlısı gibi lezzetli yemeklerinde tadına bakmanızı öneriyoruz.

Aydın’ın en meşhur meyvesi nedir?

Aydın denilince akla ilk gelen şeylerden biri de incir. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen bu lezzetli incirlerin kuru veya yaş halinin de çok lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Aydın’dan ne alınır?

Seyahatiniz sırasında aynı lezzetti hiçbir yerde bulamayacağınız zeytinyağı ve incir almanızı öneriyoruz.

1. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

27 bin hektarlık devasa bir alanı kaplayan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Samos Adası’nın hemen karşısında yer alıyor. Bölgenin bir bölümü resmi olarak Dilek Yarımadası’na bir bölümü ise Büyük Menderes Deltası’na ait. Parkın içerisinde yer alan 15 km uzunluğundaki Oluklu Kanyonu, buradaki en popüler noktalardan biri. Kanyon içerisinde yürüyüş meraklıları için özel rotalar belirlenmiş. Dilek Yarımadası, tarihte İkarus’a ev sahipliği yapması bakımından da önemli bir yer olarak kabul ediliyor. Zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan milli parkta Panionion, Doğanbey Köyü, Thebai, Zeus Mağarası, Hagios Antonios Manastırı ve Ayayorgi Manastırı yer alıyor. Senede yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği bölgede botanik turlar, dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı ve kuş gözlemciliği gibi aktivitelere yönelmek mümkündür.

Dilek Yarımadası giriş ücreti

  • Giriş bileti 23 TL

  • Otomobil girişi 70 TL

Ziyaret saatleri

  • 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

2. Zeus Mağarası

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın hemen giriş bölümünde yer alan Zeus Mağarası, sene boyunca pek çok yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Aydın il merkezine uzaklığı 70 km olan bu önemli mağaranın en ilginç özelliği yıl boyunca suyunun aynı sıcaklık derecesine sahip olmasıdır. Mağaradaki suyun iki ayrı kaynağı bulunuyor. Dağdan ulaşan tatlı sularla denizden gelen tuzlu suyun birleşimi, bu ilginç durumu ortaya çıkarıyor. Suyun ve özellikle de çamurun zengin bir şifa kaynağı olduğuna inanan yerli ve yabancı ziyaretçiler, Zeus Mağarası’na yoğun bir ilgi gösteriyor. Bu arada Afrodit’in de bizzat bu mağarada yüzdükten sonra güzelleştiğine inanılıyor. Mağara toplamda 60 metrelik bir uzunluğa sahip.

Konum Linki

3. Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Aydın Müzesi, özellikle antik kentlerin zenginliğini kanıtlıyor. Aydın’da yer alan antik kent sayısının görece fazla olması, Aydın Müzesi’ndeki koleksiyonlara net şekilde yansımış durumda. Nysa, Tralleis, Alabanda, Piginda, Myus, Harpasa ve Orthosia bu Antik kentlerin başında geliyor. Aydın Arkeoloji Müzesi’nde heykellerden sütun başlıklarına, lahitlerden mezar stellerine kadar birçok eseri inceleme şansı bulabilirsiniz. Müzede genel olarak sikke, arkeoloji ve etnografik eser olmak üzere 3 ayrı seksiyon söz konusu. Athena büstü ve Satyr heykeli, müzenin en çok ilgi çeken parçaları arasında.

Aydın Arkeoloji Müzesi giriş ücreti

  • Giriş bileti 70 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

4. Akvaryum Koyu

Aydın Didim’de denize girilecek bir diğer yer cazip yer de Akvaryum Koyu. Didim’in pek çok noktasında aşina olunan turkuaz renk, Akvaryum Koyu’nda da kendini net biçimde yansıtıyor. Genel olarak çevrede yer alan koylara göre buranın daha sakin ve sığ olduğunu söyleyelim. Tekne turlarının uğrak yerlerinden biri olan Akvaryum Koyu, deniz canlıları bakımından son derece zengin. Adının hakkını verecek düzeyde berrak bir denizi olan Akvaryum Koyu’nda şnorkelle yüzmek apayrı bir keyif. Fakat koyun olduğu alanda herhangi bir işletme söz konusu değil. Buraya toplu ulaşımla gelmek adına İnönü Bulvarı yönünde hareket eden dolmuşlardan yararlanmalısınız.

Konum Linki

5. Kadınlar Plajı

6. Bafa Gölü

Yolu Aydın’a düşenlerin genellikle es geçmediği Bafa Gölü, özellikle günübirlik ziyaretler için oldukça ideal. Aydın il merkezine 90 km uzaklıkta olan Bafa Gölü, aynı zamanda Ege’nin en büyük gölü durumunda. Aynı zaman kuş gözlem merkezleri arasında gösterilen göl, Muğla sınırına da oldukça yakın. Bafa Gölü 1989 senesinden bu yana SİT alanı olarak değerlendiriliyor. Ciddi düzeyde bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan bu tabiat güzelliği, aynı zamanda popüler bir köy olan Kapkırı Köyü’ne de epey yakın. Göl içerisinde toplamda 260 civarında kuş ve 22 sürüngen türüne rastlamak mümkün. Özellikle de flamingoları ve kuğuları yakından gözlemlemek adına Bafa Gölü önemli bir fırsat sunuyor. Bafa Gölü’nün Heraklia Antik Kenti’ne yakın olması, burayı daha da kıymetli hale getiriyor.

Konum Linki

7. Yörük Ali Efe Müzesi

Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın’a yaklaşık olarak 40 kilometrelik uzaklıkta bulunuyor. Tam olarak Yenipazar ilçesinde konumlanan müze, Kuva-i Milliye komutanlarından biri olan Yörük Ali Efe’ye adanmış. Yörük Ali Efe’nin bir dönem yaşadığı ev, 2001 senesinde böylesine bir müzeye dönüştürülmüş. Hem Yörük Ali Efe’nin kişisel eşyaları hem de savaş yıllarına dair pek çok materyal ve belge ziyaretçilere sunuluyor. Yörük Ali Efe’nin İzmir dönüşü bu evde 15 sene boyunca oturduğu biliniyor. Ev, mirasçılar tarafından 1995 senesinde Kültür Bakanlığı’na bağışlanış. Yangından dolayı kullanılamaz hale gelen ev, kapsamlı bir restorasyondan sonra müzeye dönüştürülmüş. Bu arada Yörük Ali Efe’nin mezarı da müzenin bahçesinde yer alıyor.

Yörük Ali Efe Müzesi giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Her gün 09.00-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

8. Nysa Antik Kenti

Aydın’ın tarihi mirasını önemli ölçüde yansıtan Nysa Antik Kenti’nin geçmişi M.Ö. 3’üncü yüzyıla kadar uzanıyor. Zamanında Karia’nın en önemli kentlerinden biri olarak öne çıkan Nysa’nın kuruluşunda özellikle I. Antiokhos Soter ‘in ciddi bir etkisi bulunuyor. Önemli coğrafyacılarından biri olan Strabon, Nysa kentinde eğitim almış. Aktif olduğu dönemin en nitelikli eğitim merkezlerinden biri olarak kabul edilen Nysa içerisinde bouleuterion, tiyatro, hamam, sahne binası ve kütüphaneye dair kalıntılar bulunuyor. Sahnedeki frizlerin orijinalleri Aydın Müzesi’nde sergileniyor. Nysa Antik Kenti, Aydın’ın bir ilçesi olan Sultanhisar’da konumlanıyor.

Nysa Antik Kenti giriş ücreti

  • Giriş bileti 60 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • 08.30-17.30 arası ziyarete açık.

Konum Linki

9. Tralleis Antik Kenti

Tarih ve kültür meraklıların gezi listesinde mutlaka kendine yer bulan Tralleis Antik Kenti, Efeler ilçesinde yer alan Kemer Mahallesi’nde konumlanıyor. Antik kentin kuruluş aşaması, bundan 15 bin yıl öncesine dek uzanıyor. Menderes Havzası’nın hemen üstünde kurulan Tralleis, “halkın kent” anlamına geliyor. Üç gözlü yapıda bugün itibarıyla stadyum, hamam, agora ve tiyatro gibi alanlar söz konusu. Ayrıca kentin hemen etrafında “'latriana” adıyla da bilinen tuvaletlere tanıklık edebilirsiniz. Tarihi kentin kuruluşunda Argoslular ve Tralleisliler önemli bir paya sahip.

Tralleis Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Ziyaret saatleri

  • Haftanın her günü 08.00-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

10. Nasuh Paşa Külliyesi

Şehrin merkezinde görülmeye değer destinasyonlardan biri olan Nasuh Paşa Külliyesi’nde sizi hamam, han, medrese gibi bölümler bekliyor. Külliyenin inşa aşamasında büyük ölçüde taş ve devşirme malzemelerden yararlanılmış. Burası, Osmanlı Dönemi’nin karakteristik avlulu hanlarına dair önemli bir örnek teşkil ediyor. 1700’lü yılların başında Nasuh Paşa tarafından inşa edilen yapıdaki tarihi hamam, “Paşa Hamamı” adıyla da biliniyor. Dikdörtgen plana sahip olan hamam, yuvarlak ve kemerli bir kapıya sahip. Han ise bitişik haldeki 2 ayrı kısımdan meydana geliyor. Halk arasında tarihi han, “Zincirli Han” şeklinde tanınıyor.

Konum Linki