Genel

Atina nerenin başkenti, hangi ülkede? Gezilecek yerler, tarihçesi

Deniz tatili yapmak isteyenlere sunulan ilk seçeneklerin başında Atina gelir. Türkiye’ye konum olarak yakın olması ve kültürel zenginliğinin bulunması bu şehri cazip kılar. Seyahat etmek isteyenler için Atina ile ilgili kapsamlı bir yazı yazdık.

Abone Ol

Atina, Yunanistan’ın başkentidir. Şehrin nüfusu yaklaşık olarak 4 milyondur. Bu anlamda Avrupa Birliği içinde bulunan en büyük yedinci şehir olma unvanına sahiptir. Atina’nın en önemli özelliği eski Yunan medeniyetine ev sahipliği yapmış olmasıdır. Şehirde eski Yunan medeniyetine ait çok sayıda ize rastlamak mümkündür. Atina, üç tepe ile çevrili bir ova üzerine kurulmuştur.

Atina’nın Gezilecek Yerleri Nelerdir?

Atina, tarihi ve doğal güzellikler açısından son derece zengin bir şehirdir. Bu nedenle ziyaretçilerine çok geniş bir seçenek yelpazesi sunar. Şehirdeki kültürel yapılar da görülmeye değerdir. Atina’yı ziyaret etmek isteyen kişilerin gezmeye zaman ayırması tavsiye edilir. Atina’da gezme sırasında öncelik verilmesi gereken noktalar şunlardır;

  • Atina Akropolisi: Şehrin en önemli simgelerinden biridir. Aynı zamanda turistik değeri bir hayli yüksektir. Bu tarihi yapıya girişler bilet ile sağlanır. Bölgeye varmadan önce internet üzerinden bu biletlere ulaşmak mümkündür.
  • Areopagus Tepesi: Yunan mitolojisinde adı geçen bir tepedir. Atina Akropilisi’nin karşısında bulunur. Gece aydınlatması bölgenin daha çekici bir yer olmasını sağlar.
  • Azize Philothei Evi: Atina’nın en eski evi olma özelliğini taşır. Osmanlı Rum mimarisine sahip olan bu ev 16. yüzyıldan kalmadır. Restore edildikten sonra ziyaretçilere açılmıştır.
  • Saint Catherine Rum Ortodoks Kilisesi: Tanrıça Artemis’e adanan bir tapınağın yer aldığı bölgeye inşa edilen bu kilise şehrin en ünlü yapılarındandır. Kilisenin bozulmamış dokusu döneminin mimarisi hakkında önemli izler taşır.
  • Hadrianus Kütüphanesi: Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan bu bölge aynı zamanda 6 önemli arkeolojik sit alanından biridir. Tarihi yapıdan günümüze çok şey kalmamış olsa bölgenin atmosferi gezmeye değerdir.
  • Hephaistos Tapınağı: Yunan mitolojisindeki ateş tanrısı Hephaistos’a adanan bu tapınak eşsiz bir mimariye sahiptir. Dor düzeninde inşa edilen bu tapınağın Korint sütunları bulunur. İyi bir şekilde korunduğu için zarar görmemiştir.

Atina’nın Tarihçesi Nedir?

Atina zengin bir geçmişe sahiptir. Neolitik Çağ’dan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Atina’daki bazı yapıların tarihi Son Tunç Çağına kadar uzanır. Şehirde medeniye milattan önceki dönemde önemli bir ölçüde gelişti. Atina’nın M.Ö. 1000’li dönemlerde kuzeybatı yönünde ilerlediği görülür.

Atina’nın çok kültürlü bir yapıya sahip olmasında tarih boyunca çeşitli devletlerin hüküm sürmesi önemli bir etkiye sahiptir. Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı yönetimi gören bu şehir hepsinden izler barındırır.

Modern Yunanistan’ın temelleri 1821’de yapılan başkaldırılar ile gerçekleşti. Ülkenin tam olarak bağımsızlık kazanması ise 31 Mart 1833 tarihini buldu. II. Dünya Savaş esnasında Alman birlikleri tarafından şehir işgal edildi. Devam eden süreçte Yunanistan bağımsızlığını tekrar kazandı.

Atina’da Ne, Nerede Yenir?

Yunan mutfağı Türk damak tadına oldukça yakındır. Bu nedenle Atina’da yemek seçmek çoğu ülkeye göre daha kolaydır. Atina’nın en gözde yemek mekanları şunlardır:

  • Platanos Tavern
  • A For Athens
  • Couleur Locale
  • 360 Cocktail Bar
  • Anglais Athens
  • Normal