Trabzon’da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre ilk gelişinin 100. yıl dönümü büyük bir coşkuyla kutlandı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in katılımıyla gerçekleştirilen tören, şehrin vatansever kimliğini ve Atatürk’ün mirasına olan bağlılığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma ve saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürk’ün 15 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’a yaptığı ilk ziyaret sırasında söylediği tarihi Trabzon Nutku, törende tekrar gündeme geldi. Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasının ardından, Trabzon Büyükşehir Belediyesi bando takımı bir konser verdi.

Başkan Ahmet Metin Genç, törende yaptığı konuşmada, Atatürk’ün Trabzon’a verdiği önemi ve şehre olan bağlılığını vurguladı. Genç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon’a ilk gelişinin 100. yılında, onun Trabzonlulara duyduğu güveni ve sevgiyi bir kez daha hatırlıyoruz. Trabzon, tarih boyunca vatanına ve milletine olan bağlılığıyla ön plana çıkmış bir şehirdir. Bizler de Trabzon’un bu mirasını daha ileriye taşımak için aşkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Genç, Atatürk’ün Trabzon ziyaretine ilişkin anılarını da paylaştı: “İlk defa Samsun'a ayak bastığımda, bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Bu sözler, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon’u ziyaretinde kıymetli hemşehrilerimize hitaben söylediği anlamlı bir ifadedir. Büyük kurtuluş mücadelesinin zaferle sonuçlanmasının ve Cumhuriyetimizin ilanının ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında gerçekleştirdiği yurt gezisinin en önemli duraklarından biri olarak Trabzon’a gelmiş ve şehrimiz bu ziyaretle onurlandırılmıştır.”

Genç, konuşmasını Atatürk’ün mirasını sahiplenme vurgusuyla sürdürdü: “Trabzon’da her köşeyi döndüğünüzde, vatanımız için şehadete ermiş bir evladımızın ismiyle karşılaşırsınız. Şehrimiz, terör propagandasına geçit vermeyen ve vermeyecek olan bir vatanseverlik timsalidir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak, Atatürk'ün bıraktığı mirasın emanetçisiyiz. Atatürk’ün Trabzon’da kaleme aldığı ve Atatürk Köşkü'nde muhafaza edilen vasiyetinde dediği gibi: ‘Zenginlikten ne çıkar? İnsan serveti kendi manevi şahsiyetinde olmalıdır.’ Bizler de bu bilinçle, Atatürk'ün izinde, şehrimiz için aşkla çalışmaya devam edeceğiz. Bugün, bu toprakların ilelebet Türk yurdu olarak kalmasını sağlayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

Kaynak: Haber Merkezi