Bölgesel

Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 100. yılı kutlandı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 100. yıldönümü valilik tören alanında düzenlenen törenle kutlandı.

Abone Ol

Törene Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okundu ve Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 100. yıldönümünün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Metin; "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’mize teşriflerinin 100. yıl dönümünü büyük bir gurur ve heyecanla kutlamak için bir aradayız. Bu anlamlı gün, yalnızca şehrimiz için değil, ülkemiz için de önemli bir tarihsel dönüm noktasıdır. Atatürk’ün Rize’ye gelişi, milletimizin bağımsızlık mücadelesinde verdiği büyük emeklerin, fedakârlıkların bir nişanesi olarak kalbimizde silinmez bir iz bırakmıştır"

Atatürk, Rize’mizi ilk kez 17 Eylül 1924’te ziyaret ettiğinde, burada yalnızca bir şehir değil, milli mücadelede canla başla yer alan bir toplulukla buluştu diyen Metin; "O günlerde gösterilen fedakârlıklar ve milli mücadelede verilen emekler, Rize’nin Cumhuriyetimizin temellerine olan güçlü bağlılığını ortaya koymuştur. Bugün, bu büyük mirası devralan bizler, Atatürk’ün bizlere bıraktığı değerlerle, Cumhuriyetimizin aydınlık yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Şehrimizin tarım, turizm, eğitim ve kültür alanlarında kat ettiği mesafeyi, Atatürk’ün vizyonuyla örtüşen hedeflere doğru kararlılıkla sürdürmekteyiz. Atatürk’ün 'Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma' hedefi doğrultusunda, Rize’nin her köşesinde bu ruhu yaşatıyor, geleceğe umutla bakıyoruz" dedi.

Rize Belediyesi olarak, 100 yıl önceki o heyecanı ve coşkuyu bugün de aynı duygularla yaşıyoruz diyen Başkan Metin; "Cumhuriyetimizin ilk yıllarındaki kalkınma hamlelerinin, bugün de bölgesel ve ulusal ölçekte yeni projelerle sürdürüldüğünü görmek bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Şehrimizin dört bir yanında yürüttüğümüz projelerle, alt ve üstyapı yatırımlarımızla, sosyal, kültürel ve ekonomik çalışmalarımızla Rize’nin potansiyelini ortaya koymaya devam ediyoruz. Bu gelişmelerin ışığında, Rize'nin doğal güzellikleri ve kültürel zenginliklerini dünya ile buluşturma vizyonumuzu da sürdürüyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bağımsızlık mücadelesinde emeği geçen tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Onların bizlere bıraktığı mirası layıkıyla taşımak, gelecek nesillere daha güçlü bir Rize bırakmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Sözlerime son verirken, Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 100. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız bu özel günde, bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyor, Rize'nin daha güzel yarınlarına ulaşması temennisiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde ifadelerde bulundu.

Öğrenciler tarafından günün anlamına ilişkin şiirler okundu. Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibinin hazırlamış olduğu gösterinin ardından tören sona erdi.

Valilik önündeki törenin ardından Müftü Mahallesi’nde bulunan Atatürk Evi ziyaret edildi. Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize ziyaretinde bulunduğu sırada çekilen fotoğraflar incelendi, Atatürk evi gezildi. Mataracı aile bireyleri ile il protokolü arasında günün anlam ve önemine binayen hediye takdiminde bulunuldu.