Bölgesel

Atatürk Üniversitesi 17 Göstergede Başarı Gösterdi

Atatürk Üniversitesi, Araştırma Performansını 17 Göstergede Artırdı

Abone Ol

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Değerlendirme Toplantısı”na katıldı. Başkent Ankara'da Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş ve çeşitli üniversitelerin rektörleri de katılım gösterdi.

Toplantıda, Türkiye'nin araştırma üniversitelerinin yıllık performansları, araştırma kalitesi, kapasitesi ve iş birlikleri olmak üzere 31 farklı gösterge üzerinden değerlendirildi. Atatürk Üniversitesi, A2 kategorisinde yer alarak bu yıl da geçen yıl olduğu gibi başarılı bir performans sergiledi. Rektör Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi’nin 17 farklı göstergede önemli bir artış gösterdiğini belirterek, bu başarıların sürdürüleceğini vurguladı.

En dikkat çekici artışlar arasında; üniversite-sanayi iş birlikleri yayın oranında %1071,2, uluslararası öğrenci oranında %342,6, üniversite-iş dünyası iş birliği projelerinden alınan fonlarda %259,4 artış yer aldı. Ayrıca uluslararası proje fon tutarı %235,6, ulusal bilim ödülü sayısı ise %200 oranında arttı.

Araştırma Üniversitelerinin Uluslararası Görünürlüğü Artıyor

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, araştırma üniversitelerinin dünya çapında daha görünür hale gelmelerini hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, performansı yüksek olan üniversitelerin Araştırma Üniversitesi statüsüne yükselme fırsatına sahip olacağını belirtti. Bu kapsamda, 2024 yılı itibarıyla 6 yeni üniversitenin izleme programına dahil edildiği ve performanslarına göre bu üniversitelerin de programa katılabileceği vurgulandı.

Uluslararası Bilim İnsanlarıyla İş Birliği Önemli

Toplantıyı değerlendiren Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi'nin büyük veri teknolojilerini kullanarak yaptığı çalışmaların sanayi iş birliklerinde ve toplumsal fayda sağlama açısından önemli olduğunu dile getirdi. Üniversitenin ulusal ve uluslararası bilim insanlarıyla iş birliği yaparak global bir vizyon sürdürdüğünü belirten Hacımüftüoğlu, uluslararası danışma kurullarının bu süreçte kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

Son olarak, Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesi olarak Türkiye'nin araştırma odaklı üniversiteleri arasında yer almaktan ve bu misyonun bir parçası olmaktan gurur duyduklarını belirterek, akademik ve idari kadrolarıyla birlikte başarılarını daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Toplantı, dilek ve taleplerin dinlenmesinin ardından yeni yol haritasının belirlenmesiyle sona erdi.