2024 yılı Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla asgari ücret ve memur ile emekli maaşlarına yapılacak zam oranları yeniden gündeme geldi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücret zammı konusunda yaptığı açıklamalarda, maksimum yüzde 25 artış beklediğini belirtti.

Erdursun, mevcut 17.002 TL olan asgari ücretin 21.250 TL’ye kadar yükselebileceğini, en fazla ise 22.000 TL seviyesine ulaşabileceğini ifade etti. Ancak bu artış, memur ve emekli maaşlarında aynı oranda bir iyileşme sağlamayacak.

Memur ve Emeklilere Kötü Haber

Özgür Erdursun, 2025 yılı için memur ve emeklilerin büyük bir memnuniyet yaşamayacağını belirtti. Kira artışlarının yüzde 50-55 oranlarında gerçekleşeceğini, ancak memur ve emeklilere yapılacak maaş artışlarının bu oranların çok altında kalacağını dile getirdi.

Enflasyon Oranları ve Maaş Zamları

Eylül ayı enflasyon rakamları yüzde 2,97 olarak kaydedilirken, yıllık enflasyon yüzde 49,38 seviyesine ulaştı. Bu durum, memur ve emekli maaşları için yeni hesaplamaların yapılmasına neden oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ortalama yüzde 15 zam, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 10,5 oranında maaş artışı yapılması bekleniyor.

Kamu Harcamalarında Kısıtlama

2025 yılı hedefleri arasında enflasyon oranının yüzde 17,5 olarak belirlendiği, bu hedefe ulaşmak için ise kamu harcamalarının kısıtlanması gerektiği ifade ediliyor. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 41,5 ile yüzde 45 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi