Artvin, yemekleri, doğası, manzarası, tertemiz havası ile her zaman turistlerin gözde kentlerinden biri haline gelmiştir. Yüksek ve yemyeşil dağları da turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Biz de sizler için aklınızdaki “Artvin’de hangi dağlar var? Artvin’in en yüksek dağı hangisi?” sorularına yanıt verdik. Detayları haberimizden okuyabilirsiniz.

Artvin’de hangi dağlar var?

Artvin De Hangi Daglar Var Artvin In En Yuksek Dagi Hangisi 1720771901 658 Large

Karçal Dağları

Karçal Dağları, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda yer alan bir dağ silsilesidir ve Artvin ili sınırları içinde bulunur. Karçal veya Karaçal adı, Gürcüce kökenlidir ve "çıplak dağ" veya "kayalık dağ" anlamına gelir. Bu dağlar, Borçka ile Şavşat ilçelerini birbirinden ayırır ve Gürcistan sınırına kadar uzanır. En yüksek noktası 3.428 metre olup, buzullar ve buzul göllerine sahiptir. Karçal Dağları, özellikle trekking yapmak isteyenler için önemli bir destinasyondur. Biyolojik çeşitlilik açısından zengin olan bu dağlar, Türkiye'nin en önemli ekosistemlerinden biridir ve doğu Karadeniz ılıman kuşak karışık yapraklı ormanlarının nadir örneklerini barındırır.

Karcal Daglari 1720771867 594 X750

Kaçkar Dağı

Kaçkar Dağı, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ve Artvin ile Rize illeri arasında bulunan en yüksek dağdır. Kaçkar Dağı, 3.937 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek dağlarından biridir. Bu dağ, özellikle doğal güzellikleri, zengin flora ve fauna çeşitliliği, trekking ve dağcılık için popüler bir destinasyondur.

Kargapazarı Dağları

Kargapazarı Dağları, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum il sınırları içinde yer alan sıradağlardır. Bu dağlar, yaklaşık 8-10 km genişliğinde ve 30-35 km uzunluğundadır ve en yüksek noktası 3288 metre yüksekliğindedir. Pasinler, Oltu, Narman, Tortum ve Yakutiye ilçelerinin topraklarında, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır. Kargapazarı Dağları üzerinde eşiklerle bağlantılı havzalar, geniş platolar, derin vadiler ve dağ içi ovalar bulunmaktadır. Dağın kayaç yapısını oluşturan üst Miyosen-Pliyosen volkanitleri, volkanik yapıların varlığına işaret eder ve endemik bitkilerin bu bölgede yaygın olmasını sağlar. Dağlık bölgenin çevresinde uzun ve soğuk kışlar, sık sık don olayları, yaz ve sonbaharda yağışlı bir iklim görülür.

Kackar Dagi 1720771874 75 X750

Marsis Dağı

Marsis Dağı, Artvin iline bağlı Yusufeli ve Arhavi ilçeleri ile Rize iline bağlı Fındıklı ilçesinin kesişim noktasında bulunan önemli bir dağdır. Dağın zirvesi güney yamacıyla Artvin Yusufeli'ne, doğu yamacıyla Arhavi'ye, batı ve kuzey yamacıyla ise Rize Fındıklı'ya bakmaktadır. Marsis Dağı, Gül Dağı'nın güneybatısında, Karataş Tepesi'nin ve Altıparmak Dağı'nın kuzeydoğusundadır. Kuzey Anadolu Dağları'nın, Doğu Karadeniz Dağları bölümündeki Kaçkar Dağları silsilesinin doğu yönündeki son zirvesidir ve 3391 metre yüksekliğe sahiptir.

Marsis Dagi 1720771883 854 X750

Yalnızçam Dağları

Yalnızçam Dağları Anadolu'nun kuzeydoğusunda, Ardahan, Artvin ve Erzurum illeri arasındaki yüksek sıradağlardır. Bir tarafı Doğu Karadeniz, diğer tarafı Doğu Anadolu Bölgesine bakar. Artvin'in doğusunda, Ardahan'ın kuzey ve kuzeybatısında, Erzurum'un Olur ilçesinin kuzeyinde yer alır.

Artvin’in en yüksek dağı hangisi?

Artvin'in en yüksek dağı Kaçkar Dağı'dır. Kaçkar Dağı, Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırları içinde yer almaktadır ve bölgenin en yüksek noktası olarak bilinir.

Kaynak: Haber Merkezi