Doğa tutkunları için adeta bir cennet olan Artvin, el değmemiş doğal güzellikleri için her sene binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.  Şehir sadece Türkiye’nin değil, Avrupa ve Orta Asya’nın da en önemli biyosfer rezerv alanlarından biri olan Maçahel’e ve ülkemizin tek yağmur ormanı ekosistemine ev sahipliği yapan Artvin, büyüleyici bitki çeşitliliğiyle dünya çapında bilimsel araştırmalara konu oluyor.

Ege ve Akdeniz’i aratmayan tertemiz plajlarında yaz aylarında Karadeniz’in serin sularının tadını çıkarabileceğin şehirde karlı dağlar arasında uzanan yemyeşil yaylalarda da unutulmaz bir tatil yapabilirsin. Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelini yakından görebileceğin Artvin yazımıza geçmeden önce şehre gidenlerin merak ettiği birkaç soruyu yanıtlayarak yazımıza başlıyoruz.

Artvin’e hangi aylarda gidilir?

Yılın neredeyse dört mevsimi yağış alan Artvin seyahatini nisan ve temmuz arasındaki aylarda gerçekleştirmeni öneriyoruz.

Artvin’de ne yemek yenir?

Artvin seyahatin sırasında kaygana, kuymak, cağ kebabı, katmer, Laz böreği, kalaco, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, cevizli kete ve hamsili ekmeğin mutlaka tadına bakmalısın.

Artvin’de havaalanı var mı?

Artvin’de havaalanı bulunmuyor. Şehre ulaşmak için Trabzon havalimanını kullanabilirsin.

1. Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parki 40912

16.944 hektarlık geniş bir yeşil alana yayılan Hatila Vadisi 1994 yılında koruma altına alınarak Hatila Vadisi Milli Parkı ilan edildi. Artvin merkezine sadece 35 dakika uzaklıkta en yakın doğaya kaçış alanlarından biri olan milli parkta şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta doğayla baş başa unutulmaz bir gün geçirebilirsin. 1700 metreden 3200 metreye kadar ulaşan dağ zirveleri, yemyeşil yaylalarının yanı sıra yaban keçisinden tilkilere kadar pek çok hayvanı görebileceğin zengin vahşi yaşam çeşitliliğiyle dikkat çeken milli park, aynı zamanda ülkemizin en derin V tipi vadilerden biri olmasından dolayı da doğa tutkunlarını büyülüyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

75 TL

2. Atatepe (Artvin Atatürk Heykeli)Atatepe 40907

Türkiye'nin en büyük Atatürk heykelini görmeye hazır mısın? Heykel şehir merkezine sadece 4 kilometre uzaklıktaki Atatepe Şehitliğinde bulunuyor. 50 ton ağırlığında ve 22 metre yüksekliğinde devasa Atatürk heykeliyle ünlü olan Atatepe, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Atatürk’ün Kocatepe’de Büyük Taarruzu yönetirken tasvir edildiği devasa heykelin yanı sıra panoramik Artvin ve doğa manzaraları da izleyebileceğin Atatepe’nin restoranında ise gün batımlarında yöresel lezzetlerini tadarak veya temiz havada çayını yudumlayarak güzel zaman geçirebilirsin. Özellikle sıcak yaz aylarının sevilen gezi rotalarından biri olan Atatepe’ye toplu taşıma araçları ve minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsin.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

Haftanın her günü 08.00-22.30

3. Ferhatlı Kalesi

Ferhatli Kalesi 60637

Artvin'in tarihi ilçelerinden Ardanuç'ta yakından görebileceğin en eski yapılardan biri olan Ferhatlı Kalesi, bölgeye hakim devasa bir kaya üstüne inşa edilmiş. Ferhat ile Şirin efsanesinin geçtiği yer olmasıyla ünlü ismini de bu efsaneden alırken kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Osmanlı döneminde Harbe Kalesi adıyla bilinen ve kayalarla bütünleşmiş surlarıyla Artvin’in en güzel kalelerinden biri olan Ferhatlı Kalesine zorlu bir yürüyüşle ulaşarak gezebilir; kaleden hemen altında akan yemyeşil derelerin ve bulutlara uzanan devasa dağların muhteşem manzaralarına şahit olabilirsin.

Konum Linki

4. Karagöl Tabiat Parkı

Borcka Karagol Nature Park 54720

Dört bir tarafı el değmemiş doğal güzelliklerle çevrili olan Artvin'de en çok ziyaret edilen doğaya kaçış alanlarından biri de şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan Karagöl Tabiat Parkı. Türkiye'nin en özel tabiat cennetlerinden biri olan Karagöl’ün çevresinde geniş bir yeşil alanı kapsayan tabiat parkında bahar aylarında yeşilin her tonunu görebileceğin çam ormanları ve rengarenk çiçekler arasında gezebilir; sonbahar ve kış aylarında ise sararmış kızıl yapraklar ve benzersiz kar manzaralarıyla tablo güzelliğinde fotoğraflar çekebilirsin.

Fotoğraf çekmeyi sevenlerin Artvin’de ilk uğramanız gereken yerlerden biri olan ve toprak kayması sonucu Kuş Deresinin önünü kapanmasıyla doğal yollarla oluşan Karagöl’de yaz aylarında sandal ve kayıklarla dinlendirici gezilere çıkabilir veya çam ağaçları altında olta balıkçılığı yaparak huzurlu atmosferin tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Otomobil girişi 75 TL

  • Yaya girişi 40 TL

5. Kaçkar Dağları

Kackar Daglari 40914

Bölgenin en sevilen doğa sporları merkezi olan Kaçkar Dağları, Doğu Karadeniz sahili boyunca muhteşem manzaralar eşliğinde uzanıyor. 3500 metre yükseklikteki zirvelerinde unutulmaz yürüyüşler yapabileceğin Kaçkar Dağlarının eteklerinde sıralanan buzul gölleri ise tüm dünyadan fotoğrafçıları ve kampçıları kendine çekiyor. Dağ eteklerinde uzanan gür ormanlar, irili ufaklı şelaleler ve buz gibi kar sularıyla beslenen dereleri ile her doğa tutkununun keşfetmesi gereken yerlerden biri olan Kaçkar Dağları, özellikle bahar ve yaz aylarında Rize, Artvin, Erzurum şehirlerinden düzenlenen trekking, kaya tırmanma, dağcılık, kampçılık ve dağ bisikleti gibi pek çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

6. Maçahel

Macahel 40917

Artvin'in Borçka ilçesine bağlı çok özel bir bölge olan Maçahel, Karçal Dağları eteklerinde sunduğu tablo güzelliğinde manzarasıyla yeryüzündeki cennet olarak adlandırılıyor. Doğu Karadeniz'in en doğusunda yer alan ve Türkiye'nin ilk biyosfer alanı olmasıyla tüm dünyadan doğa tutkunlarını kendine çeken Maçahel, 2006 yılında UNESCO Dünya Biyosfer rezerv alanı seçildi ve dünyadaki 621 rezerv alanından biri olarak koruma altına alındı.

Ülkemizin gizli kalmış doğa cennetlerinden biri olarak keşfe çıkabileceğin Maçahel; endemik bitki türleri arasından dökülen bembeyaz şelaleleri, onlarca bitki ve ağaç çeşidiyle süslü yürüyüş parkurları, dağ eteklerinde ormanlar arasında gizlenen ahşap evleri ile Artvin gezinde mutlaka uğraman gereken yerlerden.

Konum Linki

7. Mençuna Şelalesi

Mencuna Selalesi 40920

Artvin gezisinde mutlaka görmeni önerdiğimiz bir tabiat harikası olan Mençuna Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta Karadeniz'e yakın bir konumda yer alıyor. Bölgenin sevilen doğa sporu merkezlerinden biri olan Kamilet Vadisinde yer alan ve 92 metre yükseklikteki sarp kayalar ve endemik bitki türleri arasından dökülen büyüleyici şelale, her mevsim bambaşka bir manzarayı gözler önüne seriyor.

Çevresini saran ahşap köprüler üzerinde harika fotoğraflar çekebileceğin, gür bitki örtüsüyle seni yağmur ormanlarında geziyor gibi hissettirecek olan Mençuna Şelalesi, benzersiz güzelliğiyle her yıl binlerce doğa tutkununu misafir ediyor. Sarp kayalar kenarında uzanan yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabileceğin ve seyir teraslarından en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Mençuna Şelalesi, Türkiye'nin en güzel şelalelerinden biri olarak görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

8. Çoruh Nehri

Coruh Nehri 40923

Mescit Dağları eteklerinde doğarak Artvin sınırında büyüleyici manzaralar sunarak ilerleyen Çoruh Nehri, şehrin en popüler doğaya kaçış alanlarından biri. Yaz aylarında rafting ve kano gibi su sporları yaparak heyecan dolu bir gün geçirebileceğin Çoruh Nehri, 100 kilometrelik zorlu rafting parkuru ve gelişmiş turizm olanaklarıyla tüm dünyadan doğa sporcularını kendine çekiyor. Çorum Nehri’nin panoramik manzaralarını izleyebileceğin seyir terasları, donanımlı kamp alanları, tertemiz havada piknik yapabileceğin mesire alanları ve kır evleri gibi olanaklar bulunuyor.

Konum Linki

9. Çifte Köprü

Cifte Kopru 40910

Artvin’in en çok fotoğraflanan tarihi hazinelerinden biri olan Çifte Köprü, Karadeniz Bölgesi’ni süsleyen onlarca taş köprü içinde en güzellerinden biri. Kamilet ve Durguna nehirleri üstünde yan yana inşa edilen iki kemerli köprü, 33,5 metre uzunluğa ve 2,8 metre genişliğe sahip. Aslına uygun olarak restore edilen ve çevrelerini saran gür çam ormanları, ahşap evler, endemik bitki türleri arasında kartpostal güzelliğinde bir manzara sunan Çifte Köprü, Artvin'de düzenlenen fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşlerinin de en sevilen adreslerinden biri konumunda.

18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve günümüzde de aktif olarak kullanılan köprülerin fotoğraflarını çektikten sonra köprü üstünden nehirlerin de harika fotoğraflarını çekebilir, köprü çevresindeki kır bahçelerinde asırlık çınar ağaçları altında çayını yudumlayabilir veya organik ürünlerle hazırlanan Karadeniz lezzetleri tadarak yorgunluk atabilirsin.

Konum Linki

10. Maral Şelalesi

Maral Selalesi 40919

Her köşesinde büyüleyici bir şelale ile karşılaşacağın Artvin'de kesinlikle yakından görmen gereken tabiat harikalarından biri de 65 metre yükseklikten dökülerek benzersiz bir manzara sunan Maral Şelalesi. Artvin'e 2 saat uzaklıkta Borçka ilçesine bağlı Maral Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan şelale, yılın her mevsimi düzenlenen trekking turları, fotoğraf safarileri ve doğa gezilerinin en popüler mola noktalarından biri haline gelmiş durumda. En sıcak yaz günlerinde bile serin kalan havası ve yüksek oksijen seviyesi ile sağlık amaçlı da çok ziyaret edilen Maral Şelalesi’nin kar sularıyla dolan kaya göletlerinde keyifle yüzebilir, seyir teraslarından ise muhteşem şelale fotoğrafları çekebilirsin.

Konum Linki

11. Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu 40909

Türkiye’nin en güzel ve etkileyici kanyonlarından biri olan Cehennem Deresi Kanyonu, her fotoğraf ve doğa meraklısının kesinlikle görmesi gereken doğal güzelliklerinden. 200 metreyi aşan ürkütücü kaya duvarlarından ismini alan Cehennem Deresi Kanyonu, aynı zamanda dünyanın sayılı kanyon vadilerinden birine de ev sahipliği yapıyor. Cehennem Deresi’nin çevresini saran kanyonda yaz aylarında rehberli yürüyüşlere katılabilir; yıl boyu düzenlenen kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi etkinliklerle Cehennem Deresi Kanyonu’nun en güzel panoramik fotoğraflarını çekebilirsin.

Konum Linki

12. Maden Köyü

Maden Koyu 54722

Şavşat ilçesine bağlı olan ve tablo güzelliğindeki manzaralarıyla günübirlik gezilerin en popüler adreslerinden biri haline gelen Maden Köyü’nü hem kendi başına hem de her mevsim bulabileceğin doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileriyle keşfe çıkabilirsin. Deniz seviyesinden 2500 metre yükseklikte yer alan ve yemyeşil doğal güzellikler arasından akan Maden Köyü Deresi’nin süslediği köy, Karadeniz’in doğal atmosferi bozulmamış etkileyici bir köyünü keşfetmek için ilk uğraman gereken yerlerden.

Dağ eteklerine inşa edilmiş iki katlı geleneksel ahşap evlerini gezebileceğin, Maden Köyü Deresi ve Maden Köyü Şelalesi gibi tabiat güzelliklerinin harika fotoğraflarını çekebileceğin gezinde köyde yetiştirilen organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılar ve geleneksel Karadeniz mutfağından en sevilen lezzetleri tadarak dinlendirici bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

13. Karçal Dağları

Karcal Daglari 40916

Artvin'in en çok ziyaret edilen doğa sporları merkezlerinden biri olan Karçal Dağlarının gizli doğal güzelliklerini her mevsim bulabileceğin turlarla keşfedebilirsin. En yüksek noktası 3428 metre olan ve eteklerinde sıralanan buzul gölleriyle tüm dünyadan fotoğrafçıların ilgisini çeken Karçal Dağları’nda yemyeşil yaylalarda gezebilir ve özellikle dağ gölleri çevresinde açan rengarenk çiçeklerin harika fotoğraflarını çekebilirsin.

Turizm ve konaklama olanakları gelişmiş yaylalarıyla Artvin yayla turlarının ana merkezlerinden biri de olan Karçal Dağları, Dünya Koruma Vakfı tarafından korunması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösteriliyor. Ev sahipliği yaptığı endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle biyolojik çeşitlilik bakımından Türkiye'nin en önemli yerlerinden biri olarak kabul edilen Kaçkar Dağları’nı gezmeyi ve buzul göllerinin benzersiz manzaralarını izlemeyi unutma.

Konum Linki

14. Kamilet Vadisi

Kamilet Vadisi 40885

Dört bir yanı etkileyici vadiler, gür ormanlar ve koruma alanları ile çevrili Artvin'in en özel doğa harikalarından biri de zengin bitki çeşitliliğiyle Avrupa'da korunması gereken önemli noktalardan biri olarak gösterilen Kamilet Vadisi. Türkiye'nin ender yağmur ormanı ekosistemlerinden biri olan vadi, 10.000’den tıbbi, aromatik ve endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın her yerinden bilim insanlarını ağırlayan ve el değmemiş güzelliğiyle doğa tutkunlarını büyüleyen Kamilet Vadisinde Mençuna Şelalesi gibi bölgenin en güzel şelalelerini keşfe çıkabilir, dereler üstüne inşa edilmiş taş köprülerde harika fotoğraflar çekebilir ve balık bolluğuyla ünlü dereler kenarında kurulmuş balık çiftliklerinde mola vererek taze balıklar tadabilirsin. Doğanın içinde unutulmaz bir gün geçirebileceğin yürüyüş yolları, seyir terasları ve mesire alanları gibi imkanlar da bulabileceğin Kamilet Vadisi, ülkemizin çok önemli ama az bilinen tabiat güzelliklerinden biri.

Konum Linki

15. Yaylalar Köyü

Yaylalar Koyu 40903

Yayla ve doğa turizmi açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Artvin'de her yıl binlerce tatilciyi misafir eden Yaylalar Köyü’ne de mutlaka uğramalısın. Artvin merkezine 3 saat, Yusufeli ilçesi ise sadece 1 saat uzaklıkta yer alan köy; çevresini saran karlı dağları, kar sularıyla beslenen balık bakımından zengin dereleri, dağ eteklerinde sıralanmış ahşap yayla evleri ve çiçeklerle süslü dağ gölleriyle kendini İsviçre’de gibi hissedeceksin.

Özellikle bahar ile yaz aylarında dünyanın her yerinden kamp yapmak ve doğa gezilerine çıkmak isteyen binlerce doğa tutkununu ağırlayan Yaylalar Köyü'nde aile pansiyonlardan orman köşklerine, geleneksel yayla evlerinden donanımlı kamp alanlarına kadar pek çok konaklama alternatifi bulabilirsin.

Konum Linki

16. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Kackar Daglari Milli Parki 40882

Kaçkar Dağları eteklerinde, Rize ile Artvin arasında 52.000 hektardan büyük yeşil alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, içerisinde 9 köy ile 33 tane yemyeşil yaylaya ev sahipliği yapıyor. 1994 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilen ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Kaçkar Dağları Milli Parkı Milli Parkı’nda 3932 metre ile bölgenin en yüksek zirvesi olan Kaçkar Tepesi’nde bembeyaz ormanlar ve dağların panoramik fotoğraflarını çekebilir, alpin çayırları ve çam ormanları arasında uzanan yürüyüş parkurlarında oksijen seviyesi yüksek havada yenilenebilirsin.

Sevimli gelincikler ve tavşanlardan yırtıcı kuşlara kadar pek çok canlıya ev sahipliği yapan milli park, Fırtına Deresi ve Hemşin Deresi gibi sevilen gezi alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Farklı rotalarda ilerleyen 8 tane trekking parkuru arasında seçim yaparak keşfe çıkabileceğiniz Kaçkar Dağları Milli Parkında sarp kayalar üstünde inşa edilmiş kaleler ve hırçın dereler üstündeki taş köprüler arasında benzersiz fotoğraflar çekebilirsin.

Konum Linki

17. Kafkasör Yaylası

Kafkasor Yaylasi 40884

Yayla turizmi açısından Doğu Karadeniz'in en özel şehirlerinden biri olan Artvin'de mutlaka uğraman gereken yaylalardan biri de şehir merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta en yakın yaylalardan biri olan Kafkasör Yaylası. Turizm bölgesi ilan edilen yayla, sadece el değmemiş güzelliğiyle değil aynı zamanda yaz aylarında düzenlenen boğa güreşleri, halk oyunları ve müzik festivalleriyle de binlerce kişiyi kendine çekiyor. Çam ormanları arasında piknik yapabileceğin, tertemiz havada yılın yorgunluğunu atabileceğin Kafkasör Yaylası, organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları ve lezzetli yayla yemekleri ile gastronomi meraklılarının da mutlaka uğraması gereken Artvin yaylaları arasında.

Konum Linki

18. Dilberdüzü Yaylası

Dilberduzu Yaylasi 40875

Artvin'in yaz aylarında en çok ziyaret edilen yaylalarından biri de Yusufeli ilçesi sınırlarında yer alan büyüleyici Dilberdüzü Yaylası. Yayla turlarının yanı sıra donanımlı kamp alanlarıyla çadır kurmak için Artvin’de en çok tercih edilen yerlerden olan ve özellikle yaz aylarında dünyanın her yerinden kampçıları misafir eden Dilberdüzü Yaylası, deniz seviyesinden 2860 metre yükseklikte Kaçkar Dağları eteklerinde uzanıyor.

Oksijen seviyesi yüksek havasıyla solunum rahatsızlıkları çekenlerin sağlık amaçlı ziyaret ettiği yaylada yaz aylarında zirve tırmanışları, trekking ve dağ bisikleti turları gibi pek çok aktiviteye katılarak güzel zaman geçirebilirsin. Turizm olanakları açısından son derece gelişmiş olan Dilberdüzü Yaylasında kır bahçeleri, yayla lezzetleri tadabileceğin restoranlar, ahşap yayla evleri ve orman köşkleri gibi konaklama imkanlar da bulunuyor.

Konum Linki

19. Arsiyan Yaylası

Arsiyan Yaylasi 40864

Deniz seviyesinden 2500 ile 3500 metre yükseklikte geniş bir alanı kapsayan ve yayla gezilerinin en önemli adreslerinden biri olan Arsiyan Yaylası, modern dünyanın karmaşasından uzakta dinlendirici bir gün geçirmek için mutlaka uğraman gereken doğa cennetlerimizden biri. 20 tane dağ gölü ve 12 tane yüzen adasıyla Artvin’in en özel noktalarından biri olan Arsiyan Yaylası, dünyanın çok az yerinde görebileceğin manzarasıyla her yıl doğa fotoğrafçıları tarafından ziyaret ediliyor.

Sadece Artvin'in değil Türkiye'nin de en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen ve bahar aylarında sapsarı çiçeklerle çevrilen küçük göller arasında gezinin en güzel fotoğraflarını çekebileceğin Arsiyan Yaylası, büyüleyici güzelliğiyle pek çok antik efsaneye de konu olmuş görülmeye değer güzelliklerimizden biri.

Konum Linki

20. Sırt Yayla

Sirt Yaylasi 40898

Artvin'in en ünlü ve en çok ziyaret edilen yaylalarından biri olan Sırt Yayla, bulutlar üstünde size benzersiz manzaralar sunacak. El değmemiş güzelliğiyle tanınan ve en sıcak yaz günlerinde bile soğuk alan oksijen seviyesi yüksek havasıyla sağlık turlarının düzenlendiği Sırt Yaylası, deniz seviyesinden yaklaşık 2420 metre yükseklikte yer alıyor. Dağ zirvelerinde bulutlara kavuşan ahşap yayla evleri ile turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen Sırt Yaylası özellikle yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Taş ve ahşap mimarili yayla evleri, pansiyonlar ve donanımlı kamp alanlarında konaklayabileceğin yaylada dağ göllerini kapsayan rehberli zirve yürüyüşlerine katılarak da unutulmaz bir gün geçirebilirsin.

Konum Linki

21. Gorgit Yaylası

Gorgit Yaylasi 40879

Artvin'in en özel doğa cennetlerinden Maçahel bölgesinde yer alan Gorgit Yaylası, deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte bulutlar arasında unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Yemyeşil gür ormanlar ve rengarenk yayla çiçekleriyle sarılı yayla, gelişmiş turizm olanaklarıyla Artvin'de özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde en çok ziyaret edilen yaylalardan biri.

Bembeyaz bulutların sardığı ahşap yayla evleriyle muhteşem manzaralara şahit olabileceğiniz Gorgit Yaylası, el değmemiş güzellikler içinde akan buz gibi dereleri ve dağ etekleri boyunca uzanan yürüyüş yollarıyla adeta bir yeryüzü cenneti. Gün doğumu ve gün batımlarında sisle kaplı dağları izleyebileceğin, kamp alanları veya yayla evlerinde konaklayabileceğin Gorgit Yaylası’nı yaz aylarında düzenlenen rehberli yürüyüş turlarıyla veya kendi başına keşfe çıkabilirsin.

Konum Linki

22. Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı

Camili Gorgit Tabiat Koruma Alani 40872

Camili Efeler Tabiat Koruma Alanı olarak da bilinen ve hem Avrupa hem de Orta Asya'nın en büyük yaşlı orman ekolojik sistemlerinden biri olan Camili Gorgit, her doğa meraklısının ülkemizde keşfetmesi gereken yerlerden. 1998 yılında el değmemiş güzelliği zarar görmemesi için koruma altına alınan ve Efeler Ormanı’nın büyük bir bölümünü kapsayan Camili Efeler Tabiat Koruma Alanı, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da insan eli değmemiş çok özel noktalarından biri.

Pek çok bilimsel araştırmaya konu olan ve biyosfer rezerv alanı ilan edilen Camili Gorgit, zengin biyolojik çeşitliliğinin yanı sıra saf Kafkas arı ırklarına ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Yılda 3200 milimetre yağış alan ve ülkemizin ender yağmur ormanı sistemlerinden biri olarak da çok ilgi gören Camili Gorgit Tabiat Koruma Alanı’nı rehberli turlarla gezebilir ve Türkiye'nin gizli kalmış bu cennetini yakından görebilirsin.

Konum Linki

23. Beyazsu Yaylası

Beyazsu Yaylasi 54723

Kaçkar Dağları eteklerindeki en güzel ve çok ziyaret edilen yaylalardan biri olan Beyazsu Yaylası; doğa gezileri, trekking ve yayla turlarının değişmez adresleri arasında. Karadeniz'in yemyeşil doğal güzellikleri arasında modern dünyadan uzakta dinlendirici bir gün geçirebileceğin yayla, aynı zamanda Artvin’in başka bir tabiat harikası olan Yıldızlı Göl için de yılın her mevsimi fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Yaz aylarında düzenlenen şenliklerine katılarak tertemiz havada eğlenceli zaman geçirebileceğin yaylada kamp alanları, kır ve yayla evlerinde de birkaç gün dinlenebilirsin.

Konum Linki

24. Atabarı Kayak Merkezi

Atabari Kayak Merkezi 40867

Artvin merkezine en yakın kış turizmi destinasyonu olan Atabarı Kayak Merkezi, deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte Mersivan Dağı eteklerinde yer alıyor ve her yıl binlerce tatilciyi misafir ediyor. Büyüleyici kar manzaraları eşliğinde keyifli bir kış tatili yapabileceğin kayak merkezinde 1300 metre toplam uzunluğa sahip dünya standartlarındaki pistler, telesiyej ve teleski gibi mekanik sistemler gibi olanaklar sunuluyor.

Kayak malzemeleri kiralayabileceğin işletmeler, restoranlar ve kafeler gibi olanaklar da bulabileceğin Atabarı Kayak Merkezinde dağ zirvelerine çıkarak harika fotoğraflar çekebilir, bembeyaz çam ormanları arasında rehberli kar yürüyüşlerine katılabilir ve kış aylarında 3 metreyi bulan karlar arasında unutulmaz bir kış günü geçirebilirsin

Konum Linki

25. Papart Vadisi

Papart Vadisi 40893

Yılın her mevsimi birbirinden güzel renge bürünen doğa içerisinde unutulmaz bir gün geçirmek için Papart Vadisine de uğrayabilirsin. Gür çam ormanlarının etrafını sardığı vadi, hem Artvin’in hem de Karçal Dağları'nın en önemli doğa koruma alanlarından biri. 2010 yılında sit alanı ilan edilen ve Türkiye'nin az bilinen doğa cennetlerinden biri olarak gösterilen Papart Vadisi; buz gibi akan dereler kenarında inşa edilmiş ahşap evleri, ormanlar içinde uzanan yürüyüş parkurları ve serin havasıyla yaz aylarında düzenlenen trekking turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda. Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı ve her derde deva ballarının tüm dünyada ihraç edildiği Papart Vadisi’ni gezerken lezzetli balları ve bölgede yetiştirilen organik ürünleri satın almayı unutma.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi