Genel

Ardahan’da Gezilecek Yerler | En Güzel 12 Yer (Sıralı Liste)

Türkiye’nin kuzeydoğusunda, Doğu Anadolu bölgesinde dört tarafı dağlarla çevrili bir şehir Ardahan. Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alıyor. Aynı zamanda Gürcistan sınırımızı oluşturuyor. 3 bin yıllık geçmişiyle zengin tarihi kalıntılara sahip olan Ardahan dağlık arazisi, ovaları, gölleri, nehirleri ve kış turizmiyle dikkat çekiyor.

Abone Ol

Hazırsan Ardahan’da gezilecek yerleri keşfetmeye ve merak edilen sorulara yanıtlar vermeye başlayalım.

Ardahan’da ne yenir?

Ardahan'da bal ve kaşar peyniri oldukça ünlü. Ayrıca bozbaş, elma dolması, pişi ve evelik aşı da denemen gereken lezzetlerden.

Kars-Ardahan arası kaç kilometre?

Kars ile Ardahan arası 92 kilometre. Araç ile yaklaşık 1.30 saat sürüyor.

Ardahan’da havalimanı var mı?

Ardahan’da havalimanı bulunmuyor. Kente en yakın havalimanı ise Kars Harakani Havalimanı.

1. Çıldır Gölü

Çıldır Gölü, Ardahan’ın en ünlü doğal güzelliklerinin başında geliyor. Denizden 1959 metre yüksekliğinde bulunan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su gölüdür. Çıldır Gölü, yüzölçümü bakımından Van Gölü’nün ardından Türkiye’nin ikinci büyük gölü. Çıldır Gölü’nde yazın doğal göl manzarası eşliğinde kamp ve piknik yapma imkânı bulunuyor. Kışları ise özellikle Kasım-Nisan ayları arasında gölün tamamı buz tuttuğu için kızakla kayma, atlarla gezinti yapma, buz pateni gibi birçok kış aktivitesi yapılabiliyor.  

Çıldır Gölü’nde dört mevsim balık avlanabiliyor. Yazları bu işlem daha kolayken, kışları buzla kaplı gölde buzlar kırılarak balık avlanıyor. Çıldır Gölü, özel olarak avlanan alabalık ve sazan balıklarını tatmak için doğru bir durak. Ayrıca Çıldır Gölü, kuş gözlemcileri için de önemli bir alan, gölün çevresinde farklı türlerde birçok kuş görülebiliyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü

2. Akçakale Adası

Çıldır Gölü içinde yer alan Akçakale Adası, Ardahan’ın binlerce yıllık kalıntılarını barındırır. Akçakale Köyü’nün batısında bulunan ve adını da buradan alan Akçakale Adası, Çıldır Gölü’nün yaz aylarında çözülmesiyle ortaya çıkar. Akçakale Adası bozulmamış doğal güzelliklere sahiptir. Sit alanı ilan edilmiş bölge, Neolitik Çağ’dan günümüze ulaşan kalıntılara sahip.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü

3.  Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi, şehrin en tarihi simgelerinden. Ardahan Kalesi, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle üzerinde daha önce başka kale kalıntıları bulunan alana inşa edilmiş. Şehre hâkim olan kale 16. yüzyıldan bu yana tamamının ayakta kalmasıyla dikkat çekiyor. Kalenin önünden şehrin bir diğer simgesi olan Kura Nehri geçiyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz 

Açık olduğu saatler

  • 08.00-18.00 (Pazartesi ve Cuma kapalı)

4. Kura Nehri

Kura Nehri, Ardahan’ın engebeli, dağlar ve ovalarla süslü ikliminde ülkenin sınırlarını aşan bir nehir. Kura Nehri, Ardahan’ın Göle ilçesinden başlayıp Gürcistan ve Azerbaycan’dan geçerek Aras Nehri ile birleşip oradan da Hazar Denizi’ne dökülüyor. Nehirde rafting ve sportif balıkçılık yapılabiliyor. Şehrin ortasından geçen Kura Nehri, yazları artan su havzasıyla muhteşem manzaralar sunuyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü

5. Ardahan Kent Müzesi ve Kongre Binası

Ardahan Kent Müzesi ve Kongre Binası, Ardahan şehir merkezinde I. ve II. Ardahan Kongrelerinin yapıldığı binada yer alıyor. Bina 1911 senesinde yapılmış ve günümüzde aslına uygun olarak restore edilmiş bir konak. Konakta tavan süslemeleri, kalem işi işlemeler ve oymalar dikkat çekiyor. Müze içerisindeki eşyalarla tarihi bir seyahat imkânı sağlıyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-17.00

6. Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi, Çıldır’ın merkezine 1 km uzaklıkta, Karaçay Kanyonu’nun ortasında, kayalık bir tepede yer alıyor. Şeytan Kalesi’nin Urartu döneminden kaldığı söyleniyor. Üç tarafı uçurum olan bu tepeye ulaşım sadece bir yönden yapılabiliyor. Kaleye ulaşımın konumundan dolayı zor olması ve kalenin ele geçirilmesinin de hayli güç olması nedeniyle bu isim verilmiş. Ayrıca halk arasında kaleyi ele geçirmenin zorluğunun ve kaledekilerin yenilmezliğinin kötü ruhlarla, şeytanla bağlantılı olduğu efsanesi de var. Şeytan Kalesi’ne ulaşım dar bir patikadan sağlanıyor. İçini gezme imkânı olmasa da yüzyıllardır ayakta olan Şeytan Kalesi’ni sadece dışardan görmek için bile gitmeye değer. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü

7. Atatürk Silüeti

İlk kez 1954 yılında bir çoban tarafından keşfedilen Atatürk Silüeti, Ardahan’da görebileceğin en büyük doğa harikası. Ardahan’ın Damal ilçesinin Karadağ yamaçlarında oluşan Atatürk Silüeti, yazları bulutsuz günlerde görülebiliyor. Yaz aylarında özellikle haziran ve temmuz ayları arasında güneş batarken dağın bir tarafının gölgesi, dağın eteklerine düşüyor ve dağda Mustafa Kemal Atatürk silüeti beliriyor.

Konum Linki

8. Yalnızçam Kayak Merkezi

Yalnızçam Kayak Merkezi, Ardahan’da Yalnızçam Milli Parkı içerisinde yer alıyor. 2750 metre yüksekliğindeki Uğurludağ üzerinde bulunan Yalnızçam Kayak Merkezi, pisti ve kar kalitesiyle dikkat çekiyor ve büyük kayak merkezlerini aratmıyor. Ardahan şehir merkezine 13 km mesafede yer alan Yalnızçam Kayak Merkezi’nde üç pist mevcut. Merkezde kayak kiralama, konaklama ve yeme-içme hizmetleri sunuluyor.  

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 07.00-19.00

9. Cemal Tural Tabiat Parkı

Cemal Tural Tabiat Parkı, Ardahan’ın Çamlıçatak Köyü sınırları içerisinde yer alıyor, şehir merkezine 5 km mesafede. Temiz havasıyla dikkat çeken Cemal Tural Tabiat Parkı’nı piknik yapmak, mangal yapmak, kamelyalarda oturmak, huzurlu yürüyüşler yapmak, bisiklet sürmek için ziyaret edebilirsin. Parkta hem çadırla hem de karavanla kamp yapabilirsin, çadır yeri kiralama ve karavan park yeri kiralama imkanları mevcut.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 08.00-00.00