Antalya Kemer, Türkiye'nin önemli bir turizm merkezidir. Akdeniz kıyısı boyunca yer alır. Kemer, Antalya'ya 40 km uzaklıkta bulunur ve tatilciler için popüler bir destinasyondur. Mavi bayraklı plajı, temiz suyu, antik kentleri ve hareketli gece hayatı ile tanınır. Kemer, özellikle yaz aylarında yurt dışından birçok misafiri ağırlayan popüler bir tatil beldesidir.

Kemer, 53.483 km2'lik bir alan üzerine kuruludur ve Batı Toros Dağları'nın kıyısında kurulmuştur. TÜİK 2017 verileri, Kemer'in ortalama 42.568 nüfusa sahip olduğunu göstermektedir. Kemer'e yerleşen yabancıların sayısı son yıllarda önemli ölçüde arttı. Kemer'de yazlar Akdeniz ikliminin hâkim olması nedeniyle sıcak ve kurak geçer. Kışlar ılık ve yağışlıdır. Yılda ortalama 300 güneşli gün olan Kemer'de sekiz aya kadar denize girilebilir.

Kemer Nerededir?

Antalya'nın ilçelerinden biri olan Kemer, Akdeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Kemer, Antalya'ya 40 km uzaklıkta bulunur ve ülkenin en popüler turistik yerlerinden biridir. Kemer, Batı Toros Dağları'nın eteklerinde yer almaktadır. 52 km'lik bir kıyı şeridine sahiptir. İstanbul -Kemer arası 760 km, Ankara -Kemer arası 580 km'dir. Kemer, Tahtalı Dağı'nın doğusunda yer alır ve Olympos & Phaselis antik kentlerine çok yakındır. Aynı zamanda kemer çarşı gezilecek yerler ile ilgili başlıklarımıza geçiş yapabiliriz. 

Antalya Kemer'e Nasıl Gidilir?

Akdeniz Bölgesi'nin en popüler tatil beldelerinden biri olan Kemer'e ulaşım kolaydır. Bu özelliği Kemer'e yılın 12 ayı boyunca hava, kara ve deniz yoluyla ulaşılmasını sağlar. Antalya'ya 40 km uzaklıktaki Kemer'e özel aracınızla sadece 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Yol boyunca yeşilin her tonu size eşlik edecek. Yaz aylarında Antalya, Kemer ve diğer noktalar arasında minibüsler her on dakikada bir hareket etmektedir. Daha rahat ve kullanışlı olan taksiyi de tercih edebilirsiniz. İstanbul- Kemer arası yolculuk yaklaşık 10 saat sürüyor. Ankara Kemer arasındaki 580 km'lik mesafeyi araçla 8 saatte ulaşabilirsiniz. Muğla -Kemer arası 360 km, İzmir (Kemer) arası 490 km'dir. Kemer'e ülkenin çoğu şehrinden otobüsle ulaşılabilir.

İstanbul'dan Kemer'e otobüsle yolculuk yaklaşık 12 saat, Ankara ve Kemer'den ise yaklaşık 9 saat sürüyor. Bazı şirketler Kemer Otogarı'na giderken, bazıları da Antalya Otogarı'na yolculuk yapıyor. Antalya Otogarı'ndan 1 saatlik bir minibüs yolculuğu ile Kemer'e rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Daha hızlı gitmeniz gerekiyorsa Kemer'e uçabilirsiniz. Antalya havalimanı Kemer'e en yakın havalimanıdır. Antalya Havalimanı, Kemer'e 57 km uzaklıktadır ve İstanbul, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi birçok şehre direkt uçuşlar sunmaktadır.

Antalya Havalimanı servislerle sadece 1 saatte Kemer'e ulaşabilirsiniz. Ayrıca araç kiralayabilir veya transfer hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kemer'e deniz yoluyla da seyahat edebilirsiniz. Antalya'dan Kemer'e deniz otobüsleri sefer yapmaktadır. Yaklaşık 45 dakika sürer. 

Antalya Kemer'e Hangi Aylarda Gidilir?

Akdeniz iklimine sahip olan Kemer'de sıcak ve ılıman bir iklim görülür. Kış ayları kurak ve ılık, yaz ayları ise sıcak geçer. İlçede en sıcak ay, yılda yaklaşık 300 gün güneşli olan Temmuz ayıdır. Ancak en çok yağışın görüldüğü Aralık ayıdır. Kemer'in yıllık ortalama sıcaklığı 18 derecedir. Temmuz ayı ortalama 27°C ile yılın en sıcak ayıdır. Ancak Ocak, ortalama 11°C ile en soğuk olanıdır. Sitemizde popüler sayfa olan havuzlu bungalov evler kategorimize de göz atmayı unutmayın.

Antalya Kemer Gezilecek Yerler

Antalya Kemer'de Nerede Kalınır?

Kemer, Antalya'nın en çok ziyaret edilen ilçelerinden biridir. Doğal plajları ve antik kentlerinin yanı sıra kesintisiz eğlencesiyle tanınır. Bu nedenle en popüler tatil beldelerimizden biridir. Kemer hem yerli hem de yabancı turistler için popüler bir destinasyondur. Konaklama için birçok seçenek var. Yaz aylarında nüfusu 100 bini aşan Kemer'de her bütçeye uygun birçok konaklama seçeneği bulunuyor.

Kemer Gezilecek Yerler

Kemer, Akdeniz'de bir tatil ve turizm cennetidir. Mavi bayraklı plajı ve yemyeşil doğasının yanı sıra sınırsız gece hayatı ve bitmeyen gece hayatı ile tanınır. Kemer, yaklaşık 100.000 nüfusa sahip küçük bir turizm beldesidir. Antik kentleri ve berrak denizi ile tüm beklentilerinizi karşıladığı için en az 2 gün geçirmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu büyüleyici kasabayı sonuna kadar keşfedebilirsiniz.

Antalya'nın en şirin tatil beldelerinden biri olan Kemer'e Kültür Turu yapabilirsiniz. Phaselis Antik Kenti, Kemer'deki ilk duraklarınızdan biri olmalı. Phaselis Antik Kenti, Kemer'e 12 km uzaklıkta bulunuyor ve özel aracınızla ya da dolmuşlarla 20 dakikada kolayca ulaşılabiliyor.

Tahtalı Dağı'na teleferikle çıkarak muhteşem Akdeniz manzarası eşliğinde keyifli saatler geçirin. Beydağları Milli Parkı trekking için iyi bir seçimdir. Göynük Kanyonu'nda da birçok aktivite mevcut. Kemer'in Molla Deliği Mağarası, Yörük Parkı, Selçuklu Av Köşkü, Beldibi Mağarası, Üçoluk Yaylası, Ayışığı Plajı ve Selçuklu Av Köşkü'nü de ziyaret edebilirsiniz.

Phaselis Antik Kenti

Tekirova köyünün yakınında (Kemer'e 12 kilometre uzaklıkta), antik bir Likya kenti olan Phalesis vardır. Phaselis Antik Kenti, doğal ve tarihi güzellikleri ile Kemer'de mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Phaselis'in tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanıyor. İran, hâlâ Büyük İskender veya Rodos Krallığı gibi medeniyetlerin kontrolü altındaydı. Phaselis, MÖ 693 yılında Rodos Krallığı tarafından liman olarak kurulmuştur. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olmuştur.Kemer

Tahtalı Dağı

Tahtalı Dağı, Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Olimpos Dağı adıyla da bilinir. Tahtalı Dağı bölgeye hâkim bir dağ olup, yüksekliği 2365 metredir.

Olympos'tan sizi Tahtalı Dağı'na götüren bir teleferik var. Olimpos Teleferiği, Türkiye’nin en uzun, dünyanın ise ikinci teleferiğidir. Olympos'tan gelen ziyaretçileri Akdeniz'in muhteşem manzarasının tadını çıkarabilecekleri Tahtalı Dağı'na çıkarır.

Tahtalı Dağı muhteşem manzarası ile ziyaretçilerine unutulmaz manzaralar sunuyor. Tahtalı Dağı'nın zirvesi yamaç paraşütü, trekking ve dağ bisikleti tutkunlarının yanı sıra Enduro motosiklet tutkunlarının da uğrak noktası.

Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu, Kemer ilçesinde bir tatil beldesi olan Göynük'e yaklaşık 4 km uzaklıkta yer almaktadır.

Bozulmamış doğası ve yürüyüş parkurları arasında yükselen şelaleleri ile Göynük Kanyonu, Kemer'in en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Göynük Kanyonu aynı zamanda ünlü Likya Yolu'nun bir bölümüne de ev sahipliği yapmaktadır. Doğa severler için popüler bir mekandır. Bu bölge Likya Yolu üzerindeki en iyi kamp noktalarına ev sahipliği yapmaktadır.

Yörük Parkı

Küçükburun üzerine folklorik Yörük Parkı yapılmıştır. Kemer ilçe merkezinde, Orta Ayışığı Koyu, Kemer Marina'da yer almaktadır. Yörük Parkı, adından da anlaşılacağı gibi Yörük kültürünün vitrinidir. Bu bölgede 700 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir.

Kemer, yazı Toroslarda geçiren Yörüklerin yerleştiği bir yerdir. Yörük Parkı, Yörük kültürünü içinde barındıran ve Kemer'e gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok rağbet ettiği yerlerden biri olan küçük bir ormandır. Folklorik Yörük Parkı, Kemer Yörük Parkı veya Kemer Açık Hava Folklor Müzesi olarak da adlandırılabilir.

Beydağları Milli Parkı

Beydağları Milli Parkı sadece Kemer'de değil ülkemizde de en çok ziyaret edilen milli parklardan biridir. Akdeniz kıyısındaki Beydağları Milli Parkı, Sarısu'dan Gelidonya Burnu'na kadar uzanır.

Beydağları Milli Parkı, "Yeryüzündeki Cennet" olarak tanımlanıyor. 34.452 hektarlık bir alanı kaplar ve Olympos Antik Kenti (Antik Likya Yolu), Yanartaş Plajı, Çıralı Plajı, Adrasan Plajı ve Antik Likya Yolu gibi birçok ünlü noktaya ev sahipliği yapar. Beydağları Milli Parkı, Kemer ilçesi içerisinde yer almaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleri korumak ve yaşatmak amacıyla 1972 yılında hükümet tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Kızılçam ormanları ile milli park, doğayı ve kamp tutkunlarını kendine çekiyor.

Molla Çukuru Mağarası

Molla Çukur Mağarası, şüphesiz Kemer'in doğal güzelliklerinden biridir. Doğal bir mağara olan Molla Deliği Mağarası, 910 metre yüksekliğindeki Tahtalı Dağı'nın doğu yamaçlarında bulunuyor. Yüksekliği 2.364 metredir. Kemer'in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri de Molla Çukur Mağarası. Doğanın inanılmaz güzelliğini ortaya çıkarıyor. Molla Çukur Mağarası'na sadece yürüyerek ulaşılabilir. Bu mağara hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Kuzdere'den Tekirova'ya yolculuk yaklaşık dört saat sürüyor.

Selçuklu Av Köşkü

Selçuklu Av Köşkü, Antalya ve Kemer'de tarihi bir dönüm noktasıdır. Kemer girişinde Antalya Kuluca Karayolu ormanı içerisinde yer almaktadır. Selçuklu Av Köşkü'nün kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte 1230-1248 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır. Selçuklu Av Köşkü, tek Selçuklu yapısı olması ve Türk İslam sanatı geleneğinin bir örneği olması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır.

Beldibi Mağarası

Beldibi Mağarası, Kemer'in en güzel doğa harikalarından biridir. Beldibi Mağarası, Kemer ilçe merkezine 19 km uzaklıktaki Beldibi mevkiinde yer almaktadır. Tarih öncesi zamanların kalıntılarını içerir.

Bu mağara Paleolitik, Neolitik ve Mezolitik çağlara sahiptir ve sit alanı olarak belirlenmiştir. Beldibi Mağarası'nda Mezolitik döneme ait olduğu sanılan altı tabaka ve çakmaktaşı aletler bulunmuştur. Mağara Aşağı ve Yukarı Mağara olmak üzere ikiye ayrılır. Bu bölümler dört kişilik bir aileyi barındırabilir. Mağara duvarları dağ keçisi, geyik, insan gibi figürlerle süslenmiştir. Kaya altı sığınak olarak bilinir.

Üçoluk Yaylası

Üçoluk Yaylası, Kemer ilçe merkezine 37 km uzaklıktadır. Kemer'in en gözde yerlerinden biridir. Bakımlı bir yoldan ulaşım sağlanmaktadır. Kemer doğasını gözler önüne seren Üçoluk Yaylası, yemyeşil ağaçların arasında oksijen deposu gibidir. 1.500m yükseklikte bulunan Üçoluk Yaylası zengin bir fauna ve floraya sahiptir. Yayla, başta çam olmak üzere çok sayıda çınar ve sedir ağacına ev sahipliği yapmaktadır.

Ayışığı Plajı

Kemer sadece doğal güzelliklere sahip bir yer değil aynı zamanda birçok ünlü koy ve plaja da ev sahipliği yapmaktadır. Ayışığı Plajı, Kemer'in en büyüleyici plajlarından biri olarak seçilmiştir. Ayışığı Plajı, Kemer'in merkezinde, Kemer Yat Limanı'nın hemen arkasında bulunabilir. Ayrıca Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kemer'de Alışveriş Nerede Yapılır? 

Kemer'de tatil yaparken ailenize ve arkadaşlarınıza alabileceğiniz hediyelik eşyaları birçok farklı yerde bulabilirsiniz. Kemer'de alışveriş yapmayı düşündüğünüzde başlamak için en iyi yer Kemer Çarşı'dır. Yan yana sıralanmış dükkân sıralarında hediyelik eşyalar ve süs eşyaları bulacaksınız. Kemer'den magnet, biblo, ev dekorasyonu gibi hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.

  • Kemer; Deri ürünleri bulabileceğiniz yer burasıdır. Kemer Çarşısı deri ceket, çanta ve ayakkabı alışverişi yapmak için harika bir yerdir. Kemer Çarşısı gece geç saatlere kadar açıktır. Denizde geçen bir günün ardından gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz.
  • Kemer'in ortasında kuyumcular kadar kuyumcular da var. Farklı tasarımlara ilginiz varsa uğramanızı tavsiye ederiz.
  • Her Salı günü Deniz Caddesi'nde kurulan giyim pazarı ayakkabıdan giysiye, aksesuardan aksesuara kadar geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Ayrıca çantalar ve diğer aksesuarlar da var.
  • Pazartesi günü kurulan gıda pazarında bölgenin en taze ürünlerini bulabilirsiniz. Pazarda sebze ve meyvelerin yanı sıra salça, ekmek, peynir, yumurta, tereyağı gibi yöresel ürünler de satılıyor.
  • Yerli ve yabancı turistlerin rağbet ettiği bir destinasyondur. Portakal reçeli de Bergamot reçeli de Akdeniz yöresindendir. Lezzetliler. Köy kadınlarının yaptığı reçeller pazardan satın alınabilir.
  • Atatürk Bulvarı butiklere ve ünlü markaların satıldığı mağazalara ev sahipliği yapmaktadır. Tasarımcı kıyafetlerini, çantalarını ve ayakkabılarını uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi