Tam bir kültür, tarih ve doğa gezisi istiyorum diyorsanız Ankara en iyi seçeneklerden biri. Ankara gezilecek yerler listesi çok sayıda tarihi mekan, yapı ve müze içeriyor. Ayrıca ülkemizin başkenti deniz olmasa bile gölleri, parkları ve birçok doğal güzelliği ile de ünlü bir kent.
“Peki, eğlence imkanları?” diye sorarsanız o da bolca var. Özellikle üniversiteli gençler şehre ayrı bir dinamizm kazandırıyor.
Ankara gezginleri için şehrin kendine has ruhunu en etkileyici şekilde yansıtan turistik noktaları seçtim ve derleme yaparak bir liste hazırladım. Umarım çok sayıda gezgin gibi siz de listeyi beğenir ve seyahatiniz boyunca yanınızda bir rehber olarak ondan yararlanırsınız.
Ankara Gezilecek Yerler Listesi
Ankara gezilecek yerler listesi ile şehirdeki en güzel 50 yeri kısa sürede görme imkanına sahipsiniz. Her bir yer hakkında fotoğraflar, önemli bilgiler, uyarı ve öneriler paylaştım. Ayrıca ziyaret saatleri ve ücretler hakkındaki en sağlıklı bilgileri resmi web sitelerinden takip etmenizde fayda var.
Ankara şehir merkezi ve Ankara çevresinde gezip görülecek tüm önemli yerlerin harita konumlarını ise topluca yazı devamındaki Ankara gezilecek yerler haritası bölümünde bulabilirsiniz. Hadi başlayalım…
1. Anıtkabir
Anıtkabir şüphesiz ki Ankara deyince çoğumuzun aklına gelen ilk yer. Ankara gezilecek yerler listesinin de ilk sırasında.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri Anıtkabir’de bulunuyor. Anıt mezarın tarihi ve manevi değeri çok yüksek ama aynı zamanda mimarisi de dikkat çekiyor.
Müzede yalnızca Ulu önderimizin kabrini değil ona ait özel eşyaları ve ülkemiz için yaptıklarını sergileyen birçok fotoğraf, tablo vb. öğeleri de görme şansınız var. Tüm bunlar ortalama 3 bin metrekarelik alana sahip Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde sergileniyor.
Müze 4 farklı bölümden oluşuyor. Atatürk’e ait özel eşyalar birinci bölümde yer alıyor. Müzenin ikinci bölümü ise Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’na ayrılmış. Çarpıcı fotoğraf ve tablolar bu kısımda görebilecekleriniz arasında.
Milli Mücadele ve devrimlerle ilgili sunumlar ise müzenin üçüncü bölümünde bulunuyor. Atatürk’ün özel kitaplığındaki kitaplar ise dördüncü bölümde karşınıza çıkıyor.
Anıtkabir şehrin tam merkezinde Çankaya’nın Tandoğan ilçesinde; anıt mezara ulaşmak oldukça kolay. Ankara gezgini olup da bu özel yeri ziyaret etmeden şehirden ayrılmayın.
2. Ankara Kalesi
Ülkemizin ikinci büyük kentinin tarihi tam 5000 yıl öncesine dayanıyor. Şehir birçok medeniyet ile karşılaşmış, hemen her köşesinde tarihin canlı bir kanıtı var. Ankara Kalesi de kentin binlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş sembolik yapılarından biri.
M.Ö 5. yüzyıldan ve Galatlardan kalma Ankara Kalesi ilk etapta müthiş şehir manzarası ile büyülüyor. Altındağ’da kente hakim bir tepeye yayılan kalede tarihi surlar oldukça dikkat çekici.
Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlılar döneminde restore edilen kalenin iç kısmı dış görünümüne göre daha büyük. Ayrıca çevredeki tarihi evler de kalenin sıkça ziyaret edilme nedenleri arasında bulunuyor.
Tarihi yapı ve çevresini gezmek, kafeye oturup kuşbakışı Ankara manzarasının tadını çıkarmak için Ankara Kalesi’ni de Ankara’da gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Medeniyetlerin çeşitliliği ve zenginlikleri ile kuşatılmış şehirde birbirinden değerli Anadolu eserlerini görmek için Anadolu Medeniyetleri Müzesi iyi bir adres.
Müze, Osmanlı döneminden kalma Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’nden oluşuyor. Canlandırmalar müzedeki sunumların etkileyiciliğini pekiştirirken, eserler kronolojik olarak sergileniyor.
Alt salonda Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer alıyor. Müzenin üst kısmında ise kendinizi tam bir tarih yolculuğuna çıkmış gibi hissediyorsunuz. Bu bölümde Paleolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı gibi binlerce yıl öncesinden kalma eserler teşhir ediliyor.
Aynı zamanda Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hititler Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Çağı ve Urartu Krallığı bölümleri de üst katta bulunuyor.
Özgün Anadolu eserleri koleksiyonu ile müze Avrupa genelinde bir üne kavuşmuş durumda. Öyle ki Avrupa’da yılın müzesi (1997) seçilmiş.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi yakınında bulunuyor. Gezi planınızı yaparken ikisini aynı gün içinde dolaşmayı tercih edebilirsiniz.
4. Rahmi M. Koç Müzesi Ankara
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi kentin ilk sanayi müzesi olma özelliğine sahip. 2005 senesinden bu yana ziyaretçilere kapılarını açıyor.
Ankara Kalesi ana giriş kapısının hemen yanındaki Rahmi M. Koç Müzesi, Safranhan ve Çengelhan isimli iki binadan meydana geliyor.
Müzenin konsepti tek bir alanla sınırlı değil. Tarihi dönemlere göre özellikle sanayi ve mühendislikle alakalı objeler toplanıp, müzede sergileniyor.
Peki, müzenin koleksiyonları arasında neler var? Atatürk’e ait kıymetli eşyalar, Rahmi M. Koç Galerisi (Madalyalar, hediyeler, plaketler vb.), 1800’lü yıllardan günümüze kara yolu gelişimi, en eski haberleşme araçları, raylı ulaşım/denizcilik/havacılık tarihi, tıbbın gelişimi, Amerikan koleksiyonu, bilimsel aletler, bebek evleri, matbaacılık vb. müzede görebilecekleriniz arasında.
5. Kurtuluş Savaşı Müzesi (İlk Meclis)
Ulus’taki Kurtuluş Savaşı Müzesi I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 1915 senesinde inşa edilmeye başlanmış.
Evin mimarisinde ilk dikkati çeken unsurlardan biri Ankara taşı olarak da bilinen Andezit malzemenin kullanılmış olması. Bu haliyle bina tipik bir iki katlı Türk mimari evlerinin özelliklerini yansıtıyor.
Milli heyecanın ruhunu taşıyan yerlerden biri olan meclis binası Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk mektebi olarak da kullanılmış. Binanın müzeye dönüştürülme fikri ise 1957 senesinde ortaya koyulmuş. 1961 yılından günümüze bina Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaret ediliyor.
Müzede Kurtuluş Savaşı tüm yönleriyle aktarılıyor. O yılların duygusu çarpıcı ve ilgi çekici sunumlarla ziyaretçilerin içine işliyor.
Yağlı boya tablolar, belgeler, fotoğraflar, silah/harp araç-gereçleri, meclis odası bölümleri, madalyalar, rozetler, özel hatıra eşyaları müzede görebileceklerinizin yalnızca bir kısmı.
6. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)
Ankara’nın tarihi tanıklıkları çok sayıda etkileyici müze ile ortaya çıkıyor. II. TBMM binasından dönüştürülen Cumhuriyet Müzesi de “Ankara gezilecek yerler” listesinin üst sıralarında olmayı hak eden mekanlardan biri. TBMM binası ilk TBMM binasının yetersiz gelmesinden ötürü Atatürk’ün isteğiyle inşa edilmiş.
Genel olarak bakıldığında bina mimari detayları ile ilgi uyandırıyor. Cumhuriyet Dönemi mimarisinin zarif unsurları yapının her yerinde görülebiliyor. Tavan süslemelerinde ise Osmanlı ve Selçuklu motifleri de yer alıyor. Özellikle de çinilerin güzelliğinin çoğu kişiyi mest ettiğini söylemek mümkün.
1981 yılında açılan Cumhuriyet Müzesi’nde tarihteki ilk 3 Cumhurbaşkanı dönemine ait birçok belge ve fotoğraf var. O dönemde alınan kararlar, geçirilen yasalar belgelerle anlatılıyor.
Atatürk Devrimleri ve çok partili yaşama geçiş dönemlerine ait birçok eser/belge müzede sizi bekliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlarına ait özel eşyalar da ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.
Özellikle müzede Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofonu görmenizi öneririm. Müzeye çocuklarınızla birlikte giderseniz onların da keyifli bir şekilde tarihimiz hakkında bilgi edinmelerini sağlayabilirsiniz. Zira Türkiye’nin ilk çocuk dostu müzesi olan Cumhuriyet Müzesi’nde onlar için özel bir anlatım stili benimsenmiş.
7. Etnografya Müzesi
“Ankara gezilecek yerler” listesinin en popüler ve önemli müzeleri arasındaki Etnografya Müzesi Türk sanatına dair geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor.
Müzede Selçuklulardan bugüne kadar Türk sanat eserlerinin gelişimi gözler önüne seriliyor. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşamış uygarlıklara ve farklı kültürlere dair öğeler ziyaretçileri binlerce yıl öncesine götürmede oldukça başarılı.
Canlandırmalar ise müzenin en etkileyici yönlerinden biri. Görsel ve işitsel unsurlar otantik havayı daha güçlü hissettiriyor.
Etnografya Müzesi’ne gittiğinizde görebileceklerinizin kapsamı oldukça geniş. Anadolu maden sanatına ait eserler, farklı yörelerin halk kıyafetleri, süs eşyaları, tüfekler/kılıçlar/yatağanlar, Türk çini porselenleri ve ahşap işçiliği örnekleri, halı-kilimler farklı salonlarda teşhir ediliyor.
Müzenin tarihi ve manevi açıdan önemli bir özelliği daha var. Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı Anıtkabir inşa edilinceye kadar Etnografya Müzesi’nde kalmış. Girişte sembolik bir anıt da bulunuyor.
8. Devlet Resim ve Heykel Müzesi
Ankara’nın simge yapılarından biri Türk Ocakları Genel Merkezi. 1927-1930 seneleri arasında yaptırılmış olan bina kentin en görkemli binaları arasında. Etnografya Müzesi’ni tasarlayan Arif Hikmet Koyunoğlu bu binaya da imzasını atmış.
Geleneksel motifleriyle göz kamaştıran ihtişamlı konser salonu ve Türk salonu binanın en göz alıcı bölümleri arasında yer alıyor. 1931’de ilk Türk Tarih Kongresi’ne tanıklık eden binanın konser salonunda ise ilk Türk operası (Özsoy) sahnelenmiş.
1976 yılından bu yana tarihi yapı heykel ve resim müzesi olarak kullanılıyor. Modern sunum teknikleri ile dikkat çeken müzede çok değerli eserler teşhir ediliyor. Heykel, resim, seramik, fotoğraf ve Türk süsleme sanatına dair birbirinden değerli eserler ülkemizin görsel sanatları adına çok önemli bir arşiv değerinde.
Müze koleksiyonu aracılığıyla 19. yüzyılın sonundan başlayarak bugüne kadar Türkiye’deki sanat anlayışının değişimi yansıtılıyor. Ayrıca dilerseniz hazır gitmişken bir konsere veya etkinliğe de katılabilirsiniz.
9. Atatürk Orman Çiftliği
Ankara’da gezilecek yerler listesindeki Atatürk Orman Çiftliği 1925 senesinde Atatürk’e hediye edilen 52 hektarlık bir arazi üzerine kurulmuş. O döneme göre de çiftliğin modernliği ve gelişmişliği oldukça dikkat çekiciymiş.
Çiftlikte hayvanat bahçesinden konaklama tesislerine, yüzme havuzlarından çocuk oyun alanları ve restoranlara kadar birçok mekan yer alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki evinin kopyasını ise mutlaka gezmeniz gerektiğini düşünüyorum. Atatürk’ün çocukluğuna doğru bir yolculuğa çıkmak isterseniz müze evin kapısından içeri girin ve tüm odaları gezin. Müze odasında ise Mustafa Kemal’in kişisel birçok eşyasını göreceksiniz.
Çiftlikte kullanılan ilk dondurma yapım makinesi, eski fıçılar, şişeleme makineleri, eski tarım aletleri gibi eşyaları görmek içinse Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu’na girebilirsiniz. Müzede özellikle Atatürk’ün çeşitli hallerini yansıtan fotoğraflar ayrı bir değer taşıyor.
Piknik alanı, Atatürk Orman Çiftliği Parkı da alanda gezebileceğiniz diğer önemli yerler arasında. Yenimahalle ilçesindeki tarihi çiftliği gezmeden tatilinizi sonlandırmayın.
10. Hamamönü
Hamamönü Ankara’nın tarihi yerlerini gezmeyi arzulayanlar için ilk adreslerden biri. Altındağ ilçesinin sınırlarındaki Hamamönü semtinin her bir köşesi tarihten izlerle dolu. Çokça Osmanlı ve biraz da Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait bir ruhu var buranın.
Hamamönü’ndeki tarihi Ankara evleri ve çoğu yapı genel olarak 17, 18 ve 19. yüzyıllardan kalma. Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hamamönü turistik açıdan da son derece renkli. Çok sayıda konak, ev, cami, anıt ve müzeyi sınırları içinde barındırıyor. Karacabey Hamamı ise semtteki popüler yapıların başında geliyor.
Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı ev de müze haline getirilmiş. (Mehmet Akif Ersoy Müzesi) Burası Karacabey Hamamı’nın yanında bulunuyor.
11. Gençlik Parkı
Ankara şehri parklarıyla ayrılmaz bir bütünlük içinde. Özellikle merkezde doğal bir ortama gitmek isterseniz birbirinden güzel parkları ziyaret etmenizi öneririm. Gençlik Parkı da Ulus’ta bulunan ünlü Ankara parklarından biri.
6 farklı giriş kapısı olan park şehrin karmaşasından biraz sıyrılmanız için güzel bir imkan sağlıyor. Işık gösterili meşhur havuzu, geniş yeşil alanları, huzur veren ağaçları, lunapark, kafeterya ve çocuk oyun alanları ile hem dinlenme hem de eğlenme merkezi. Ayrıca Opera Binası ve Ankara’nın en büyük tiyatro salonu da bu parkta bulunuyor.
Akşamları ışıl ışıl ve rengarenk bir görüntü sunan Gençlik Parkı’nı da Ankara’da görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.
12. Kuğulu Park
Ankara gezilecek yerler rehberindeki Kuğulu Park şehrin en sevilen parklarından biri olarak öne çıkıyor. İsmini Viyana hükümeti tarafından hediye edilen kuğulardan alan park 24 farklı türdeki kuşun da yaşam alanı.
Kavaklıdere Mahallesi’ndeki Kuğulu Park yalnızca kuğularıyla değil kavaklarıyla da çok ünlü. Zaten bulunduğu mahalle de ismini bu kavak ağaçlarından almış. Ayrıca parkta çınar, erguvan, alıç gibi birçok ağaç türü ile bitki çeşitleri de bulunuyor.
Bitki ve kuş türleri açısından zengin olan parkı dolaşırken çeşitli sanat eserleri de sık sık karşınıza çıkacak. Bunlar arasında Öpüşenler Heykeli ile Hilmi Tunalı Heykeli oldukça meşhur.
Kuğuları, kazları, ördekleri ve diğer kuşları keyifle izlerken bir yandan da Kuğulu Park kuş panosuna da göz gezdirip onlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
13. Hacı Bayram Cami
Başkentin en güzel camilerinden birini görmek ister misiniz? 1429 senesinde o dönemin en ünlü alimlerinden Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılan tarihi cami Ulus semtinde yer alıyor.
Bayramlarda, özel günlerde tıklım tıklım olan Hacı Bayram Cami tarihi/manevi değeri, mimarisi ve bahçesindeki iki türbesi ile turistlerin de ilgi odağı.
Osmanlı ve hatta biraz da Selçuklu mimarisinin motiflerini yansıtan yapının dış cephesinde zamanla bazı sadeleştirmeler yapılmış. Buna karşılık iç dekorasyonun görkemi hala korunuyor. Özellikle de Nakkaş Mustafa Paşa’nın boyama nakışları yapının mimarisinde fark yaratıyor.
Camide iki türbe var. Bir tanesi Hacı Bayram Veli’ye ve diğeri de 18. yılda yaşamış olan Osman Fazıl Paşa’ya ait. Caminin bu kadar yoğun ziyaretçi çekmesinde iki türbenin de büyük payı var. Siz de Ankara’nın en özel ve eski camilerinden birini görmek isterseniz Ulus’a doğru yönelebilirsiniz.
14. Augustus Tapınağı
Ankara’nın tarihi yapılar bakımından en bereketli yerlerinden biri Altındağ. İlçede iki bin yıllık geçmişiyle Augustus Tapınağı da yer alıyor.
Frigya Tanrısı Men’e ithafen M.Ö 25 yılında yaptırıldığı tahmin edilen ilk tapınak yüzyıllar içinde yıkılmış. Sonraki yıllarda Galat Hükümdar oğlu Roma İmparatorluğu’na bağlılığını göstermek amacıyla Kral August adına tapınağı yeniden inşa ettirmiş. Günümüzde ise tapınağın kalıntıları ve bazı duvar bölümleri bulunuyor.
Açık hava müzesi olarak gezebileceğiniz müze Hacı Bayram Cami’nin hemen yanında olduğu için camiyle ikisini aynı gün gezebilirsiniz.
15. Roma Hamamı
Ulus’taki Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Ankara’da gezilecek tarihi yerler arasında. Höyük üzerindeki hamamda kat kat eski medeniyetlerin izlerine rastlanmış. Alt kısımda Frig üst bölümde ise Romalılardan kalma kalıntılar olması dikkat çekiyor. Ayrıca bölgede Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ait bazı buluntular da yer alıyor.
Caddeden yaklaşık 2,5 metre yükseklikte yer alan Roma Hamamı 1940’lı yıllardaki kazılar sonucu bulunmuş. Palaestra ve kapalı hamam olarak iki bölüme ayrılan 65.000 metrekarelik ören yerinde özellikle yazılı kitabeler tarihe ışık tutuyor. Kitabelerde döneme ait sosyoekonomik, kültürel ve ticari unsurlar hakkında birçok bilgiye yer veriliyor.
Kitabelerin yanı sıra mimari parçalar, mezar stelleri, aslan heykelleri, lahitler, Altar Masası gibi eserleri de barındıran Roma Hamamı’nı mutlaka görmenizi öneririm.
16. Kocatepe Camii
Ankara gezilecek yerler listesinin önemli dini yapılarından olan Kocatepe Camii uzun bir inşaat sürecinin ardından (1967’de yapımına başlanmış) 1987 senesinde ziyarete açıldı.
Cami, 4.500 metrekarelik bir alanda yer alıyor. 4 minareli cami aynı zamanda dört yarım ve bir merkezi kubbeye sahip.
Osmanlı mimarisinden örnekleri görebileceğiniz yapıda özellikle çiniler, avizeler, mihrab, minber, mermerler ve kapılar özel tasarımları ile göz kamaştırıyor.
Etkileyici bir işçiliği yansıtan Kocatepe Camii aynı zamanda Ankara’daki en büyük cami ve Çankaya’nın Kocatepe semtinde yer alıyor.