Büyük rüyaların ülkesi ABD’ye gitmek için önce vize dosyası hazırlama testini geçmeniz gerekiyor ama bir kere turist vizesini kaptınız mı 10 yıl boyunca ver elini New York, ver elini Kaliforniya. Hem de her sene 3+3’ten 6 ay kalma hakkıyla. Fakat en önemli uyarımızı baştann yapalım. Artık eskisi gibi yakın tarihlere vize randevusu bulmak çok zor. En yakın tarihler başvurduğunuz günden 6,8 hatta 12 ay sonrasına çıkıyor. O nedenle seyahat planı yapıp vizeye başvurmak yerine vizeye başvurup alıp sonra seyahat planı yapın. O zaman derin bir nefes alıp başvuru formunun başına oturuyorsunuz. 🙂 Merak etmeyin, adım adım yanınızdayız.
Ayrıca öğrenci ve çalışma vizeleri ile tüm bilmeniz gerekenler de burada.
Amerika Vizesi Nedir?
Amerika Birleşik Devletleri tarafından vize uygulamasına tabi olan diğer ülke vatandaşlarının, Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edebilmesine olanak sağlayan ve kişilerin pasaportlarına işlenen belgedir.
Amerika Vizesi Türleri
Amerika Birleşik Devletleri’nin vize türleri harfler ile isimlendirilmiş. Bunlar:
1. Amerika Birleşik Devletleri Ziyaretçi Vizeleri
B1, B1 / B2, B2: İş, Turizm ve Tıbbi Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizeleri
B1 vize, işle ilgili konferanslar, seminerlere, fuarlara katılım durumlarında, B2 vize ise, tatil, ziyaret gibi turistik amaçlı durumlarda tıbbi amaçlı kısa süreli kalışlarda alınması gereken vize türüdür. B1/B2 de iki vizenin kombinasyonu olan vize türüdür.
C: Transit Vize
Amerika Birleşik Devletleri’nin, ABD üzerinden aktarmalı olarak seyahat edecek Türk vatandaşları için transit vize uygulaması yok fakat, havayolu veya denizyolu ile ABD üzerinden transit geçiş yaparak ABD’de kalmadan başka bir ülkedeki gemi veya uçağa geçiş yapacak olan çeşitli havayollarında görevli personel veya pilotların, yük veya yolcu gemilerindeki görevli kaptan ve mürettebatın C1 tipi transit vize alması gerekiyor. Bu durumda mürettebatın, işvereni tarafından konsolosluğa ithafen yazılmış bir transit vize talep dilekçesi ile başvuru yapması, online vize başvuru formunu doldurması, vize başvuru ücretini ödemesi ve vize randevusu alması gerekiyor.
2. Amerika Birleşik Devletleri Öğrenci Vizeleri
F / M: Akademik Eğitim, Dil Öğrencisi, Mesleki Eğitim Vizeleri
F1 tipi vize, ABD’de eğitim amacıyla bulunacakların alması gereken, F2 tipi vize ise öğrenim görecek kişinin çocukları, eşi gibi beraberinde ABD’de bulunacak kişilerin alması gereken vize türü. M1 ve M2 vizeleri de mesleki veya akademik olmayan eğitim görecek kişiler ve onlara bağlı aile bireylerinin başvurması gereken vize türü.
Kişinin vize başvuru sürecindeki en önemli nokta, ABD’deki okula / kursa / programa kabul edilmiş olması. Kabulu gelen öğrenci önce Öğrenci ve Değişim Programı Bilgi Sistemi (SEVIS)’e kaydediliyor gerekli I-20 form(larını) dolduruyor, ardından tüm prosedür bu sistem üzerinden işliyor. Öğrenci adayına SEVIS I-901 harcını yatırılması, imzaların atılması gibi tüm adımlar bu sistem üzerinden bildiriliyor. Öğrenim görecek kişi derslerin başlamasından en fazla 120 gün öncesine kadar vize başvurusu yapabiliyor. Konsolosluk tarafından tavsiye edilen ülkeye giriş zamanı da kişinin derslerinin başlamasından 30 gün öncesine kadar olan süre zarfı.
J: Değişim Programı Vizesi
Herhangi bir değişim programı ile ABD’de eğitim görecek olan kişilerin J tipi vize başvurusu yapması gerekiyor. Değişim programına kabulü gelen öğrenci, önce Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kayıt oluyor ardından SEVIS I-901 harcını yatırılması gibi diğer adımlar bu sistem üzerinden bildiriliyor.
3. Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Vizeleri
D: Mürettebat Vizesi
Yukarıda bahsettiğimiz havayolu veya denizyolu mürettebatı, ABD’de görev alacaksa o zaman D tipi veya C1/D tipi hem transit vize özellikleri taşıyan hem de ABD’de çalışmaya imkan sağlayan mürettebat vizelerine başvurmaları gerekiyor.
E1 / E2: Tüccar / Yatırımcı Vizesi
E1 yani Ticari Anlaşmalı Tüccar vizesi, Birleşik Devletler’de hizmet veya teknoloji sektörü gibi önemli ticaret kollarında, büyük çapta ticari faaliyetler yürütecek kişilerin alması gereken vize türü. E2 yani Ticari Anlaşmalı Yatırımcı vizesi ise ABD’de kayda değer miktarda yatırım yapma, daha önce yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirme veya yönetme amacıyla Birleşik Devletler’de bulunacak kişinin alması gereken vize türü.
H / L / O / P / Q / R: Geçici İşçi, Çalışma ve Staj Vizeleri
H tipi vize, ABD’de geçici işçi statüsünde çalışacak kişilerin alması gereken vize türü. Mankenler gibi özel meslek çalışanlarının, mevsimlik işçilerin, tıp ve akademik staj dışındaki alanlarda staj yapacak olan stajyerlerin,
L tipi vize, kişinin, çalıştığı şirketin Birleşik Devletler’deki halihazırda bulunan bir şubesi, yeni kurulacak bir şubesi, temsilciliği veya merkez ofisi tarafından idari veya uzmanlık bilgisi gerektiren bir pozisyonda çalışması gerektiği durumları kapsayan, kısaca şirketler arası eleman geçişini sağlamaya yönelik vizedir.
O tipi vize, bilimde, sanatta, akademik hayatta, sporda olağanüstü yetenekli kişilere ve onlara kendi alanlarında destek sağlayan kişilere verilen vize türü.
P tipi vize, uluslararası üne sahip sporcular, sanatçılar, gösteri grupları ve onlara kendi alanlarında destek sağlayan kişiler için çıkarılan vize türü.
Q tipi vize, kısa süreliğine ülkesinin kültürünü ve geleneklerini tanıtma amacı ile ABD’de çalışacak veya staj yapacak kişilerin alması gereken vize türü.
R tipi vize, geçici olarak kendi mensubu olduğu dinin ABD’deki kurumlarında görev alacak din görevlilerine verilen vize türü.
I: Basın Vizesi
Basılı veya Dijital medya, film veya yayıncılık gibi herhangi bir basın organında çalışan kişilerin, ABD’de kendi mesleklerindeki alanlarda çalışabilmelerine olanak sağlayan vize türü. Örneğin merkezi ABD’de olan bir yayının NY şubesine atanmış bir muhabirin, belirli bir süre spor etkinliklerinde görev alacak spor spikerin veya çekimleri ABD’de yapılacak bir belgeselde görev alacak kameramanın bu tip bir basın vizesi başvurusunda bulunmaya hakkı vardır.
V: Greencard (Yeşil Kart) Vizesi
Greencard almaya hak kazanmış kişiler, onların eşleri ve çocuklarının başvuracağı vize türü.
4. Amerika Birleşik Devletleri Diplomatik Vizeler
A / G ve Nato: Diplomatik ve Resmi Vizeler
Diplomat ve diğer devlet görevlilerinin resmi ziyaretleri için alabilecekleri vize türü. Söz konusu devlet görevlileri eğer ki resmi bir görev nedeniyle değil, turistik veya ticari bir amaçla ABD’de bulunacaklarsa, amaçla ilgili vize türünü almak durumundalar. Bu kişilerin aile bireyleri (eşleri, evli olunmayan ama aynı evin içinde yaşayan partnerleri, 21 yaşın altında olan veya 23 yaşın altında olup üniversite eğitimi gören çocukları) diplomatik vize hakkından yararlanabiliyor. A, G ve Nato vizesine sahip kişiler vize ücretinden de muaftırlar.
Amerika Vizesi Başvurusundan Önce Bilinmesi Gerekenler
- Amerika vizesi için ABD Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğu’na bizzat başvuruyorsunuz. Yani Schengen veya Birleşik Krallık vizesi başvurularında olduğu gibi herhangi bir aracı kurum vasıtasıyla işlem yapmıyorsunuz. Bu nedenle eğer ki başvuru dosyanızın oluşturulması aşamasında ek bir destek almamanız durumunda tüm süreci bizzat siz takip ediyorsunuz.
- ABD vizesi alıp alamayacağınız kararı tamamen, ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı çalışan bir ABD Konsolosluk görevlisine ait olacaktır.
- ABD Konsolosluğu, vizeniz onaylanmadan kesinlikle ve kesinlikle önceden uçak bileti almamanız gerektiğinin altını çiziyor. Vize başvuru görüşmesinde uçak rezervasyonu veya biletinizin olması gerekmiyor.
- Dönemsel yoğunluğa bağlı olarak, istediğiniz tarihlerde randevu alamayabilirsiniz. Bu nedenle mümkünse seyahat tarihinizden aylar öncesinden vize işlemlerinize başlamanız tavsiye ediliyor. Son yıllarda bazı dönemlerde randevu tarihleri en yakın 6 ay hatta 1 yıl sonrasına bile olabiliyor. O nedenle de ABD seyahati planlarınızı yapmadan önce bizce önce vize sahibi olun sonra plan yapın.
- Konsolosluk gerek gördüğü takdirde sizden ek belge talebinde bulunabiliyor.
- Vizenizin onaylanıp onaylanmaması tamamen konsolosluğun insiyatifine kalmış bir şey. Tabii her ne kadar vizeniz onaylanmış olsa da, bu ABD’ye girişinizi garantilemiyor. Sınırda herhangi bir nedenden içeri girişiniz engellenebilir veya ABD’de kalış süreniz kısıtlanabilir. Almış olduğunuz vize sadece bir ABD Büyükelçiliği ya da Konsolosluğunda çalışan görevlinin sizi vize almaya uygun bulmuş olması anlamına geliyor.
Amerika Vizesi Ücreti 2024
Amerika vizesi ücreti, başvuracağınız vize tipine göre değişiyor:
185 $ | 205 $ | 315 $ | 265 $ |
B Ziyaretçi: İş, turizm, tıbbi tedavi | H Geçici işçi / çalışma ve stajlar | E1 Tüccar | K ABD vatandaşı biri ile nişanlılık veya evlilik durumunda |
C Transit vize | O Özel yetenek | E2 Yatırımcı | |
D Mürettebat | P Sporcu sanatçı | ||
F Akademik öğrenci | Q Uluslararası kültürel çalışmalar | ||
M Akademik olmayan öğrenci | R Din görevlisi | ||
I Medya çalışanı | L Transfer çalışan | ||
J Değişim programı |
Amerika Vizesi Başvuru Süreci
1. Önce siz DS-160 adında online bir başvuru formu dolduruyorsunuz.
2. Bu formu doldurunca sistem size bir başvuru numarası veriyor. Bu numarayı bir yere kaydediyorsunuz.
3. Daha sonra usvisa-info.com sitesinden kendinize bir hesap açıyor ve başvuru numarasını hesaba kayıt aşamasında girip başvuru sahibi oluşturuyorsunuz.
4. Vizeniz olduğunda gönderilmek üzere size en yakın PTT adresini seçiyorsunuz.
5. Nakit TL olarak veya kredi kartıyla Dolar üzerinden vize ödemenizi yapıyorsunuz.
6. Konsolosluk randevu tarihini ve saatini belirliyorsunuz.
7. Vize türünüze göre sunmanız gereken başvuru evraklarınızı hazırlıyorsunuz.
8. Seçtiğiniz tarih ve saatteki randevunuza gidiyor, görevlilerle görüşüp belgelerinizi teslim ediyorsunuz.
9. Vizeniz olumlu veya olumsuz sonuçlandığında sistemden takip edebiliyor ve size en yakın PTT şubesine gönderilen pasaportunuzu teslim almaya gidiyorsunuz.
Adım Adım Amerika Ziyaretçi Vizesi Başvuru İşlemleri
BURADAN BAŞLAYIN: Önce DS-160 başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. DİKKAT: Form İngilizce ve İngilizce doldurmalısınız.
ÖNEMLİ: Amerika vizesine internetten sorunsuz başvuru yapabilmek için tarayıcınızın Internet Explorer 8.0 ve üstü olması öneriliyor. Aşağıda adım adım formu nasıl dolduracağınızı anlattık:
1. ADIM: Amerika Vizesi Online Başvuru Formunu Doldurun
👉 1.1 Başvuru Numarası Alın
Her şeyden önce Elektronik Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu DS-160 ‘yı doldurmanız gerekiyor. Bu formu doldurmaya, ülkenizi seçerek, ekranda çıkan güvenlik kodunu girerek ve sisteme dijital, boyutu 240 kb’tan yüksek olmayan, çözünürlüğü ve kalitesi iyi bir fotoğrafınızı yükleyerek başlıyorsunuz. Bu aşamayı geçtiğinizde size bir başvuru numarası yanı application ID veriliyor. Bu numarayı not edin çünkü daha sonraki adımda usvisa-info.com adresinden açacağınız hesap için kullanacaksınız.
Daha sonraki adımda karşınıza bir güvenlik sorusu çıkıyor. Eğer ki herhangi bir şekilde sistemden düşerseniz veya başvurunuza daha sonra kaldığınız yerden devam etmek isterseniz, bu soruya verdiğiniz cevap ve başvuru numaranız daha sonra başvurunuza ulaşmanızda size gerekli olacak iki unsur. İster annenizin adını, ister başka bir soruyu seçin ve cevabını alttaki kutucuğa girin.
👉 1.2 DS-160 Online Başvuru Formunu Doldurun
Artık formu doldurmaya başlayabilirsiniz. Başvuru formunda sizden ilk olarak temel kimlik bilgileriniz, pasaport numaranız ve geçerlilik tarihleri gibi soruları yanıtlamanız bekleniyor. İstenilen tüm kutucukları doldurup “next”e tıklayarak soruları görüntüleyebiliyorsunuz. Bir bölümü tam olarak istenilen şekilde doldurmadan bir sonraki aşamaya geçmenize izin verilmiyor.
Seyahat bilgileri bölümünde başvurmak istediğiniz vize tipini seçmeniz gerekiyor. Biz bu bölümde B tipi (Temporary Business / Pleasure visitor visa) turist / ziyaretçi bölümünden B1 tipi ziyaretçi vizesi alımı örneklendirdik. Başvurmak istediğiniz vize tipine karar verdiğinizde ise sizden hangi tarih aralıklarında ABD’de kalmak istediğinizi, nerede kalacağınızı ve seyahat masraflarınızı kendiniz veya bir sponsorla, nasıl karşılayacağınızı belirtmeniz, varsa yanınızda sizinle birlikte seyahat edecek kimse onun da bilgilerini kısaca girmeniz isteniyor.
Bu sorulara da yanıt verdikten sonra YES / NO tarzı sorulara geçiliyor. Klasik her vize başvurusunda sorulan daha önce ABD’de veya herhangi bir yabancı ülkede bulunup bulunmadığınıza ilişkin sorular soruluyor. Bir sonraki aşama olan ABD’deki kontağınız hakkındaki sorulara cevap veriyorsunuz. Eğer ki hiçbir tanıdığınız yoksa gideceğiniz eyaletteki kalacağınız otel, herhangi bir dükkan, mağaza, kurum ismi ve onun bilgilerini verebilirsiniz.
Bir sonraki aşamalarda önce aile bireylerinize yönelik sorular daha sonra da eğitim durumuza yönelik sorular geliyor. Son bölümde ise güvenlik, sağlık, adli sicil durumunuza yönelik YES / NO soruları var. Hepsini cevapladıktan sonra sizden ilk başta sisteme yüklemiş olduğunuz fotoğrafın onayını vermeniz isteniyor. Bu aşamada başvuru formunuzdaki fotoğrafı değiştirebilir ve “review” diyerek başvurunuzun son halini görebilir üzerinde oynama yapabilir, başvurunuzun çıktısını alabilirsiniz. Tüm bölümleri tek tek iyice kontrol edip başvurunuzun son halinden emin olduğunuzda, “sign and submit” (imzala ve teslim et) butonuna tıklayarak online başvuru formunu doldurma kısmını tamamlamış oluyorsunuz.
👉 1.3 DS-160 Online Başvuru Formunu Yazdırın
Son olarak, DS-160 başvuru formunun barkodlu onay sayfasının çıktısını almanız gerekiyor. Çünkü bu form, randevu günü yanınızda getirmeniz gereken evraklar arasında bulunuyor.
2. ADIM: Kendinize Bir Başvuru Hesabı Açın
👉 2.1 Yeni Bir Hesap Açma
Öncelikle daha önce açılmış bir hesabınız yoksa, usvisa-info.com adresinde bir hesap oluşturmalısınız. Siteye tıkladığınız zaman sağ üst köşede oturum aç bölümü bulunuyor. Oraya tıklayarak açılan sayfa üzerinden yeni bir hesap oluştur bölümüne tıklamanız gerekiyor. Eğer daha önceden adınıza açılmış hesabınız varsa direkt oturum aç bölümünden hesabınıza ulaşabiliyorsunuz. Yeni bir hesap açma bölümünde, temel bilgilerinizin yanı sıra online başvuru formunu doldururken edindiğiniz başvuru numarasını girip başvuru sahibi oluştur‘a tıklıyorsunuz.
DİKKAT: Bu hesabı açarken girdiğiniz bilgiler online başvuru formundaki bilgileriniz ile tam uyuşması gerekiyor. Eğer iki doküman arasında tutarsızlıklar görülürse vize onayında sorunlar veya gecikmeler olabilir. Eğer ki çocuğunuz adına hesap açıyorsanız da kendinizin değil çocuğunuzun bilgilerini vermelisiniz.
👉 2.2 Vize Ücretini Ödeyin
Bu aşamada B1/B2 vizesi için geçerli 185 USD olan vize ücretini ödemeniz gerekiyor. Ödemenizi nakit olarak TL olarak veya kredi kartıyla Dolar üzerinden yapabiliyorsunuz. Aynı sayfada İstanbul ve Ankara’daki konsolosluklardaki en yakın, uygun randevu tarihleri de çıkıyor.
Eğer nakit ödeme seçeneğini seçerseniz, önünüze vize ücretini nakit ödeme talimatları çıkıyor. Bir sonraki randevu belirleme tarihine ancak ödeme yaptıktan sonra geçebiliyorsunuz. Fakat Elektronik banka transferi seçeneğinde, ödeme yaptığınız bilgisinin sistemde onaylanması 2-3 günü bulabiliyor. Bu süre içinde sistem üzerinde başvuru işlemlerine devam edemiyorsunuz. Bu nedenle başvurunuz sistemde kaldığınız yerde kaydoluyor. Ödeme onayı hesabınıza yansıdığında, tekrar sisteminize giriş yapıp işlemlere devam edebiliyorsunuz.
👉 2.3 Vize Randevu Tarihi Belirleyin
Ödemenizi yaptıktan sonra müsait olan tarih ve saatler arasından size de uygun olan tarih ve saati seçiyorsunuz. Genellike artık eskisi gibi yakın tarihlere değil 6,8 hatta bir yıl sonrasında yer bulunuyor. O nedenle de başta uyardığımız gibi seyahat planı yapıp vizeye başvurmak yerine vizeye başvurup alıp sonra seyahat planı yapın. Randevu alma ve randevu tarihinde değişiklik yapma gibi işlemleri (850) 390 2884 nolu çağrı merkezi aracılığıyla telefondan da yapabiliyorsunuz. Son olarak talimatlar bölümünde, randevunuza gelmeden önce vize mülakatınız için yanınızda getirmeniz gereken belgeler sıralanıyor. Hepsini okuyup, onaylayıp, bir çıktısını alıyorsunuz.
Eğer Amerika seyahatiniz acil bir şekilde geliştiyse, Acil Randevu servisinden faydalanabiliyorsunuz. İster (850) 390 2884 numaralı çağrı merkezini arayarak telefon üzerinden isterseniz de www.usvisa-info.com adresine girerek online olarak halledebiliyorsunuz. Bunun için hesabınıza girip önce normal randevu sayfasından Konsolosluk Bölümü’nde uygun olan en erken randevuyu alıp, sonraki aşamada “Başvuru Sahibi Özet Sayfası”ndan “Hızlandırma İste” bağlantısını seçmeniz gerekiyor. Acil randevu talebinizin onaylanması için kısaca durumun aciliyetini, tarihini, amacını açıklamanız bekleniyor.
Eğer almış olduğunuz bir randevuyu iptal etmek ve yeniden seçim yapmak istiyorsanız, hesabınıza girip “randevuyu iptal et” veya “randevuyu yeniden planla” bağlantılarından tekrar işlem yapabiliyorsunuz ama bunun için randevu tarihinizin ileri bir tarih olması gerekiyor.
Eğer randevunuzu kaçırırsanız, yine hesabınıza girip, “randevumu kaçırdım” bölümünü tıklayarak tekrardan seçim yapmalısınız.
👉 2.4 Vize Teslim Adresi Belirleyin
Sistemde açılan kurye konumlarından, size en yakın PTT şubesini seçin. Bu seçeneği randevunuzdan sadece 24 saat öncesine kadar değiştirebilirsiniz.
3. ADIM: Amerika Vizesi İçin Gerekli Evrakları Hazırlayın
Vize türünüz ne olursa olsun her vize başvurusu için mutlaka sunulması zorunlu olan belgeler şunlar:
1. ABD’de kalacağınız süre sonrasında da en az 6 ay geçerliliği devam eden ve en az 2 boş sayfası bulunan pasaport,
2. Varsa en son ABD vizesi işlenmiş (geçerliyse) pasaportunuz,
3. İngilizce doldurulmuş, Elektronik Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu DS-160’ın barkodlu onay sayfasının çıktısı,
4. Hesabınızı oluşturduğunuz usvisa-info.com adresindeki onay sayfasının çıktısı,
5. Son 6 ay içinde çekilmiş, beyaz arka fonlu, bir adet 5 x 5 cm renkli vesikalık fotoğraf. (1 Kasım 2016 tarihinden itibaren artık gözlükle çekilmiş fotoğraflar kabul edilmiyor.)
6. Pasaportunuzun ve kimliğinizin fotokopisi.
7. Vukuatlı nüfus kağıt örneği. E-devletten alabiliyorsunuz.
8. İkametgah belgesi
9. Seyahatinize eşlik eden aile bireyleri varsa, eşlerin evlilik cüzdanının aslı, 21 yaşından küçük ve evli olmayan çocukların doğum belgesi, eğer 14 yaşından küçükseniz, nüfus cüzdanı fotokopisi ve (varsa) ebeveynlerden birinin geçerli ABD vizesi fotokopisi,
10. Kişinin seyahati boyunca tüm masrafları karşılayabileceğini kanıtlayan ek belgeleri ve birçok vize türüne ve başvuran kişinin öğrenim / iş durumuna göre başvurusu için gerekli diğer ek evrakları aşağıda ayrıntılı olarak anlattık.
Amerika Ziyaretçi Vizesi İçin İş / Öğrenim Durumunuza Göre Başvuru Dosyanıza Eklemeniz Gereken Evraklar
B1, B1/B2, B2 ve C yani Ziyaretçi vizeleri başvuruları için kişilerin iş ve öğrenim durumlarına göre istenilen ek belgeler var. Bu ek belgelere de ek olarak, randevu günü mülakat sırasında da sizeden başka belgeler de sunmanız beklenebilir. Eğer konsoloslukta yüz yüze görüşmeye gelmenize gerek yoksa sadece talimatlar sayfanızda çıkan ek belgeleri teslim etmeniz yeterli olacaktır.
Amerika Ziyaretçi Vizesine Başvuracak Öğrenciler İçin Gerekli Ev Evraklar
1. Yukarıda Belirttiğimiz Her Başvuruda Olması Gereken Evraklar
Pasaportunuz, varsa eski pasaportlarınız ve fotokopileri, ikametgah belgesi, vukuatlı nüfus kaydı, elektronik vize başvuru formu çıktısı, biyometrik fotoğraflar, onay sayfası çıktısı, seyahatinize eşlik edecek aile bireyi varsa onların kimlik bilgileri fotokopileri…
2. Vize Talep Dilekçesi
Amerika Konsolosluğu Vize Departmanı’na hitaben yazılmış, kişinin seyahat sebebi, öğrenim gördüğü okul, seyahat tarihleri, kişinin sponsorunun tüm masrafları üstleneceği gibi bilgilerin yer aldığı İngilizce yazılmış bir vize talep dilekçesi,
3. Öğrenci belgesi
Güncel ve son 1 ay içinde alınmış olmalı.
4. Transkript (Üniversite Öğrencisiyseniz)
Eğer üniversite öğrencisiyseniz, veya bir yıl içersinde mezun olduysanız vize görüşmenize resmi not dökümünü (transkript) de getirmeniz gerekiyor.
5. Muvafakatname (Eğer 18 Yaşın Altıysanız)
Eğer 18 yaşından küçükseniz, her iki ebeveynden de imzalı seyahat edebileceğinize dair onay belgesi.
7. Seyahat Sağlık Sigortası (İsteğe Bağlı)
Seyahat süresini kapsayan ve tüm dünya özelliğine sahip seyahat sağlık sigortası.
8. Sponsorlardan İstenilen Belgeler
Eğer ailenizden veya başka biri sizin için sponsor olacaksa, seyahatiniz boyunca tüm masrafları karşılayacak maddi durumları olduğunu gösteren finansal belgeler sunmanız gerekiyor. İstenilen sponsorluk belgeleri sponsorun emekli, çalışan veya işveren olmasına göre değişebiliyor. Çalışanlardan, emeklilerden ve işverenlerden istenilen ek belgeleri aşağıda sıraladık.
Amerika Ziyaretçi Vizsine Başvuracak Çalışanlar İçin Gerekli Ek Evraklar
1. Yukarıda Belirttiğimiz Her Başvuruda Olması Gereken Evraklar
Takrar burada sıralamıyoruz.
2. İşveren Vize Talep Dilekçesi
– İngilizce yazılmış,
– Kişini çalıştığı kurum / şirket yetkilisi tarafından yazılmış ve kişinin seyahat sebebi, meslek durumu, pozisyonu, seyahat tarihleri gibi konuları içerecek şekilde,
– Amerika Konsolosluğu’na hitaben yazılmış,
– Antetli kağıda yazılmış,
– Islak imzalı ve kaşeli olması gerekiyor.
3. Maaş Bordrosu
– Son 3 ayı kapsamalı
– Kaşeli ve imzalı olması gerekiyor.
4. Şahsi Banka Hesap Cüzdanları ve Hesap Dökümleri
– Şahsi banka hesap cüzdanları veya başvuru formunda belirttiğiniz miktardaki seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyeli, son 3 ayı görüntüleyebilir şekilde, kaşeli ve imzalı banka hesap dökümleri
– Banka yetkililerinin imza sirküleri fotokopisi
5. 4A Hizmet Dökümü (Kişi SGK’lı Çalışansa)
– E-devletten alınabiliyor.
6. Şirketin İmza Sirküleri Fotokopisi (Kişi SGK’lı Çalışansa)
7. Vergi Levhası Fotokopisi (Kişi SGK’lı Çalışansa)
– Güncel olmalı
8. Faaliyet Belgesi (Kişi SGK’lı Çalışansa)
– Şirketin kayıtlı olduğu Ticaret Odası’ndan alınıyor. Çoğu şehirde Ticaret Odası’nın websitesinden alabiliyorsunuz.
– Güncel olmalı.
9. Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi (Kişi SGK’lı Çalışansa)
10. Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi (Kişi SGK’lı Çalışansa)
11. Çalışma Belgesi (Kişi Kamu Çalışanıysa)
-İmzalı ve kaşeli olarak,
-Kişinin çalıştığı resmi kurumdan alınıyor.
12. İzin Belgesi (Kişi Kamu Çalışanıysa)
– Kişinin çalıştığı resmi kurumda bağlı olduğu makamdan alınıyor.
13. Kişinin Bağlı Olduğu Resmi Kurumdaki Görev Kimlik Kartının Fotokopisi (Kişi Kamu Çalışanıysa)
– Kişi çiftçi ise, bağlı olduğu Ziraat Odası Kurumu’ndan Çiftçi Belgesi, kişi avukat / doktor / eczacı / diş hekimi /mühendis ise mesleğiyle ilgili Oda Kaydı ya da Meslek Kimlik Kartı fotokopisi…
14. Varlık Belgeleri
Finansal imkanlarınızı ispatlayabilecek tüm belgelerin fotokopileri
-Varsa kira kontratı, ev tapusu ve araç ruhsatları gibi gayrimenkul gelirlerini gösteren belgelerin fotokopileri,
-Diğer kazançlarınız: Aileden gelen düzenli bir para varsa banka hesap dökümü ve bankanın imza sirküleri, devletten gelen bir maaş (yetim maaşı gibi) varsa banka hesap dökümü ve bankanın imza sirküleri, çalıştığınız ya da ortak olduğunu şirkette belli aralıklarla performans odaklı prim dağıtılıyorsa onun kontratı ve hesap dökümü, gibi…
Amerika Ziyaretçi Vizesine Başvuracak İşverenler İçin Gerekli Ek Evraklar
1. Yukarıda Belirttiğimiz Her Başvuruda Olması Gereken Evraklar
Takrar burada sıralamıyoruz.
2. Vize Talep Dilekçesi
– Konsolosluğu’na hitaben yazılmış ve İngilizce yazılmalı
– Kişinin seyahat sebebini, meslek durumu, pozisyonu, seyahat tarihleri gibi konuları açıklamalı,
– Şirketin antetli kağıdına yazılmalı, ıslak imzalı ve kaşeli olmalı.
3. Şirketin İmza Sirküleri Fotokopisi
4. Vergi Levhası Fotokopisi
-Güncel olmalı
5. Faaliyet Belgesi
– Şirketin kayıtlı olduğu Ticaret Odası’ndan alınıyor. Çoğu şehirde Ticaret Odası’nın websitesinden alabiliyorsunuz.
– Güncel olmalı.
6. Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi
7. Şahsi Banka Hesap Cüzdanları ve Hesap Dökümleri
– Şahsi banka hesap cüzdanları veya başvuru formunda belirttiğiniz miktardaki seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyeli, son 3 ayı görüntüleyebilir şekilde, kaşeli ve imzalı banka hesap dökümleri
– Banka yetkililerinin imza sirküleri fotokopisi
8. Varlık Belgeleri
Finansal imkanlarınızı ispatlayabilecek tüm belgelerin fotokopileri
-Varsa kira kontratı, ev tapusu ve araç ruhsatları gibi gayrimenkul gelirlerini gösteren belgelerin fotokopileri,
-Diğer kazançlarınız: Aileden gelen düzenli bir para varsa banka hesap dökümü ve bankanın imza sirküleri…
Amerika Ziyaretçi Vizesine Başvuracak Emekliler İçin Gerekli Ek Evraklar
1. Yukarıda Belirttiğimiz Her Başvuruda Olması Gereken Evraklar
Takrar burada sıralamıyoruz.
2. Vize Talep Dilekçesi
İngilizce, kişinin seyahat sebebi, seyahat tarihleri gibi konuları içeren, tüm masrafları bizzat üstleneceğine dair İngiltere Konsolosluğu’na hitaben yazılmış bir vize talep dilekçesi,
3. Emekli Kartının Fotokopisi
4. Emekli Kişinin Emekli Maaşının Yattığı Banka Hesap Cüzdanı
Veya son 3 ayı da kapsayacak şekilde kaşeli ve imzalı banka hesap dökümü.
5. Şahsi Banka Hesap Cüzdanları ve Hesap Dökümleri
– Şahsi banka hesap cüzdanları veya başvuru formunda belirttiğiniz miktardaki seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyeli, son 3 ayı da kapsayacak şekilde kaşeli ve imzalı banka hesap dökümleri
– Banka yetkililerinin imza sirküleri fotokopisi
6. Varlık Belgeleri
Finansal imkanlarınızı ispatlayabilecek tüm belgelerin fotokopileri
-Varsa kira kontratı, ev tapusu ve araç ruhsatları gibi gayrimenkul gelirlerini gösteren belgelerin fotokopileri,
-Diğer kazançlarınız: Aileden gelen düzenli bir para varsa banka hesap dökümü ve bankanın imza sirküleri…
Amerika Ziyaretçi Vizesine Tıbbi Tedavi Amacıyla Başvuracaklar İçin Gerekli Ek Evraklar
1. Yukarıda Belirttiğimiz Her Başvuruda Olması Gereken Evraklar
Takrar burada sıralamıyoruz.
2. Teşhis Raporu
Hastalığın tanımını ve ABD’de tedavinin neden gerekli olduğunu alatan, yerel bir doktor tarafından oluşturulmuş ve onaylanmış tıbbi teşhis raporu,
3. ABD’deki Sağlık Kurumundan Onay Belgesi
ABD’deki sağlık kurumundan veya doktordan, kişinin hastalığının ABD’de tedavi edilmesinin uygunluğunu, tedavinin tüm masraflarını, süresini detaylandıran bir belge,
4. Finansal Yeterlilik Kanıtı
Hastanın veya hastanın sponsoru olan kişinin, hastanın tedavisi ve ABD’de kalacağı süre boyunca konaklama, ulaşım dahil tüm yaşam masraflarını karşılayabileceğine yönelik kanıtlayıcı belgeler: banka hesap dökümleri, gelir kaynakları beyanı, vergi beyannamesi…
4. ADIM: Randevu Günü
👉 4.1 İçeri Giriş
Randevu günü, seçtiğiniz tarih ve saatten yarım saat önce konsoloslukta olmanızda fayda var. Çünkü giriş kontrolleri, bekleme sıraları uzun sürebiliyor. Fakat her şey çok seri bir şekilde, plana uygun ilerliyor. Girişte cep telefonlarını içeri sokamıyor, çantanızdaki sakız ve su dahil içeri yiyecek içecek hiçbir şey sokamıyorsunuz. Ayrıca reşit olmayan çocukların ebeveynleri haricinde içeride size eşiniz dostunuz arkadaşınız eşlik edemiyor.
Görevlilerin yönlendirmeleriyle, küçük gruplar halinde içeri alınıyor, asansörlere de yine görevlilerin yönlendirmeleriyle biniyosunuz. Bina girişinde kısaca belgelerinize göz gezdiren bir ekip oluyor ama mülakat ve belge teslimi yapacağınız asıl yer ayrı bir blokta bulunuyor. Bekleme odasına geçtiğinizde bir numara alıp sıranızın gelmesini bekliyorsunuz.
👉 4.2 Parmak İzi Alımı ve Mülakat
Konsolosluktaki mülakatınız öncesinde, sıra panelinde numaranız yandığında sizden dijital parmak iziniz alınıyor. Tekrar yerinize geçiyorsunuz ama daha sonra sıra panelinde numaranız tekrar yandığında numaranızın yandığı gişedeki camın arkasındaki görevli ile tercihinize göre İngilizce veya Türkçe mülakat yapıyor ve belgelerinizi teslim ediyorsunuz. O da size karşılığında belgelerinizi ve vize başvuru talebinizi aldığına dair bir belge veriyor. Mülakatta sorulan sorular genellikle Amerika’yı ziyaret etme amacınız, Amerika’daki destinasyonunuz, seyahat tarihleriniz, işiniz, masraflarınızı nasıl karşılayacağınız üzerine oluyor.
👉 4.3 Mülakatta Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle olabildiğince pozitif bir tutum takının. Tabii aşırı yapmacıklıktan da kaçının. Sakin ve doğal olun. Biraz heyecan olabilir ama gergin görünmemeye çalışın.
Vize görevlisinin sadece sorduğu sorulara cevap. Gereksiz konuşmalar ve bilgiler görevliyi daha çok soru sormaya yöneltir.
Yanlış, yalan, çarpıtılmış, eksik, tutarsız bilgi vermeyin.
Eksik evrakların olmamasına dikkat edin. Gerçek dışı beyanlarda bulunan sahte, yanlış belgeler asla ve asla getirmeyin. Çünkü bu gibi hareketlerle sadece kara listeye alınmaz bir de cezai yaptırımlarla karşılaşırsınız.
5. ADIM: Amerika Vizenizin Sonuçlanması ve Teslimi
👉 5.1 Vizenin Sonuçlanması
Vizelerin sonuçlanması kişiye, yoğunluk dönemine, vize türüne göre farklılık gösteriyor. Konsolosluktaki randevunuz sonrasında, usvisa-info.com web sitesinde açmış olduğunuz hesap üzerinden vizenizin sonuçlanıp sonuçlanmadığını ve teslimat durumunu takip edebilirsiniz. Ayrıca vizeniz size en yakın PTT şubesine ulaştırıldığında, 3 iş günü içinde ikamet ettiğiniz adrese en yakın PTT şubesine gönderiliyor. Pasaportunuz konsolosluktan çıkıp kuryeye verildiği anda belge takip numaranız e-mailine geliyor. İnternetten kurye gönderi numarasını girerek teslimat durumunuzu takip edebiliyorsunuz. 30 gün içerisinde alınmayan pasaportlar başvuru yapılan konsolosluğa geri gönderiliyor.
👉 5.2 Vizenin Teslim Alınması
Teslim alma işlemi kimlikle (Fotoğraflı nüfus cüzdanı, fotoğraflı ehliyet veya doğum belgesi) gerçekleşiyor.
Eğer teslim alma işlemi için 3. bir kişi yetkilendirilmişse, noter tasdikli vekaletname ve muvafakatname, başvuru sahibinin kimlik fotokopisi ve pasaportu teslim alacak kişinin kimliği gerekiyor.
Çocuğunun pasaportunu teslim alacak ebeveynler ise, çocuğun doğum belgesinin bir kopyası ve doğum belgesindeki isimle eşleşmek şartıyla kendi kimliği ile pasaportu alabiliyor.
Türlerine Göre Amerika Vizesi Geçerlilik Süreleri
A-G-NATO | 60 Ay |
B | 120 Ay |
C | 60 Ay |
D | 60 Ay |
E | 60 Ay |
F | 60 Ay |
H | 60 Ay |
I | 60 Ay |
J | 60 Ay |
L | 60 Ay |
M | 60 Ay |
O | 60 Ay |
P | 60 Ay |
Q | 15 Ay |
R | 60 Ay |