Amasya’nın neyi meşhur?

Amasya denilince akıllara ilk olarak meşhur elma ve kiraz bahçeleri geliyor. 

Amasya’dan ne alınır?

Amasya’ya giderseniz elma çayı, elma kurusu gibi envai çeşit elmalı ürünün yanı sıra Amasya bamyası, haşhaş ezmesi gibi yöresel lezzetler de alabilirsiniz. 

Amasya kaç günde gezilir?

Kendinize planlı bir gezi programı çıkartırsanız şehri gezmek için iki gün yeterli olacaktır. 


Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde şehzadelerin eğitim merkezi olan Amasya tarih boyunca on üç farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Dokuz bin yıllık geçmişi ile Amasya ziyaretçilerine çok farklı kültürlerden izler sunuyor. Amasya tarih boyunca, Anadolu’da müzik ile tedavi uygulanan ilk tıp merkezine, Ferhat ile Şirin aşkına, Pontus Kaya Mezarlığı başta olmak üzere pek çok özel kültüre, tarihi yapıya ve efsaneye ev sahipliği yapmış. 

1) Pontus Kaya Mezarları

1 Pontus Kaya Mezarlari Min 1068X712

Amasya’nın ilçe merkezinde yer alan Pontus Kaya Mezarları’nın M.Ö 4. Yüzyılda yapıldığı biliniyor. Yirmiden fazla mezarın bulunduğu Pontus Kaya Mezarları kireç taşının oyulması ile yapılmış. Geçmişte, tanrılaştırılmış kralların ibadeti için kullanılan Pontus Kaya Mezarları Amasya’da görülecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Pontus Krallığı’nın en önemli üç kralının mezarlarının yer aldığı tepede nefis bir Amasya manzarasının yanı sıra Kızlar Sarayı Hamamları’nın kalıntıları da sizi bekliyor. 

Pontus Kaya Mezarları konumu

2) Amasya Arkeoloji Müzesi2 Amasya Archaeology Museum Min 2 1068X712

İlk olarak 1925 yılında II. Bayezıd Külliyesi içinde kurulan Amasya Arkeoloji Müzesi 1980 yılında bugünkü yerine taşınmış. Müzede Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ne ait sikkeler, el yazmaları ve pulların yanı sıra dünya üzerindeki tek İslami mumyalar olduğu bilinen mumyalar sergileniyor. 

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Arkeoloji Müzesi giriş ücreti

  • Giriş ücreti: 60 TL
  • MüzeKart geçerli.

Amasya Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Haftanın her günü ziyarete açık olan Amasya Müzesi’ni 08:15-16:45 saatleri arasında gezebilirsiniz.

3) Amasya Kalesi

3 Amasya Castle Min 1068X758

Kaynak: Haber Merkezi