Başlarken: Tekirdağ hakkında birkaç bilgi
- Marmara Denizi’nin kuzeyinde kalan Tekirdağ, tamamı Trakya topraklarında yer alan üç ilden biri.
- Kentin hem Marmara Denizi hem de Karadeniz’e kıyısı bulunuyor. Konumu itibarıyla İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirden Tekirdağ’a kaçamak yapılıyor.
- Geniş sahil şeritleri ve plajlarıyla Tekirdağ, keyifli bir yaz tatili vadediyor.
- Şehre özel araçlarla kolaylıkla ulaşılabilirken; şehirler arası otobüs, toplu taşıma, hava yolu ile ulaşım seçenekleri de mevcut.
- Şarköy’den Kumbağ’a, Marmaraereğlisi’nden Altınova’ya Tekirdağ, plaj ve kumsallar açısından pek çok alternatif sunuyor.
Tekirdağ plajlarının öne çıkanları
Marmara Denizi kıyılarında yüzmek için en ideal noktalardan biri Tekirdağ plaj ve sahilleri. Şarköy Plajı, Kumbağ Plajı, Altınova Plajı ve Marmaraereğlisi Plajı bu kıyı şeridinin öne çıkan sahillerinden. Tekirdağ’da gidilecek plajlar arasında mavi bayraklı olanlar da var.
Örneğin, Şarköy’deki pek çok halk plajı mavi bayraklı. Yaklaşık 200 metre uzunluğundaki Şarköy plajlarında yerine göre kum, çakıl ve kayalık da bulunuyor. İlçenin tesisli plajları sayesinde tatilciler; duş, şezlong, şemsiye ve soyunma kabini olanaklarından yararlanıyor.
Tekirdağ plaj noktaları genellikle halk plajlarından meydana geliyor. Dolayısıyla çoğunun girişi ücretsiz. Turistler, yalnızca şezlong ve şemsiye kiralama ücreti ödeyerek plajlarda vakit geçirebiliyor.
Şarköy Plajı
Tekirdağ plaj alanları içinde en bilineni Şarköy’de yer alıyor. Burası mavi bayraklı halk plajları ve ormanlık alanları ile meşhur. Haliyle Şarköy, şehrin en turistik noktalarından biri. Eşsiz doğası ve temiz denizi ile rağbet gören Şarköy, her yaz yerli yabancı turistleri ağırlayarak popülerliğini taçlandırıyor. Şarköy genel olarak kumlu bir sahile ve çakıl taşlı bir denize sahip. Bu nedenle yüzmeye başlamadan önce deniz ayakkabınızı giymenizde yarar var. Sakin ve temiz suyu ile çocuklu aileler için de uygun olan Şarköy plajlarında tuvalet, duş ve soyunma kabini olanakları bulunuyor.
Plajların etrafında ise farklı sosyal alanlar görülebilir. Örneğin Trakya Fest Kamp Alanı ile Şarköy’deki halk plajı birbirine çok yakın. Böylelikle kamp alanında konaklayanlar, yaklaşık 5-6 dakikalık bir yürüyüşün ardından bu plaja adım atıyor. Yine pansiyon, otel, kafeterya başta olmak üzere pek çok mekân plaj bölgesine yürüme mesafesinde.
Sizi mavi bayraklı plajlarında denize davet eden Şarköy’ün bir özelliği daha var: İlçeye bağlı Uçmakdere, yamaç paraşütü olanakları ile adrenalin tutkunlarını kendine çekiyor. Doğal güzellikleri ve yamaç paraşütü aktiviteleri ile ünlü bu köy, Marmara Denizi’nin nefes kesen manzarasını kuş bakışı görmeyi vadediyor.
Kumbağ Plajı
Tekirdağ plaj bölgeleri arasında Kumbağ Plajı da yazları ziyaretçi akınına uğruyor. Tekirdağ merkez ve Şarköy arasında kalan plaja sahil şeridinden kısa bir yolculuk ile ulaşılabiliyor. Kumbağ’ın geniş kumsalı ve temiz denizi bölgeyi tatilciler için cazip hale getiriyor. Ayrıca Kumbağ Halk Plajı’na giriş ücretsiz. Plajda şemsiye, şezlong ve duş imkânları tesis hizmetleri kapsamında sunuluyor. Tekirdağ halk plajları arasında öne çıkan Kumbağ bölgesinde; çay bahçesi ve kafeteryanın yanı sıra pek çok konaklama alternatifi de var. Tatil köyü veya pansiyonların Kumbağ Plajı’na yürüme mesafesinde olması ayrıca önemli bir avantaj.
Altınova Plajı
Altınova Plajı Tekirdağ’ın merkez ilçelerinden Süleymanpaşa’ya yaklaşık 6 km uzaklıkta. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Altınova Halk Plajı; 2017, 2018 ve 2019 yıllarında mavi bayrak ödülü aldı. Dolayısıyla plaj, sunduğu standartlarla önemli bir kitlenin tercihi. Kumlu bir bölgede yer alan plajın uzunluğu yaklaşık 200 metre, genişliği ise 10-15 metre. Plajda çakıl taşı veya kayalık bulunmaması Altınova Halk Plajı’nda rahatça yüzebilmeyi sağlıyor. Ayrıca tesis hizmetlerinden yararlanarak konforunuzu artırabilirsiniz.
Tekirdağ plaj alanları içinde hem mavi bayrak ödülü hem diğer özellikleri ile öne çıkan Altınova Halk Plajı’nın çevresinde de vakit geçirilecek çok sayıda yer bulunuyor. Restoran ve kafeteryalarda bir şeyler atıştırabilir ya da Altınova Sahili’nde yürüyüş yapıp havanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca plajın hemen arkasında yer alan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kent Ormanı’na giderek yeşilliklerin içinde vakit geçirebilir, belediye tesisinde soluklanabilirsiniz.
Marmaraereğlisi Plajı
Marmaraereğlisi, toplam 32 km’yi bulan sahil şeridi ve kumsalları keyifli bir tatil vadediyor. Elverişli iklim şartları, doğal güzellikleri, pırıl pırıl kumsalları ile Tekirdağ plaj noktaları arasında da öne çıkıyor. Bölgenin masmavi ve huzurlu denizinin tadını çıkaracağınız halk plajları bulabilirsiniz. Burada denizin tadına varırken yürüyüş yollarında da keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Öte yandan turistler, ilçedeki özel işletmelerin faaliyet gösterdiği plajları da tercih ediyor. Plaj etrafındaki balıkçı ve köftecilerde de lezzetli yiyecekler bulabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken geçmişi M.Ö. 6. yy.’a dayanan Perinthos Antik Şehri’ni de gezebilirsiniz. Zira plajdan antik kente yürüyerek 10-12 dakikada ulaşmak mümkün.
Değirmenaltı Halk Plajı
Girişi ücretsiz olan Değirmenaltı Halk Plajı’nda ücret karşılığında şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor. Buranın kusursuz bir deniz manzarası var, haliyle burada yalnız yüzmek değil, arkanıza yaslanıp deniz izlemek de keyifli olabilir. Değirmenaltı Halk Plajı, konumu itibarıyla da oldukça merkezi. Atatürk Ormanı Mesire Alanı plaj bölgesine çok yakın. Dev ağaçların, yeşilin farklı tonlarının içinde oksijen depolamak için buraya da uğrayabilirsiniz. Çeşmeler, masalar ve mangal yakma alanlarının bulunduğu Atatürk Orman Mesire Alanı, kalabalıktan kaçıp doğada huzur bulmak için ideal.
Öte yandan plaj çevresinde çok sayıda restoran ve kafeterya bulunuyor. Bölgedeki restoran zincirlerinde kendinize leziz bir yemek ısmarlayabilir veya deniz manzarasına karşı soğuk bir kahve içebilirsiniz. Kalmaya niyetliyseniz bölgede farklı otel alternatifleri bulunduğunu da not edelim.