Antalya’nın en güzel ve popüler ilçelerinden biri olan Alanya’ya gitmeden önce gezi rotanızı Coral Travel ile çizin! Alanya gezilecek yerler listemizde en popüler lokasyonlardan en gizli kalmış güzelliklere her rotayı bulabilirsiniz.
-
Dim Mağarası
Alanya’da gezilecek doğal yerler denildiğinde akla ilk gelen merkeze 11 kilometre uzaktaki Dim Mağarası. İçerisinde sarkıtlar bulunan doğal güzellik iki ayrı holden oluşur. Konumu nedeniyle ziyaretçilerine eşsiz manzara sunan mağaranın çevresinde seyir terası da bulunuyor. Cebel Reis Dağı’nın batısındaki mağaranın 18-19 derece sıcaklığı ile Antalya’nın kavurucu sıcaklarından kaçmak için ideal.
-
Damlataş Mağarası
İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olduğundan özellikle bahar aylarında yürüyüş yaparak bu mağaraya ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğine sahip olması ile özel bir yeri bulunur. Hemen aşağısında da ünlü Damlataş Plajı yer alır. 15 bin yıllık geçmişe sahip mağaranın içinde sarkıt ve dikitlerden oluşan holler yer alır.
-
Aşıklar Mağarası
Tekne turlarının uğrak noktası olan Aşıklar Mağarası adını ilginç bir hikayeden alır. Antik dönemde korsanlar, kaçırdıkları kızları burada sakladığı için bu şekilde anılır. Mağaraya sadece deniz yoluyla ulaşım olduğundan siz de tekne turuna katılarak burayı keşfedebilirsiniz. Mağaranın içerisine girmek istiyorsanız sarp kayalıklara tırmanmanız gerekli.
-
Fosforlu Mağara
Antalya Yat Limanı’ndan kalkan tekne turlarından biri ile Fosforlu Mağaraya ulaşabilirsiniz. Denize sıfır olan mağara, dalgaların zaman içerisinde kayayı oyması ile kendiliğinden oluşması ile ünlüdür. Adını ise su altından sızan ışıkların yarattığı fosforlu renklerden alır. Gece saatlerinde mağaranın fosforlu görüntüsünü izleme şansı bulursanız hayatınız boyunca aklınıza kazınacak bir görüntü ile karşı karşıya kalacaksınız.
-
Cüceler Mağarası
2012 yılında ziyarete açılan mağara her mevsim 20 derece sıcaklığa sahip olduğu için gezmesi kolaydır. 10-15 bin yıl arasında tarihlenen mağaranın içinde sarkıt, dikit ve travertenler bulunur. Mineral bakımından zengin mağaranın oluşumları rengarenk göründüğü için “Gökkuşağı Mağarası” olarak da bilinir.
Burayı ilginç kılan ise hakkında birçok farklı rivayet olmasıdır. En popüler rivayete göre 1900’lü yıllarda köyde yaşayan bir cüce, ailesinden şiddet görünce evi terk edip burada yaşamaya başlamış. Herkes cüceyi ararken çoban sayesinde yeri bulunmuş ve ailesine geri dönmüş. Adı ise Cüceler Mağarası kalmış.
-
Kadıini Mağarası
Eski Tunç Çağı ile Kaba Taş Devri arasında yerleşim olarak kullanılan mağaranın içinden 20 bin yıllık fosiller, iskeletler çıktığı için oldukça popülerdir. Alanya’ da insanların ilk yerleştiği yer olan Kadıini Mağarası damlataş havuzları, dikit ve sarkıtları ile ziyaretçilere tam bir görsel şölen sunar.
-
Dereköy - Türbelinas Yaylası
Toros Dağı’nın eteklerinde yer alan yaylaya ulaşım biraz zorludur. İlçe merkezinden sadece 30 kilometre uzakta olmasına rağmen keskin virajlı yollar ulaşımı zorlaştırır. Gittiğinizde göreceğiniz manzaralar ise kesinlikle verilen emeğe değer. Etrafı dağlarla çevrili olan Türbelinas Yaylası ve alabalık yetiştirilen Deregözü, doğa içinde keyifli bir gün geçirmek için ideal.
-
Korsanlar Mağarası (Kızlar Yarığı)
Söylenenlere göre bir zamanlar korsanların hazinelerini sakladığı mağaraya giriş için yol olsa da bugün sadece tekne ile ulaşabilirsiniz. Alanya’ya 4 kilometre uzaktaki mağaranın tavanı ise 78 metre! Korsanların kaleye gizlice girmek için bir zamanlar kullandığı düşünülen mağarada bugün dalış turizmi için çok popüler bir alandır.
-
Yalan Dünya Mağarası
Alanya’ya gitmişken Türkiye’nin en yaşlı ve uzun mağaralarından birini keşfetmeden dönmeyin. Yaklaşık 5 milyon yaşındaki Yalan Dünya Mağarası’nda attığınız her adımda heyecan duyabilirsiniz. Mağara boyunca damlataş havuzları, dikit ve sarkıtların yanı sıra kaya göleti oluşumlarını görebilirsiniz. 4 kilometrelik mağaranın tertemiz havası her mevsim 28 derece olduğundan 12 ay ziyaret edilebilir.
-
Oba Çayı
Dim çayının bir kolu olan Oba Çayı, doğada vakit geçirmek için en sevilen lokasyonlardan biridir. Çay çevresi boyunca kurulu birçok ahşap iskele ve balık restoranı göreceksiniz. Kır bahçeleri, piknik alanları gibi birçok farklı imkanı ile turistlerin sevdiği yerlerdendir. Siz de balık tutmak ya da taze tutulmuş dere balığı denemek için Oba Çayı’nı tercih edebilirsiniz.
-
Alabalık Vadisi
Alanya’dan 1 saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz Alabalık Vadisi bölgenin popüler lokasyonlarından biridir. Manavgat Nehri etrafında yer alan alabalık tesisleri nedeniyle bu isimle anılır. Taze balık yemek, doğa içinde yürüyüş yapmak, Antalya sıcağından kaçmak için burayı tercih edebilirsiniz. Olta balıkçılığının yanı sıra sandalla balık avlama turlarına da katılarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
-
Sapadere Kanyonu
Sapadere köyünde yer alan kanyon, temiz havası ile trekking tutkunlarının gözdesidir. Doğal havuzlar bulunan kanyonda keyifli bir yürüyüş yaparken yüzme şansınız da bulunuyor. Özel olarak inşa edilen platformlar sayesinde kanyonda trekking yapmak için profesyonel olmanıza gerek de yok.
-
Benlidere Şelalesi
Alanya’ya sadece 3 kilometre mesafede bulunan şelale, doğada vakit geçirmek isteyenleri kendine çeker. Çevresi ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplı olan şelalede piknik yapmak ise popüler aktiviteler arasında. Serin suları ve gölgeli atmosferi ile özellikle yaz aylarında ziyaretçisi çok fazladır.
-
Uçanca Şelalesi
İlkbahar aylarında eriyen kar suları ile en gürül gürül haline ulaşan Toslak Uçanca Şelalesi maalesef yaz aylarında genellikle kurur. Bu nedenle özellikle ilkbahar zamanında burayı ziyaret ederek piknik, yürüyüş ile günün tadını çıkarabilirsiniz.
-
Hasbahçe Köyü
Hasbahçe köyü ve mağarası Alanya’nın bakir yerleri arasındadır. Aslında Damlataş Mağarası’ndan 4 kat büyük olan mağara turizme açık olmadığından ziyaret etmek tehlikelidir. Köylülerin yetiştirdikleri narenciyeleri depolamak için kullandıkları mağaranın içerisinde birçok dikit vardır. Ayrıca köyde bulunan tarihi Hasbahçe Köşkü de görülmeye değer.
-
Kleopatra Plajı
Akdeniz’in en güzel plajlarından biri olması nedeniyle kalabalık olsa da kesinlikle görmeniz gerek. 2.5 kilometrelik plajın bir zamanlar Kleopatra’yı ağırladığı rivayeti de popülerliğini artıran sebeplerdendir. Alanya merkezde konaklıyorsanız yürüyerek 10 dakikada Kleopatra Plajı’na ulaşabilirsiniz. Mavi bayrak sahibi olan plajda uçurtma sörfü, deniz paraşütü, yelken gibi farklı aktiviteler de yapabilirsiniz.
-
Damlataş Plajı
Ünlü Damlataş Mağarası’nın önünde yer alan plaj Akdeniz’in en popüler plajlarından biridir. Dolayısıyla Alanya’ya tatile gelenlerin en çok tercih ettiği yerdir. İncecik ve temiz kumları yaz aylarında tamamen dolu olsa da güzelliğinden bir şey kaybetmez. Temiz denizi ile Mavi Bayrak kazanan plajda dalış yapmadan bile denizin dibini rahatlıkla görebilirsiniz.
-
Ulaş Plajı
İnce kumlu plajının yanı sıra ağaçlık mesire yeri ile de piknikçilerin gözdesidir. Alanya’dan sadece 6 kilometre uzakta olan plajın çevresini sarp kayalıklar çevrelediği için doğası dikkat çekicidir. Alanya Kalesi manzarasına karşı dalış yapmak, denizin ve kumun tadını çıkarmak için gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.
-
Fuğla Plajı
Diğer plajlara kıyasla ilçeye daha uzak olduğu için sakin, dingin ve nispeten az insanın olduğu bir yerdir. İlçeden 22 kilometrelik uzaklığı sayesinde sakinliğini korumaya da devam eder. Kalabalıktan hoşlanmıyorsanız ya da sevdiklerinizle akşamüstü lezzetli balıklar denemek istiyorsanız buraya uğrayabilirsiniz.
-
Mahmutlar Plajı
Mahmutlar Plajı ince kumu ve masmavi deniziyle olduğu kadar sunduğu aktivitelerle de turistleri kendine çeker. Birçok spor merkezi, kulüp ve işletmenin olduğu plaj yerlilerin de kaliteli zaman geçirmek için ilk tercihleri arasındadır. Az insanın tercih ettiği sakin bir plaj olduğundan huzur arıyorsanız doğru adres Mahmutlar Plajı olacaktır.
-
İncekum Plajı
Masmavi denizi, ince ve altın sarısı kumları ile Alanya’nın denize girmek için en sevilen yerlerinden biridir. Girişi ücretsiz olan plajda şezlong, şemsiye kiralama hizmeti de alabilirsiniz.
-
Tersane Beach
Kale surlarının dibinde yer alan plaj, egzotik havası ile insanları kendine çeker. Bu nedenle Alanya’da gezilecek yerler arasında saymadan olmaz. Denize girmeseniz bile bahar ve kış aylarında sahil yürüyüşü yapmak için sur dibindeki bu kumsalı tercih edebilirsiniz.
-
Keykubat (Begonvil) Plajı
3 kilometrelik uzunluğu ile kalabalık zamanlarda bile yer bulabileceğiniz Begonvil plajı kendine has özelliklere sahiptir. Bazı bölgeleri kum kayası olan plaj tertemiz suyu, deniz içindeki canlılığı ile dikkat çeker.
-
Kargıcak Plajı
Dalgalı denizden hoşlanıyorsanız Alanya’da görmeniz gereken yerlerdendir. Merkeze yaklaşık 16 kilometre mesafede bulunan plajı özellikle sörf ve yelkenle uğraşıyorsanız mutlaka deneyimlemeniz gerekir.
-
Tosmur Beach
Alanya’nın en ünlü beach kulüplerinden biri olan Tosmur, iri kumlu bir sahile sahiptir. Denizi çakıllı olduğu için kalabalık zamanlarda bile berrak görünür. Dalgalı denizi ile yüzerken heyecan arayanların seveceği cinsten bir beach sizi bekliyor.
-
Galipdere Halk Plajı
Alanya tatili sırasında merkezdeyseniz kolaylıkla bu plaja ulaşabilirsiniz. İnce kumları ve sığ suları ile özellikle ailenizle birlikte tatile çıkıyorsanız ideal bir lokasyondur. Çocukların güvenle oynayıp yüzebileceği denizinde siz de keyifli vakit geçirebilirsiniz.
-
Delik Deniz Kral Koyu
Aslında ilçe merkezinden 65 kilometre uzakta olmasına rağmen tekne turlarının uğrak noktasıdır. Dalgaların oyması ile zaman içerisinde açılan delik, fotoğraf tutkunları tarafından sanatsal çekimler için de kullanılır. Sakin ve sessiz bir koy olduğu için huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca kaya deliği içerisinden yüzerek ya da botla geçerek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
-
Alanya Limanı
İlçe merkezindeki Alanya Belediye Binası önünde bulunan liman, manzaranın tadını çıkarmak isteyenler için idealdir. Tekne turlarına katılmak için de bu limana gidip bir işletme ile anlaşma yapmanız yeterli. Çevresinde birçok gece kulübü olan limanda dikkat çekici tasarımlara sahip birçok tekne ile karşılaşabilirsiniz.
-
Alanya Çarşısı
Alanya merkez, gezilecek yerler arasında alışveriş için ilk sırada yer alır. Akşam serin havada yürüyüş yaparken trafiğe kapalı çarşıya girip sevdikleriniz için hediyelik eşya bakabilirsiniz. Çarşının iki yanında küçük dükkanlar halinde yöresel ürünler, baharatçılar, hediyelik eşya dükkanları, takıcılar bulunur.
-
Alara Grand Bazaar
Okurcalarda bulunan çarşıda günlük giyimden yöresel lezzetlere birçok farklı ürün bulabileceğiniz dükkanlar bulunur. Gece 00.30’a kadar açık olan pazarda alışveriş yapabilir, kendinize ve sevdiklerinize Alanya hatırası bulabilirsiniz.
-
Konaklı Time Center
Dünyaca ünlü markalardan alışveriş yapmak istiyorsanız Alanya’nın en popüler alışveriş merkezlerinden biri olan Konaklı Time Center size göre. Saat 23.00’a kadar açık olan AVM’de keyifli vakit geçirebilirsiniz.
-
Megamall AVM
Özel markaların yanı sıra kafe, eğlence mekanı, eğlence parkı gibi imkanlar sunan AVM yerli, yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Alışveriş yaparken aradığınız her şey elinizin altında olsun istiyorsanız burayı ziyaret edebilirsiniz.
-
Alanya Cuma Pazarı
Taze meyve ve sebzelerden outlet ürünlere kadar birçok farklı ürünü burada bulabilirsiniz. Okurcalar mahallesinde kurulan Cuma Turizm Pazarı’na yerli, yabancı turistler kadar yerli halk da yoğun ilgi gösterir.
-
Alanya Teleferik
Akdeniz’in eşsiz manzarasını yüksekten izlemek için Alanya Teleferik idealdir. Damlataş Plajı’ndan yürüme mesafesinde olan teleferik Alanya Kalesi’ne çıkmanın da en kolay yoludur. 900 metrelik hat boyunca Alanya’yı havadan keşfedip manzaranın tadını haftanın her günü çıkarabilirsiniz.
-
Ice Park Alanya
Alanya’nın sıcağından bunalıp serin bir gün geçirmek için buz pateni yapabileceğiniz en güzel yer Ice Park Alanya’dır. Alanya’da kar görmek isteyenler de burayı ziyaret eder, çünkü ilçeye çok nadiren kar yağdığından birçok yerli, çocuklarına kar keyfi yaşatmak için buraya getirir. Keykubat Bulvarı’ndaki Ice Park Alanya serin ve eğlenceli bir gün imkanı sunar.
-
Kedi Evi Parkı
Kedi sevmek ve beslemek insana huzur verir. Siz de yüzlerce kedi ile keyifli zaman geçirmenin hayalini kuruyorsanız Alanya’daki bu parkı seversiniz. Belediye tarafından özenle bakılıp beslenen sokak kedilerini sevmek için buraya her gün yüzlerce ziyaretçi gelir.
-
100. Yıl Atatürk Parkı
Sahilde yer alan park; denizi seyretmek, doğa içinde keyifli vakit geçirmek için ideal bir mekandır. Alanya merkezde bulunan parkta birçok heykel, oyun parkı, aktivite alanı bulabilirsiniz. Akşam yürüyüşüne çıktığınız zaman burada sosyalleşmek için kalabalık grupların arasına katılmanız da mümkün.
-
Alanya Aquapark
Kleopatra Plajı’na 5 dakika mesafede olan su parkı Alanya’nın en büyükleri arasındadır. Su kaydırakları, oyunları ve havuzlar ile eğlenceli bir gün planlayanlar için ideal bir yerdir. Özellikle çocuklarınız bu parkı çok seveceği için mutlaka uğramalısınız.
-
Sealanya Dolphinpark Seapark
Tropik resif ve nehirler, köpekbalığı ve yunus havuzları gibi birçok farklı tematik alanı bulunan su parkı unutulmaz deneyim arayanların uğrak noktası. 7’den 70’e her yaştan insanı kendine çeken ve sürekli hatıralarda kalacak deneyimler yaşatan parka giriş biletini online olarak da alabilirsiniz.
-
Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya’yı keşfe çıkmadan önce tarihini detaylı olarak öğrenmek istiyorsanız Alanya Arkeoloji Müzesi’nden daha iyi bir yer bulamazsınız. İlçe merkezindeki müzeye yürüyerek kolaylıkla ulaşabilir, eski medeniyetlere ait eserleri yakından inceleyebilirsiniz. 1967 yılında açılan müzede özellikle arkaik dönem ile Bizans dönemiyle alakalı birçok eser yer alır.
-
Alanya Balmumu Heykel Müzesi
Alanya’nın tek balmumu müzesi Alarahan Kalesi’ndedir. Alarahan Kalesi’ndeki restoranın içinde Osmanlı dönemini yansıtan birçok balmumu eser bulunur. Lezzetli bir yemek yedikten sonra çevreyi keşfedip dönemin kıyafetleri ve aksesuarları içindeki heykelleri inceleyebilirsiniz.
-
Side Müzesi
Alanya çevresinde gezilecek yerler arasında Side başta gelir. İlçe merkezine 65 kilometre uzaktaki müze mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Side Antik Kenti’ne yürüme mesafesinde olan müze 1960 yılından beri kazılardan çıkarılan eserleri sergilemek için kullanılır.
Binlerce yıllık eserlerin yanı sıra müze binası da oldukça ilginçtir. Roma döneminden kalma restore edilen hamam içerisinde yer alan müzede birçok lahit, el yazması ve sikke bulunur. Dünya çapında tanınan ve ziyaretçi çeken Üç Güzeller Heykeli’ni de müzede yakından görebilirsiniz.
-
Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi
Tarihi konak içerisine yer alan kültür evi Alanya evlerinin en güzel örneklerinden biri kabul edilir. İçerisindeki antikaların her biri ayrı bir servet değerindedir. Dönem eşyaları ile dekore edilen konakta dolaşırken kendinizi tarihe fazlasıyla kaptırabilirsiniz. Diğer müzeler gibi pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret etmeniz mümkün.
-
Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi
Tarihi bir konağın restore edilmesiyle açılan müze, ilçenin tarihine ışık tutan birçok esere ev sahipliği yapar. Alanya kültürüne ait yöresel kıyafetler, el sanatı ve zanaat ürünleri, halkın günlük eşyaları gibi birçok detayı burada yakından inceleyebilirsiniz. Alanya’nın yerlilerinin geçmişini en ince detayına kadar öğrenmenin en basit yöntemi burayı ziyaret etmeniz.
-
Alanya Atatürk Evi Müzesi
Alanya’yı ölümünden önce 1935 yılında ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı konak bugün müze olarak hizmet verir. 1984 yılında restore edilen konakta dönem eşyalarını yakından görme şansınız bulunuyor. Müzenin genelinde 300’e yakın eseri yakından inceleyip tarihle iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
-
Alara Han
Anadolu Selçuklu döneminden kalma Alara Han Alanya’nın en önemli eserlerinin başında gelir. 1231-1232 yılları arasında inşa edilen hanı ziyaret ettikten sonra 800 metre uzaktaki Alara Kalesi’ne de uğrayabilirsiniz. Restoran işletmesi olarak hizmet veren yapının içerisinde şu an alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar da mevcuttur.
Geçmiş dönemde ilçenin önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle inşa edilen han 2 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu kompleks bir yapıdır. Mescit, çeşme, hamam, konaklama odaları, dükkanlar gibi birçok farklı bölümden oluşur.
-
Şarapsa Han Kervansarayı
Alanya ilçe merkezine 15 kilometre uzakta Antalya karayolu üzerinde bir tepede bulunan hanı ziyaret etmek için özel aracınız olmalı. Dikdörtgen planlı hanın doğusundaki gözetleme kulesi, on bölmeli mimarisi ile bu yolu gitmeye değer.
Tamamen taştan inşa edilen hanın üstü beşik tonoz örtülüdür. Dıştan payandalar ile desteklenen han, günümüze iyi bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Kitabesinde yer alan bilgiye göre hanın bitişiğindeki mescid II. Keyhüsrev döneminden kalmadır. Hanın kesin yapım tarihi ile ilgili bilgi bulunmuyor.
-
Alara Kalesi
Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat’ın 1232 yılında yaptırdığı kale, bölgenin en turistik yerleri arasındadır. İpekyolu üzerinde kervansaray, hamam gibi yapılarla birlikte ticaret yollarını refaha ve güvenliğe kavuşturmak için inşa edilmiştir. Sarp bir tepe üzerine kurulan kaleyi ziyaret etmek istiyorsanız tırmanışa uygun ayakkabı giymenizde fayda var.
-
Ehmedek Kalesi
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan ve 13. yüzyıl mimari anlayışını iyi yansıtan Ehmedek Kalesi’ni de gezi rotanıza ekleyin. Bir zamanlar Alanya’yı karadan gelebilecek saldırılara karşı korumak için büyük bir öneme sahip olan kalede, Helen dönemine ait izler de göze çarpar.
Kalenin 1200’lü yıllarda inşa edildiği bilinse de çok daha eskiye dayandığı düşünülür. Cami, kümbet gibi yapıların bulunduğu kalenin tarihini 4. yüzyıla dayandıran araştırmacılar bulunuyor. Kale mimarisine düşkünlüğünüz varsa heybetli görünen yapıyı mutlaka incelemelisiniz.
-
Alanya Kalesi
Alanya gezilecek yerler listesi arasında Alanya Kalesi’nin yeri çok özeldir; çünkü ilçenin en turistik lokasyonudur ve deniz seviyesinden 250 metre yüksekte inşa edilen I. Alaeddin Keykubat döneminden kalma bir kaledir. 10 bin metrekareden daha geniş alana yayıldığı için dolaşmak için çok fazla vakit ayırmalısınız.
Kale bir zamanlar bölgeyi denizden gelen saldırılara korumuş olsa da bugün iç kale, saray, tophane kısmı ile turistlerin gözdesidir. Çevresinde birçok otel ve eğlence mekanı olan kaleye çıkmak için teleferiğe binebilirsiniz.
-
Sinek Kalesi
Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar savunma amacıyla kullanılan kale yüksek bir tepede, manzaraya hakim konumdadır. Dağ yamaçlarından aşağı doğru uzanan sularını yakından görmek için siz de ziyaret edebilirsiniz. Eşsiz bir Akdeniz manzarası sunan Sinek Kalesi söylentilere göre General Antonius’un Kleopatra’ya hediyesidir.
-
Kızılkule
Kızılkule Selçuklu döneminden kalma bir eserdir. I. Alaeddin Keykubat’ın ilçeye bıraktığı eserlerden biridir. Kızıl taşları sebebiyle bu isimle anılan 33 metrelik kulenin 85 basamağını çıkmak biraz zorlayıcı olabilir. Sabredip 5 katın tamamını çıkarsanız en üstteki seyir terasında görsel şölenle karşılaşırsınız. Giriş ve 1. katta yer alan Alanya Etnografya Müzesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.
-
Alanya Tophane
Alanya Limanı’na yakın olan Tophane, tarihi yarımadadaki tersanenin yanında yer alır. 19 metre yüksekliğindeki tophane, 2 katı ve 8 odası ile hala görkemli bir yapı olarak karşınıza çıkar. Bir zamanlar koruma amacıyla kullanılan tophanenin içinde askerlerin ihtiyaçlarını karşılayan sarnıcı da görebilirsiniz.
-
Alanya Tersanesi
1228 yılında inşa edilen tersane, tekne ve yat turlarının en çok uğradığı noktalardan biridir. 56 metrelik surları ve 44 metre derinliği ile hala heybetini koruduğu için turistlerin de gözdesi konumundadır. Selçukluların Akdeniz’de inşa ettiği ilk tersane olma özelliği ise onu daha da ayrıcalıklı kılar. İçerisindeki Denizcilik ve Gemi Müzesi’ni de mutlaka görmelisiniz.
-
Alanya Bedesten
Karamanoğulları zamanında inşa edilen dikdörtgen planlı yapı, restore edilerek tekrar kullanıma açılmıştır. Keyifli bir Türk kahvesi içmek ya da dinlenmek için bedesten içindeki kafe, restorandan hizmet alabilirsiniz. Üstelik konumu sayesinde Alanya’nın en sevilen manzaralarından biri kahvenize eşlik eder.
-
Alanya Feneri
Alanya’nın sembol yapılarından olan fener, Osmanlı döneminin sonlarından kalma bir yapıdır. 1880 yılında Fransızların inşa ettiği fenerin yüksekliği 6 metredir. Deniz havasını içinize çekmek için sahilde yürüyüş yaparken deniz fenerini de ziyaret edebilirsiniz.
-
Alanya Süleymaniye Cami
Alanya’nın en önemli ve eski camisi olduğu için tarihi değeri bakımından özel bir yere sahiptir. I. Alaeddin Keykubat’ın yaptırdığı cami, kalenin iç kısmında yer alır. Taş işçiliği, kubbesi ve bitkisel motifleri ile görenleri kendine hayran bırakan camiyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
-
Alaeddin Keykubat Sarayı
İçkale Sarayı olarak da anılan Selçuklu sultanının ikametgahı 13. yüzyıldan kalmadır. Sarayın içindeki çinilerin güzelliğine eşlik eden el oyması ahşaplar görülmeye değerdir. Bir zamanlar saray törenlerine şahitlik eden avlusunda dolaşabilir, sayın içini gezerken Selçuklu saray yaşamı hakkında fikir edinebilirsiniz.
-
Gemili Mescit
Alanya Kalesi içinde yer alan Gemili Mescit 13. yüzyıldan kalma yapılardan biridir. Kesme taş ve tuğladan inşa edilen kubbeli yapının en önemli özelliği ise taş oymalarıdır. 170 tane geminin sıralı olarak işlendiği taş oymalarını siz de yakından görebilirsiniz.
-
Mahmutseydi Cami
Selçuklu’dan kalma ahşap cami, Alanya’nın fazla tanınmayan tarihi eserleri arasındadır. Zaviye ve türbe ile bir külliye şeklinde inşa edilen yapı kompleksinin parçasıdır. Alanya’ya 25 kilometre uzaktaki Mahmutseydi köyüne özel araçla gitme imkanınız varsa yapının ahşap mimarisini incelemelisiniz.
-
Belenalan Düğmeli Evleri
Alanya-Konya yolu üzerinde, Akseki ilçesinin Belenalan köyünde bulunan düğmeli evler, güzelliği ile gittiğiniz yola değen eserlerdendir. Tarihi Kervan Göç Yolu üzerinde bulunan köyde 50 düğmeli ev, 7 tarihi sarnıç yer alır. Düğmeli Camii olarak da bilinen Alanya’ya en yakın tek ahşap camiyi de burada görebilirsiniz.
-
Hıdır İlyas Kilisesi
Asıl adı Agios Georgios Kilisesi olan yapı genellikle Hıdırellez Kilisesi olarak da anılır. Alanya ilçe merkezine sadece 10 kilometre uzakta olan kilise, Hacı Mehmet köyünde bulunur. Geçmişinde bir dönem cami olarak da hizmet veren kilise, bugün atıl durumdadır. Tavan süslemeleri ve fresk kalıntılarını harabelerin arasında dolaşırken yakından görebilirsiniz.
-
İotape Antik Kenti
Alanya’dan 33 kilometre uzaktaki antik kent Kilikya döneminde kalmadır. Kenti inşa ettiren kralın karısı İotape’den adını alan antik kent, Roma döneminden kalma yapılara da ev sahipliği yapar. Üstelik Akdeniz kıyısında inşa edilen bu antik kentin içindeki koyda denize de girebilirsiniz.
-
Side Antik Kenti
Alanya’nın hemen yakınındaki Side Antik Kenti mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. M.Ö. 8. yüzyılda inşa edilen antik kent, tarihi yarımadada yer alır. Denize girmek ve tarihi kalıntıları görmek için Side’ye bir gününüzü ayırmalısınız. Geçmişte önemli bir liman kenti olduğundan birçok eseri bir arada görebilir, Side çarşısında alışveriş yapabilirsiniz.
-
Side Apollon Tapınağı
Side merkezde sizi binlerce yıla meydan okuyan görkemi ile karşılayacak tapınağa hayran kalabilirsiniz. Antik sütunları ve manzarası ile fotoğraf çekmek için ideal lokasyonlardan biridir. Tapınak gezisini tamamladıktan sonra Side Müzesi’ni de dolaşmayı unutmayın.
-
Syedra Antik Kenti
Alanya’ya 20 kilometre uzaktaki antik kent M.Ö. 7. yüzyıldan kalma. Tahminlere göre kentte yaşam 13. yüzyıla kadar devam etmiş olsa da bugün çoğunlukla harabelerle doludur. Kentin görülmeye değer anıtsal kapısı ve surları gezi listesine eklemeye değer.
-
Colybrassus Antik Kenti
Alanya’ya 30 kilometre uzaklıkta olan Toros Dağları’nın eteklerindeki antik kent, yazıtları ile tarihseverlerin ilgisini çeker. Roma döneminde inşa edildiği düşünülen antik kentte birçok yazıt olsa da henüz detaylı çalışmalar yapılmadığı için gizemini sürdürür.