*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Türkiye’nin en popüler tatil beldelerinden ve yazlıkçıların en gözde mekanlarından biri olan Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir kasabadır. Küçük ama şirin bir kasaba olan Alaçatı’nın masmavi plajlarında eğlenip, begonviller ve sardunyalarla çevrelenmiş Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken harika zaman geçireceksiniz.

Rüzgar sörfüyle de oldukça ünlü olan bu kasabaya hayran olmamak elde değil. Taş evleri, birbirinden renkli cafe ve restoranları, çeşit çeşit hediyelik eşya dükkanlarıyla sizi çok farklı bir atmosfere taşıyacak. Yaz aylarında daha da çok artan nüfusuyla Alaçatı’ya gelmek, mükemmel bir tatile imza atacağınızın garantisidir. Zaten en başta Ege’nin sıcak ve samimi insanlarına eşlik etmek bile, bu noktalara gelmek için bir sebep.

Kaç Günde Gezilir; 4 günde gezebilirsiniz. Eğer denizin tadını doyasıya çıkarmak istiysanız bu süreyi 7 güne kadar uzatmanızı tavsiye edebiliriz. 

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Alaçatı’yı ziyaret etmek için en iyi zamanlar; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Biraz daha sakin bir Alaçatı görmek istiyorsanız, denizin hala girilebilecek kadar ılık olduğu Eylül ve Ekim ayları sizin için daha ideal olacaktır.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Ulaşım Rehberi yazımızda daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ne Yenir; Alaçatı’ya geldiğinizde, ilk olarak kumru yemeli ve diğer meşhur lezzetler için de Alaçatı’nın Yöresel Yemekleri’ne bir göz atmalısınız!

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Alaçatı Yel Değirmenleri

Alacati Yel Degirmenleri 804X420

Burası neresi? Alaçatı’nın bir simgesi haline gelen Alaçatı Yel Değirmenleri, çok eski yıllarda inşa edilmiş harika yapılardır. Eski yıllarda inşa edilen yel değirmenlerinin yanında, rüzgar enerjisinden yararlanmak için yeni inşa edilen yel değirmenleri de bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Alaçatı’nın en önemli sembolik yapılarından biri olan yel değirmenlerini, yakından görmek istemez misiniz? O zaman Alaçatı’nın gezilecek yerleri listesinde, ilk olarak bu noktayı ekleyin! Neden mi, yel değirmenlerinin bir kısmı restore edilerek, günümüzde restoran ve kafe olarak işletildiği için. Mükemmel manzara karşısında fotoğraflar çekeceğiniz ve keyif yapacağınız bir yer…

  • Adres: Tokoğlu Mahallesi, Uğur Mumcu Cd., 35930 Alaçatı Belediyesi/Çeşme/İzmir
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

2. Alaçatı Taş Evleri

Alacati Tas Evleri 804X420

Burası neresi? Alaçatı’nın bir diğer sembolü olan taş evler, geçmişte Rumların inşa ettiği ve ağırlıklı olarak oturduğu evlerdir. Yerli ve yabancı pek çok turistin merakla gezdiği yerlerden biri olmasıyla birlikte, fotoğraf aşıklarının da bir numaralı adresidir diyebiliriz.

Alaçatı evleri, bölgenin kendine has taşlarından inşa edilmesiyle ayrı bir tarihi dokuya sahiptir. Evlerin arka tarafında genellikle bahçe ya da avlu bulunur, hatta bunların tamamen arkasında ise tarlalar yer alır. Bahçedeki rengarenk çiçekler, bu taş evlerle bütünleşince ortaya harika bir atmosfer çıkarır. Bunuda unutmayın! 🙂

Neden gitmeliyim? Dar sokakları, arnavut kaldırımları ve bu mükemmel taş evleri ile listenize muhteşem bir gezi rotası eklediğinizden emin olabilirsiniz. Ayrıca bu taş evlerden bazıları otel olarak kullanıldığı için, konaklama ihtiyacınızı da giderebiliyorsunuz. Dahası taş evlerin yer aldığı bölgedeki restoranlarda güzel vakit geçirebilir veya hediyelik eşya dükkanlarında gezinebilirsiniz.

3. Dutlu Kahve

Dutlu Kahve 804X420

Burası neresi? Adını üstünde yükselen asırlık dut ağacından alan Dutlu Kahve, Alaçatı’nın popüler dinlenme durakları arasında bulunmaktadır. Güzel müziklerin sohbete eşlik ettiği Dutlu Kahve, fiyat olarak da turistik bir bölgeye göre uygun sayılabilir.

Neden gitmeliyim? Dut ağacının gölgesinde birbirinden güzel meze ve içeceklerle keyifli sohbetler etmek için Dutlu Kahvesi’ni, Alaçatı’nın gezilcek yerleri arasında sayabiliriz.

-Cadde Ve Meydanlar

4. Kemalpaşa Caddesi

Kemalpasa Caddesi 804X420

Burası neresi? Alaçatı’nın en popüler caddelerinden biri olan Kemalpaşa Caddesi, gündüzleri oldukça sakin olurken, akşamları ise bi’ hayli kalabalıktır. Caddede; ünlü mekanlar, restoranlar, butikler, hediyelik eşya ile el işi dükkanları gibi daha pek çok şey yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Özellikle, yaz aylarında daha aktif olan caddede, istediğiniz her şeyi bulabilir ve gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Sabah saatlerinde geldiğinizde; güzel bir yürüyüş yaparak dükkanları gezebilir, akşam saatlerinde geldiğinizde ise; restoranlardan birini seçerek farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Üstelik canlı müzik mekanlarında oturup eğlenirken, sevdiklerinizle unutulmaz bir tatile de imza atabilirsiniz.

5. Alaçatı Çarşı

Alacati Carsi 804X420

Burası neresi? Alaçatı’yı en iyi keşfedeceğiniz yerlerden biri de kuşkusuz çarşısıdır. Burada dolaşırken, hem Alaçatı’yı keşfedecek hem de içerisindeki işletmelerden doyasıya faydalanacaksınız.

Neden gitmeliyim? Mesela, hediyelik eşya dükkanlarından kendinizi ya da sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Hatta keşif esnasında, el işi satan tezgahlara denk gelecek ve belki de aklınıza dahi gelmeyecek birçok şeyi burada bulacaksınız. Tabii ki sadece bununla sınırlı kalmıyor! Küçük ama şirin restoran veya cafelerde dilediğiniz kadar soluklanabilir, lezzetli menülerin tadına bakabilirsiniz.

6. Alaçatı Meydanı

Alacati Meydani 804X420

Burası neresi? Lavanta kokuları eşliğinde, Alaçatı Meydanı’nda gezmek mükemmel olsa gerek, öyle değil mi? Sadece tatilcilerin gelip gezdiği bir yer değil, aynı zamanda düzenlenen turlardaki rehberlerin de mutlaka uğramayı planladığı bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Birçok tanıdık simayla karşılaşabileceğiniz bu yer, akşam saatlerinde fazlasıyla kalabalıklaşıyor. Ancak bu durum sizi korkutmasın! İstediğiniz vakitte gelerek, dilediğiniz gibi zaman geçirebilirsiniz. Şirin cafelerinde bir kahve yudumlayın, ünlü restoranlarında nefis bir akşam yemeği yiyin! Ayrıca gündüz saatlerinde; taş evlerin önünde fotoğraf çekilebileceğinizi, özellikle de o rengarenk çiçekleri kadraja dahil etmeyi unutmayın!

7. Hacı Memiş Sokağı

Haci Memis Sokagi 768X378

Burası neresi? Alaçatı’daki meşhur yerlerden biri de Hacı Memiş Sokağı’dır. Oldukça keyifli ve eğlenceli gezinize, bu noktayı da eklemeli ve mutlaka uğramalısınız. Alaçatı’nın diğer yerlerine nazaran, biraz daha sakin, gürültü ve kalabalıktan uzak bir yer olmasıyla bazılarımıza daha cazip gelebilir. Özellikle de kalabalığı sevmeyenlerin fazlasıyla hoşuna gideceği bir nokta…

Neden gitmeliyim? Sıcakkanlı ve samimi çalışanların bulunduğu restoran ve cafelere bayılacaksınız. Aynı zamanda butik otellerin birinde konaklayabilir ve tatilinizi biraz daha uzatabilirsiniz. İçerisindeki giyim butiklerine, sanat galerilerine ve sokağın tarihi görüntüsüne hayran kalacağınızdan eminiz.

-Limanlar

8. Alaçatı Limanı

Port Alacati Marina

Burası neresi? Alaçatı Limanı, tekneler için bir dinlenme yeri olmasının yanı sıra turistler için de ilgi gören yerlerden biridir. Turistler limanda bulunan barlar ve restoranlarda çok güzel zamanlar geçirebilmektedir. Alaçatı Limanı gündüzü ayrı, gecesi ayrı görülmesi gereken yerlerden biridir. Port Alaçatı’yı özel kılan şeylerin başında ise evlerin önünde araç otoparkı yerine tekne park edecek yerlerin olmasıdır.

Neden gitmeliyim? Son 10 yıl içinde muhteşem bir değişim geçiren Port Alaçatı, Alaçatı’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunmaktadır. Buraya gelerek hem tekneleri inceleyebilir hem de mekanlarda çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Limanın muhteşem manzarası da burayı ziyaretçiler için cezbedici kılmaktadır.

  • Adres: Alaçatı Mh, 18000/1 Sokak No:4, 35930 Çeşme/İzmir
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

9. Pırlanta Plajı

Burası neresi? 500 metre uzunluğuyla dikkat çeken Pırlanta Plajı, sığ ve berrak denizi ile suyun tadını çıkarmak isteyenler için Alaçatı’nın gidilmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Etrafı çam ormanlarıyla çevrili Pırlanta Plajı hem denize girmek hem de kamp için değerlendirilebilecek yerlerden biridir. Denizin çoğunlukla sakin olması ise kalabalıktan rahatsız olanlar için burayı cazip kılmaktadır.

Pırlanta Plajı, Alaçatı beldesinden 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve ulaşılabilirlik açsından da avantajlı bir konumdadır. Plajda şezong ve şemsiye kiralayabileceğiniz çeşitli işletmeler de hizmet vermektedir. Suyu ise diğer plajlara nazaran daha ılık olması nedeniyle çocuklu aileler için de tercih edilen yerlerden biridir.

10. Altınkum Plajı

Altinkum Plaji 804X420

Burası neresi? Çeşme merkeze 10 km mesafede yer alan Altınkum Plajı, en popüler plajlar arasında yerini alıyor. İsmini, altın rengi kumundan alan plaj, buz gibi serin sulara sahip olmasıyla dikkat çekiyor. En sıcak havalarda bile, içinizi ferahlatacak cinsten!

Neden gitmeliyim? Konumu nedeniyle rüzgara karşı ters bir yöndedir ve bu sebepten deniz hep çarşaf gibidir. Dalgasız bir denizde yüzmeyi, doğal olarak hepimiz isteriz. Bu nedenle; Altınkum Plajı’na gelerek, denizde doyasıya yüzmeli ve güneşin tadını çıkarmalısınız! Ayrıca plajda yer alan beach club ve cafelerde, dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi