Genel

Aksaray'da Gezilecek Yerler Neler?

Büyüleyici Kapadokya’nın önemli bir bölümünü oluşturan Aksaray Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Tuz Gölü, Hasan Dağı, Selime Katedrali ve Peribacaları gibi pek çok popüler destinasyona ev sahipliği yapıyor. 1989 senesinde Niğde’den ayrılarak il olan Aksaray, Kapadokya’nın etkisiyle her sene yüzbinlerce turisti misafir ediyor. İpek Yolu üzerinde yer alan bu kadim topraklarda son derece keyifli keşifler yapmak mümkün.

Abone Ol

1. Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi’nin tarihi kaynaklarda ismi “Peristremma” şeklinde geçiyor. Burada hem etkileyici doğa manzaralarına hem de tarihi şapel ve kiliselere tanıklık etme şansı bulabilirsiniz. Bir anlamda Ihlara Vadisi için, “tarihin, kültürün ve doğanın kesiştiği yer” demek mümkün. Tam olarak Güzelyurt ilçesinde konumlanan bu ihtişamlı vadi, dünya çapında bir üne sahip.

İçinde geçmiş yıllarda yaşamın olduğu en eski kanyonlardan biri olan Ihlara Vadisi’nin derinliği yaklaşık olarak 150 metre. Ihlara Vadisi’nin ana yaşam kaynaklarından biri olan Melendiz Nehri de hemen bu bölgede yer alıyor. Kayaçların yontulması neticesinde oluşturulan kayalık mekânları ve freskli kiliseleri mutlaka yakından incelemelisiniz. Aksaray şehir merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Ihlara Vadisi’ni verimli bir şekilde dolaşmak adına, en az yarım gününüzü ayırmalısınız. Nevşehir uçak bileti ile seyahat planınızı yapmaya başlayabilirsiniz.

Ihlara Vadisi giriş ücreti

  • Giriş bileti 330 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

Yazar Notu: Giriş alanından sonra kiliselere ulaşmak adına epeyce bir yürüyüş yapmanız gerekebilir. Bu nedenle güneşin en tepede olduğu saatleri tercih etmemelisiniz.

2. Hasan Dağı

Şehir merkezine yakın olmasından dolayı turistik gezilerde sıklıkla yer verilen Hasan Dağı, pek çok noktadan rahatlıkla görülebiliyor. Özellikle de uzun doğa yürüyüşleri yapmak adına burayı değerlendirebilirsiniz. Trekking, paraşüt ya da dağcılık etkinlikleri için bir araya gelen toplulukları burada görmeniz olağan.

Toplam yüksekliği 3200 metrenin üzerinde olan Hasan Dağı’nı Kapadokya civarından bile selamlamak mümkün. Hasan Dağı, Helvadere kasabasına da oldukça yakın. Dağda keyifli bir doğa turu yapmak isteyenler genellikle önce Helvadere kasabasına uğruyor. Volkanik yapıya sahip olan bu büyük dağın son olarak 6 bin sene önce patladığı biliniyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Hasan Dağı’na ulaşım sağlamak adına Helvadere minibüslerini değerlendirebilirsiniz.

3. Sultan Han

Yapımı 1229 senesinde gerçekleşen Sultan Han, konum olarak Konya yolu üzerinde yer alıyor. Tarihi hanın yapımında Alaaddin Keykubat’ın rolü oldukça fazla. Sultan Han’ın en çarpıcı özelliği, Anadolu coğrafyasındaki en büyük Selçuklu kervansarayı olması. Han genel itibarıyla Bizans mimarisinden yansımalar sunuyor. “Sultanhanı” kasabasında konumlanan bu turistik mekan, 4800 metrekarelik bir alanda ziyaretçilerini karşılıyor.

Her detayıyla hayranlık uyandıran Sultan Han’ın mimarı ise Şamlı Muhammed bin Havlan. Tarihi yapı görsel özellikleri ve mimari detayları ile daha çok Sivas’ta yer alan Gök Medrese’yi anımsatıyor.

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki

4. Tuz Gölü

Bir anlamda “kuş cenneti” olarak görülen Tuz Gölü’ne uğramamak elbette olmaz. Göl ve çevresi, genel olarak kuşların hem kuluçka hem de barınma ihtiyaçlarına başarılı bir şekilde yanıt veriyor. Kuşların huzur veren uğultusu eşliğinde gölün tüm güzelliklerini detaylı dolaşabilirsiniz. Tuz gölü aynı zamanda pek çok yabani kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle çıplak gözle görmenin pek de mümkün olamayacağı özel kuş türlerini de yakından gözlemleyebilirsiniz.

Göldeki tuz oranının yoğunluğundan kaynaklı olarak pek çok gölün aksine kış aylarında burası donmuyor. Turna, yaban kazı, flamingo başta olmak üzere sayısız kuş türünü bünyesinde barındıran göl, biyolojik çeşitliliği ile hayranlık uyandırıyor. Bu arada Tuz Gölü’nün, ülkemizdeki tuz ihtiyacının yaklaşık %40’lık bölümünü karşıladığını belirtelim.

Konum Linki

Yazar Notu: Bahar aylarında buraya gelmeniz durumunda, sevimli flamingo yavrularını yakından görebilirsiniz.

5. Selime Katedrali ve Peribacaları

Selime Katedrali ve Peribacaları, Güzelyurt ilçesinde konumlanıyor. Tam olarak “Selime” kasabasında yer alan turistik destinasyon, merkeze 30 km uzaklıkta. Ihlara Vadisi kapsamındaki Selime Katedrali ve peribacalarını yakından görmek adına vadinin sonuna dek gitmeniz gerekiyor. Ihlara Vadisi içerisinde 100’den fazla tarihi kilise ve katedral olmasına rağmen bunların sadece birkaç tanesi bugün hala ayakta. Bunlardan biri olan Selime Katedrali, ziyaretçilerini oldukça mistik bir ambiyansla karşılıyor. Bu katedral, aktif olduğu dönemlerde Selime’deki pazara gelen kervanların dinlenebilmesi ve ibadet edebilmeleri adına oldukça önemliymiş. Katedral ayrıca bu alandaki din adamlarının eğitimine de yıllar boyunca ev sahipliği yapmış. Kayalara oyulmuş durumdaki bu ayrıcalıklı yapı, Bizans sanatından tipik izler sunuyor.

Konum Linki

6. Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Şehir merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıkta olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, toplamda 7 ayrı kattan meydana geliyor. Bu Antik şehrin bugün itibarıyla 3 katı ziyarete açık durumda. Gezebileceğiniz 3 katta karşılaşabileceğiniz oda sayısı ise 40. Sene boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi gösterdiği Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, tam anlamıyla gizemli bir labirenti andırıyor. İçerisinde yönlendirme tabelalarının olmaması, bu gizemi daha da pekiştiriyor. Bir senede ortalama 150 bin civarında turistin uğradığı Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Gülağaç sınırları içerisinde konumlanıyor.

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri giriş ücreti

  • Giriş bileti 70 TL

  • Müze Kart ile ücretsiz.

Ziyaret saatleri

  • Her gün 08.30-17.00 arası ziyarete açık.

Konum Linki

7. Nora Antik Kenti

Aksaray’daki bir diğer Antik kent olan Nora, şehir merkezine yaklaşık olarak 28 km uzaklıkta. Hasan Dağı’nın güney tarafında konumlanan Nora Antik Kenti’nde gerçekleşen kazı çalışmaları, özellikle de Bizans dönemine dair çok değerli eserlerin ortaya çıkmasını sağladı. Önemli ölçüde tahrip olmasına rağmen akropol, kilise ve ufak kalenin orijinalliğini koruması, ziyaret için fazlasıyla değer. Ayrıca Nora Antik Kenti’nde şık freskler de bugüne dek ulaşmayı başarmış.

Hem Roma hem de Bizans dönemlerinde Nora Antik Kenti, bir askeri merkez olarak kullanılmış. Mokissos adıyla da anılan Nora’daki kiliselerin 6’ncı yüzyıldan kaldığı düşünülüyor. Bu arada yakın zaman önce bölgede yapılan kazı çalışmalarında 50’ye yakın Roma mezarı bulunmuştu. Nora’ya gitmek için Helvadere araçlarına binmeniz gerekiyor. Ya da bölgeyi konforlu dilediğiniz saatlerde gezmek için linke tıklayarak araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.

Nora Antik Kenti giriş ücreti

  • Ücretsiz

Konum Linki