İletişim ve etkileri

Abone Ol

        Aile içi iletişim şekli aile içi ililişkinin kalitesini etkiler. Aile içi iletişim çocukken ebeveynler tarafından öğrenilir ve gelecek yaşamlarına taşınır. Bu durumun olumlu veya olumsuz olması anne babanın ilişkisi yani iletişiminden anlaşılır. Örnek vererek konuyu daha anlaşılır hale getirelim: anne baba arasındaki ilişkide yeterince sevgi, saygı, ilgi, hoşgörü yoksa bu onların ilişkisine yansır ve çocuklarda farkında olmadan onları taklit ederek ilişkilerini şekillendirirler çünkü kendi arasında anlaşamayan anne baba çocuğa da yeterince ilgi, sevgi, şefkat, anlayış, hoşgörü takdir edilme duygusu veremezse bu eksiklikler de çocuklarda bazen iletişim bazen kişilik bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Zor karakterler haline gelirler ve kendileri kadar çevrelerindekilere de psikolojik zarar verme olasılıkları vardır.

        Zararın büyük çoğunluğu iletişimle ilgilidir. Bu saydığımız değerlerden eksik büyüyen çocuk hırçın, saldırgan, mükemmeliyetçi ve egosu güçlü bir kişilik haline gelebilir. Anne-babadan alamadıklarının acısını adeta yaşamdan çıkartır ilişkilerindeki iletişim bozuk olduğundan sağlıklı olmaz. Bu tarz insanlar hep genelde kendileri haklıdır, hep bir savunma halindedirler ve saldırgan olabilirler. Veya daha bir pasif karakter gösterip içlerine kapanık hale gelip tepkisizliğin arkasına sığınabilirler. Düşüncelerini açıkça söylemez ima yoluyla veya dolaylı yolla anlatırlar.Tartışmaya girdiklerinde ya üste çıkmaya çalışırlar veya geçmişteki hataları öne çekerek muhataplarını susturarak üstünlük sağlamaya çalışırlar. Eğer muhatapları saldırgan bir kişilikse oda daha üste çıkmak için atak yapar veya susar içine kapanır ve pasif bir tavır sergiler. Bu tarz insanlarda doğrudan konuşma olayı çok zordur. Genelde laf çarparlar ve kişinin üstüne giderler ne olursa olsun kişinin üstüne giderler ve ne olursa olsun kendilerini kenara çekmezler ve hep saldırı modunda bulunurlar. Sadece aile içi iletişiminde değil sosyal hayatlarında da böyledirler ve insanlarla ilişkileri zordur. Aile içi ilişkileri ite kalka bu şekilde yürür. İki tarafta sorunlara çözüm getiremez ve hep aynı yerde kalır. Profesyonel yardımda almak taraftarı değildirler çünkü bilinçaltlarına kendilerinin haklı olduğu düşüncesi yer etmiştir.

        Diğer bir yönden olaya bakarsak: sağlıklı bir ailede yetişen çocuklar yani aralarındaki ilişki sağlıklı olan anne babanın çocuklarına verdiği mesajda sağlıklıdır ve bunun sonucunda sağlıklı bir iletişim geliştirilir. Çünkü çocuklarına gerekli sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, güveni, takdiri vermişlerdir. Sorunlarını konuşarak çözmeyi; demokratik olmayı öğrenmişlerdir. Buda yetişkinliğe geçtiklerinde aile içi ilişkilerini olumlu yönde etkiler ve açık, dürüst,sevgi, saygı dolu sağlıklı bir ilişki sağlar.

        Peki ilk örneğimizdeki aile yapısı düzelmez mi? Tabi ki düzelebilir. Aile bireyleri profesyonel destek alırlarsa veya yeterince çaba sarf ederse sağlıklı iletişim kurabilirler.