Genel

Ağrı'da Gezilecek Yerler Neler?

Abone Ol

Doğu Anadolu Bölgesi’nin hem tarihi hazineler hem de doğal güzellikler bakımından en zengin şehirlerinden biri olan Ağrı, tarih ve kültür meraklıları için adeta bir cennet. Türkiye’nin en yüksek dağı olan görkemli Ağrı Dağı’ndan ismini alan şehirde Ağrı Dağı’nın yanı sıra Tendürek Dağı, Küçükağrı Dağı, Diyadin Kanyonu ve Murat Nehri’nin el değmemiş güzellikleri arasında unutulmaz geziler de yapabilirsiniz. Dağ eteklerinde tablo güzelliğinde bir manzara sunan İshak Paşa Sarayı ile dünyanın her köşesinden insanı kendine çeken Ağrı’da kutsal kitaplarda geçen Nuh'un Gemisi, Doğubayazıt Kalesi ve Eski Bayezid Camii gibi pek çok etkileyici yeri keşfe çıkabilirsiniz.

Diyadin kaplıcalarının şifalı sularında yılın bütün yorgunluğunu atabileceğiniz Ağrı’da kış aylarında Güneykaya Kayak Merkezi, Küpkıran Kayak Merkezi ve Bubi Dağı Kayak Merkezi’nde büyüleyici karlı dağ manzaraları eşliğinde kayak yaparak güzel zaman geçirebilirsiniz. Ağrı’da mutlaka görmeniz gereken 40 yeri belirlerken Instagram etiketlerini kullandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. Ağrı kültür ve inanç turlarının yanında kayak merkezleri ve kaplıcalarıyla da adından sık sık bahsettiriyor.

Sizin için Ağrı'da gezebileceğiniz tüm yerleri içeren oldukça kapsamlı ve sıralanmış bir liste hazırladık. Ama listeye geçmeden önce Ağrı'yı gezmeye gidecek kişilerin en çok merak ettiği birkaç konuya kısaca değinelim;

Ağrı'ya ne zaman gidilir?

Ağrı'da kış ayları aşırı sert geçtiği için gezmek için en ideal dönem ilkbahar ve yaz ayları olacaktır.

Ağrı'dan ne hediye alınır?

Ağrı’dan sevdiklerinize hediye olarak tiftik çorabı, Ağrı cacık peyniri ve Ağrı balı alabilirsiniz.

Ağrı’da ne yenir?

Birbirinden lezzetli yemeklerin bulunduğu bu şehre gittiğiniz zaman Abdigor köftesi, haşıl, gösteberg et, erişte, hengel pişi, hasude , ayranaşı,  ciriş ketesi ve halisenin tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.Bu güzel lezzetlerin tadına bakmak ve birbirinden özel tarihi ve doğal güzellikleri keşfetmek için Ağrı uçak bileti  linkine tıklayarak biletinizi alabilirsiniz. 

1- İshak Paşa Sarayı

Ağrı’da görülebilecek tarihi yerler denilince akla ilk gelen İshak Paşa Sarayı her yıl dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen binlerce tarih ve kültür meraklısı tarafından ziyaret ediliyor. Ağrı Dağı’nın eteklerinde yükselen ve devasa bir külliye şeklinde inşa edilen 116 odalı saray; Osmanlı, Pers, Selçuklu ve Ermeni mimarisini bir arada sunmasıyla da ünlü. Yapımına 1685 yılında yapımına başlanan ve 1784 yılında 99 yılda ancak tamamlanabilen İshak Paşa Sarayı, 7600 metrekareden daha büyük bir alanı kapsıyor.

Dönemin ünlü mimarlarından Mehmet Paşa tarafından tasarlanan ve etkileyici el yapımı taş kabartmaları, büyüleyici kubbeleri, kemerli iç mekanlarıyla Topkapı Sarayı ile birlikte ülkemizin en güzel saraylarından biri olarak gösterilen İshak Paşa Sarayı, mimari tutkunlarının da keyifle gezebileceği şaheser yapılardan biri. İçerisinde türbe, cami, iç ve dış avlular bulunan, çevresini saran kalın duvarlarla adeta bir kaleyi andıran İshak Paşa Sarayı'nın bulunduğu konumdan büyüleyici Ağrı Dağı manzaralarına da şahit olacaksınız. Hem kendi başınıza hem de yıl boyu düzenlenen rehberli turlarla keşfedebileceğiniz İshak Paşa Sarayı’nın salon ve odalarını gezebilir; Osmanlı döneminden Anadolu'da kalan en etkileyici saraylardan biri olan İshak Paşa Sarayı'nı yakından görme şansı bulabilirsiniz. Bu güzel sarayı ve şehrin diğer güzelliklerini görmek için Ağrı otelleri arasından bütçenize uygun bir tanesini seçebilirsiniz. 

Açık olduğu saatler

  • Haftanın her günü 09.30-18.45

Giriş ücreti

  • Müze kart geçerli
  • 70 TL

Konum Linki

2- Nuh'un Gemisi

Tüm dünyada arkeoloji ve tarih meraklılarının aradığı Nuh'un Gemisi’nin Ağrı Dağı'nda olduğu söyleniyor ve gemi suretini andıran şekiller her yıl dünyanın pek çok ülkesinden gelen binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. Ağrı Dağı'nın güney bölümünde yer alan ve tarih meraklılarının yanı sıra inanç turlarıyla da sıkça ziyaret edilen Nuh'un Gemisi’nden Tevrat, İncil, Kur'an-ı Kerim gibi dini kitaplar ve tarihi yazıtlarda da bahsediliyor. Sarp dağlar ve yemyeşil doğal güzellikler arasında uzanan büyüleyici manzarayı yakından görme şansı bulacağınız gezinizde mistik atmosferde unutulmaz bir gün geçerek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 25 TL

Konum Linki

Yazar Notu: Ana yoldan çıktıktan sonra bölgeye ulaşmak için 7 km yol gitmeniz gerekiyor. Ancak bu yol virajlı ve biraz tehlikeli. Araç kullanırken dikkatli olmanızı öneriyoruz.

3- Ağrı Dağı

Sadece Ağrı'nın değil, Türkiye'nin de en popüler doğa sporları merkezlerinden biri olan Ağrı Dağı; 5137 metre yükseklikteki Atatürk Zirvesi ile 3898 metre yükseklikteki İnönü Zirvesi’nden sunduğu büyüleyici manzaraları, dağ eteklerinde sıralanan tarihi hazineleri ve el değmemiş doğal güzellikleriyle ünlü. Türkiye'nin en yüksek dağı olmasının yanı sıra ülkemizin en büyük buzuluna da ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, zengin vahşi yaşam ve bitki çeşitliliğiyle doğa tutkunlarını büyülüyor.

88 hektarlık bir alana yayılan Ağrı Dağı Milli Parkı ile el değmemiş güzellikleri koruma altına alınan dağ, özellikle bahar ve yaz aylarında düzenlenen rehberli doğa yürüyüşleri, kaya tırmanma, kampçılık ve dağcılık gibi etkinliklerin ana merkezi konumunda. Dağ eteklerinde deniz seviyesinden 2241 metre yükseklikte uzanan Balık Gölü’nü yakından görebileceğiniz gezinizde büyüleyici İshak Paşa Sarayı ve efsanelere konu olmuş Nuh'un Gemisi gibi her yıl binlerce insanı kendine çeken yerleri de keşfe çıkarak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. En sıcak yaz günlerinde bile erimeyen karlı zirveleri, buzul gölleri ve tarihi hazineleriyle ülkemizin görülmeye değer yerlerinden biri olan Ağrı Dağı; tarih, kültür, doğa ve fotoğrafçılık meraklıları için adeta bir cennet.

Konum Linki

4- Balık Gölü

Ağrı Dağı eteklerinde büyüleyici bir manzaraya sahip olan Balık Gölü, hem Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel hem de Türkiye'nin en yüksek göllerinden biri olmasıyla ünlü. Bahar ile yaz aylarında rehberli doğa gezileri ve fotoğraf safarilerinin düzenlendiği göl, ıssız bir atmosferde uzanan masmavi manzarasıyla benzersiz fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor.

Temiz suyunun içme suyu olarak da kullanıldığı, zengin balık bolluğundan dolayı olta balıkçılığı ve sandallara balık avlama turlarının düzenlendiği Balık Gölü, özellikle kırmızı benekli alabalıklarıyla ünlü. Onlarca kuş türüne ev sahipliği yaptığı için koruma altına da alınan ve her doğa tutkununun keşfetmesi gereken bir tabiat cenneti olan Balıklı Göl, Artvin ile Ağrı arasında şehir merkezine sadece 1,5 saat uzaklıkta yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Bölgeye gidenlerin ortak görüşü Taşlıçay üzerinden değil Doğubeyazıt üzerinden bölgeyi gitmenizi öneriyoruz.

5- Diyadin

Ağrı merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Diyadin ilçesi, deniz seviyesinden 1925 metre yükseklikte yer alan ve tarihi hazinelerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de keyifli bir günübirlik gezi deneyimi sunuyor. Yüzlerce yıldır insanlara şifa dağıtan Diyadin kaplıcalarından dolayı bölgenin önemli bir sağlık turizmi merkezlerinden biri haline gelen ilçe, aynı zamanda Erzurum-İran yol üstünde yer aldığı için önemli de bir ticaret merkezi.

Murat Nehri kenarında uzanan ve onlarca metrelik kaya uçurumlarıyla büyüleyici manzaralar sunan Diyadin Kanyonu’nu gezme fırsatı bulabileceğiniz ilçede antik dönemlerde uçurum kenarındaki kayalar oyularak inşa edilmiş tapınaklar ve yaşam alanlarını yakından görebileceğiniz Meya Mağarası’nı da rehberli turlarla keşfe çıkarak unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz. Bölgedeki en güzel doğal yapılardan biri olan Kudret Köprüsü'nden harika fotoğraflar çekebileceğiniz Diyadin gezinizde yerel restoranlarda mola vererek Doğu Anadolu mutfağından en sevilen lezzetleri tadarak da gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

6- Doğubayazıt

Ağrı'nın en büyük ve en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan Doğubayazıt, şehir merkezine yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta keyifli bir günübirlik gezi deneyimi yaşatıyor. Ağrı Dağı eteklerinde uzanan büyüleyici İshak Paşa Sarayı'nda dolayı her yıl binlerce turisti ağırlayan ilçede Ahmed-i Hani Türbesi ve Doğubayazıt Eski Camii gibi önemli kutsal mekanları ziyaret edebilir; Ağrı’nın simgesel yapılarından biri olan Doğubayazıt Kalesi gibi mimari şaheserleri yakından görme şansı bulabilirsiniz.

Doğubayazıt merkezine sadece 60 kilometre uzaklıkta, Ağrı Dağı eteklerinde deniz seviyesinden yaklaşık 2000 metre yükseklikte uzanan Balık Gölü'nü keşfe çıkarak muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde ünlü meteor çukurunu da yakından görebilirsiniz. Doğubayazıt’a sadece 15 kilometre uzaklıktaki Ağrı Dağı Milli Parkı'nda büyüleyici vahşi yaşamı ve bitki çeşitliliği arasında unutulmaz doğa gezileri de yapabilir, seyir alanlarından Ağrı Dağı'nın karlı zirvelerinin tablo güzelliğinde manzaralarını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

7- Eleşkirt

Ağrı merkezine sadece 40 kilometre uzaklıktaki en yakın ilçelerden biri olan Eleşkirt, yüzlerce yıllık tarihinden kalan etkileyici tarihi hazineleriyle keşfedilmeye değer yerler arasında. Çevresi antik çağlardan kalan yapılarla süslü olan ilçede Urartu döneminden kalan Toprakkale’yi gezebilir, 1684 yılında moloz ve kesme taşlarla inşa edilerek günümüzde sit alanı olarak koruma altına alınan Toprakkale Camii'ni ziyaret edebilirsiniz. Ağrı'nın önemli kış turizmi merkezlerinden Güneykaya Kayak Merkezi’ne de sadece 6 kilometre uzaklıkta yer alan Eleşkirt, bu nedenle kış aylarında düzenlenen kar yürüyüşleri ve dağ tırmanışlarının da sevilen mola noktalarından biri konumunda.

Konum Linki

8- Taşlıçay

Ağrı'nın sessiz ve huzurlu ilçelerinden biri olan Taşlıçay, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de insanları kendine çekiyor. Hz. Nuh’un mezarı olduğuna inanılan Üç Kilise ile inanç turlarının değişmez adreslerinden biri haline gelen ilçe, aynı zamanda Taşlıçay ile Doğubayazıt ilçeler arasında Ağrı Dağı eteklerinde uzanan Balık Gölü ile de doğa tutkunlarını büyülüyor.

Zengin kuş ve vahşi yaşam çeşitliliğine sahip olan Taşlıçay'ın çevresinde keyifli yürüyüşlere çıkabilir veya irili ufaklı derelerde olta balıkçılığı yaparak yorgunluk yapabilirsiniz. Asırlık çınar ağaçları altında hizmet veren kahvelerinde çayınızı uygulayabileceğiniz Taşlıçay'da Doğu Anadolu Bölgesi lezzetleri sunan restoranlara uğrayarak yeni yemekler denemeyi de unutmayın.

Konum Linki

9- Patnos

Ağrı’ya 1,5 saat uzaklıktaki Patnos ilçesi; Urartu, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerine uzanan tarihi ile günübirlik gezilerin sevilen adreslerinden biri. Süphan Dağları'nın büyüleyici manzaraları eşliğinde keşfe çıkabileceğiniz Patnos, özellikle kış aylarında beyaza bürünmüş tablo güzelliğindeki kar zirvelerinin muhteşem fotoğraflarını çekme fırsatı sunuyor.

Bölgede Urartulardan kalan en eski yapı olan Anzavur Tepe için tarih ve arkeoloji meraklıları tarafından sıkça ziyaret edilen ilçeye yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta yine Urartu döneminden günümüze kalan bir saray kalıntılarını barındırdığı düşünülen Giriktepe Höyüğü’nü de rehberli turlarla keşfe çıkabilirsiniz. Dağ eteklerinde büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğiniz Patnos’un yüzlerce yıllık evleri arasında keyifle gezebilir, küçük restoranlarda keyifli bir mola vererek Ağrı'nın yöresel lezzetlerini tadarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Konum Linki

10- Murat Nehri

Fırat Nehri’nin uzun kolu olan ve yaklaşık 722 kilometre boyunca ilerleyen Murat Nehri, Diyadin ilçesinden başlayarak batıya doğru uzanıyor. Her köşesinde sunduğu el değmemiş doğal güzellikleri ile çok sevilen bir rekreasyon alanı haline gelen Murat Nehri; çevresinde sıralanan mesire alanları, yürüyüş parkurları, balık çiftlikleri ve kır bahçeleriyle doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek için ideal bir adres. Onlarca metre yükseklikteki sarp kayalarıyla dikkat çeken Diyadin Kanyonu’nu da yakından görme şansı bulabileceğiniz Murat Nehri’nde kano ve sandallarla gezileri çıkabilir; balık bolluğu bakımından zengin olan nehirde balık avlama turları veya olta balıkçılığı yaparak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki