Genel

Afyonkarahisar'da Gezilecek Yerler Neler?

Eski ismi ile Afyon, günümüzde ise Afyonkarahisar ismi ile anılan bu şehir; sahip olduğu zengin ve köklü tarihi ile dikkat çekmeyi başarıyor. Türkiye’de termal turizmin vazgeçilmez noktalarından biri olan Afyon, tarih turizmi adına da önemli bir rol oynuyor.

Abone Ol

Türkiye’nin hemen her ilinden kara yolu ile Afyon’a direkt ulaşım imkanı bulunuyor. Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen Afyon’da kültürel ve turistik bir seyahat yapmak için en ideal zaman aralığı ise bahar ayları! Ancak Afyon’da gezilecek yerler yılın her zamanı ziyaretinizi en güzel hâle getirmek için imkanlar sunuyor. Özellikle kış aylarında termal oteller ziyaretinizin sıcacık geçmesini sağlayabilir. 

Afyon toplu taşıma konusunda gelişmiş bir şehir olarak ele alınıyor. Dolayısıyla şehir içerisinde arabanız olmasa bile minibüsler veya otobüsler ile istediğiniz yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Eğer Afyon’da kültürel bir seyahat yapmak isteyip gezmeniz gereken yerler hakkında karar veremiyorsanız sizler için derlediğimiz listeyi inceleyebilirsiniz.

Afyon’da Popüler Gezilecek Yerler Listesi 

  1. Karahisar Kalesi
  2. Afyon Mevlevihanesi
  3. Acıgöl Kuş Cenneti
  4. Frig Vadisi
  5. İscehisar Peribacaları
  6. Hıdırlık Tepesi
  7. Gazlıgöl Termal Kaplıcaları
  8. Ayazini Köyü ve Kaya Mezarları
  9. Eber Gölü
  10. Afyonkarahisar İmaret Camii

1.Karahisar Kalesi

İl merkezinde bulunan Karahisar Kalesi, volkanik bir kaya kütlesi üzerinde konumlanmış şekilde duran tarihî bir yapı. Konumlandığı volkanik kaya kütlesinin 226 metrelik yüksekliği kaleyi eşsiz bir manzaraya sahip hâle getiriyor. Bölgenin en eski tarihî yapılarından biri olma özelliğine sahip olan Karahisar Kalesi’nin 1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşili tarafından inşa edildiği düşünülüyor.

Toplamda 546 basamaktan oluşan kale Afyon’u ayaklarınızın altına seriyor. Şehir merkezinde, Kent Mahâllesi’nde konumlanan Karahisar Kalesi, Ulu Cami’nin hemen karşısında yer alıyor. Ulaşım için toplu taşımayı ya da şahsi aracınızı tercih edebilirsiniz. Şehrin herhangi bir noktasından bineceğiniz minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kaleye girişler ise ücretsiz.

”Karahisar Kalesi konum için tıklayın”

2.Afyon Mevlevihanesi

Sufi kültürünü yansıtan en önemli kültür ve sanat merkezleri arasında Afyon Mevlevihanesi’nde geliyor. 16. yüzyılda yapıldığı düşünülen Mevlevihanesi’nde bugüne dek pek çok sema töreni gerçekleşmiş. Mevlevi kültürünü yaşatan en önemli yapılardan biri olan Afyon Mevlevihanesi, farklı kültürleri tanımak isteyenler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Afyon Mevlevihanesi ziyaretçilerine sema müziği, edebiyat ve tarih ile ilgili pek çok sergi ve etkinlik sunuyor. Müze içinde Mevlevi kültürüne ait eserler, eski dönemlere ait kıyafetler ve Mevlana’nın hayatı hakkında bilgi veren sergiler de yer alıyor.

Merkezde bulunan ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Afyon Mevlevihanesine toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Giriş için ücret ödemeniz gerekmeyen Afyon Mevlevihane’sini haftanın her günü 09.00 ile 17.00 arasında gezebilirsiniz.

3.Acıgöl Kuş Cenneti

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan Acıgöl Kuş Cenneti, flamingolar da dahil olmak üzere 176 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin değil, dünyanın dört bir tarafından gelen ve kuş gözlemciliği yapmak isteyen ziyaretçileri ile her gün adeta dolup taşıyor.

42 km alanı kaplayan Acıgöl Kuş Cenneti’nde su samurlarına, leyleklere, yaban kazlarına, kartal gibi yırtıcı kuşlara rastlayabilirsiniz. Afyon’un doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahip olan Acıgöl Kuş Cenneti hem Afyon hem de Denizli sınırları içerisinde bulunuyor. Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Afyon ya da farklı şehirlerden gerçekleşen turlar aracılığıyla da bölgeye ulaşım sağlanabilir.

4.Frig Vadisi

55 hektar büyüklüğünde bir tabiat parkı olan Frig Vadisinin bundan 3.000 yıl önce Frigyalı’ların oyarak yaptığı düşünülen kaya evlerine, kaleleri ve anıtlara ev sahipliği yaptığı biliniyor. Frig Vadisi çevresinde kaya anıtları ve kaya yerleşimleri de bulunuyor.

Vadide Roma ve Bizans dönemine ait mezar odaları ve kiliseler bulunuyor. Frig Vadisinde yer alan patikanın 5 yıllık bir çalışmanın ardından bulunduğu biliniyor. Bölgede kültürel ve doğa ile iç içe turlar yapmak mümkün.

Frig Vadisine girmek için 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Şehir merkezine 121 km uzaklıkta bulunan vadiye turlar aracılığıyla ulaşabileceğiniz gibi şahsi aracınızla da ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Afyon’dan İhsaniye otobüsüne binip kalan yolu taksi ile de gidebilirsiniz.

5.İscehisar Peribacaları

İlginç doğal oluşumlar ile Afyon’un turistik açıdan en dikkat çekici yerlerinden biri İscehisar Peribacaları. Yüzyıllar boyunca doğal yollar ile oluşan sıra dışı kaya oluşumları deniz seviyesinden yaklaşık 1.000 metre yüksekliğe sahip bir plato üzerinde konumlanıyor. Erozyon ve rüzgarın etkisiyle oluştuğu düşünülen İscehisar Peribacaları fotoğrafçılar, doğa tutkunları ve maceracılar tarafından yoğun bir ilgi gördüğü biliniyor.

İscehisar Peribacalarının bulunduğu plato doğa yürüyüşleri için de oldukça uygun. Bunun yanı sıra bölgede kamp yapmak da mümkün. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihî kalıntıları, kaya yerleşimleri ve sıcak su kaynakları da içeriyor olması turistik bir destinasyon hâline gelmesini sağlıyor. Afyon’un İscehisar ilçesinde yer alan İscehisar Peribacalarına şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

6.Hıdırlık Tepesi

Afyon’da aileniz ile sakin bir gün geçirmek için tercih edebileceğiniz mesire alanlarının içerisinde Hıdırlık Tepesi yer alıyor. Genellikle piknik yapmak için tercih edilen ancak gece saatlerinde Afyon’un manzarasını keyifli bir şekilde ziyaretçilerine sunan Hıdırlık Tepesi, günün her saati ziyaret ediliyor.

Kalabalık arkadaş grupları ya da çocuklu aileler için uygun bir yer olan Hıdırlık Tepesi, keyifli vakit geçirmenize olanak sağlayacak bir mesire alanı. Şehir merkezinde yer alıyor olması ise ulaşımı çok daha kolay hâle getiriyor. Ulaşım için merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını tercih edebileceğiniz gibi şahsi aracınız ile de kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

7.Gazlıgöl Termal Kaplıcaları

Termal turizm denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan Afyon’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin arasında Gazlıgöl Termal Kaplıcaları geliyor. Afyon’un en bilindik kaplıcalardan biri olan ve her sene binlerce misafir ağırlayan Gazlıgöl Termal Kaplıcaları içerisinde yer alan suyun şifalı olduğu düşünülüyor. Romatizmal hastalıklar, kemik iltihabı ya da kas iltihabı gibi sebepler dolayısıyla meydana gelen ağrıların giderilmesine yardımcı olduğu biliniyor.

Afyon-Eskişehir karayolunun 20. kilometresinden yol ayrımını takip ettiğinizde özel araçlarınız veya toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Gazlıgöl’de konaklayabileceğiniz ve şifalı sulardan daha uzun süre faydalanabileceğiniz Afyon termal otelleri bulunuyor. Konaklama ücretleri oteller tarafından sunulan olanaklar ve konaklama yapacağınız süreye göre değişkenlik gösterebilir.

8.Ayazini Köyü ve Kaya Mezarları

Afyon’un tarihi ve turistik yerlerinin başında gelen Ayazini Köyü ve Kaya Mezarları, tarihi antik dönemlere kadar uzanan ve köklü bir geçmişe sahip olan yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Yerleşim yerinde yer alan mağaraların, mezarların ve eserlerin büyük bir kısmının Taş Devri’ne, Hitit ve Frigler gibi eski uygarlıklara ait olduğu düşünülüyor. Köy içerisinde kayaya oyulmuş antik kiliseler gibi tarihî açıdan dikkat çekici yapılar da bulunuyor.

Doğal güzelliği ile de görenleri büyülemeyi başaran Ayazini Köyü, Afyon’da trekking yapmak içinde en ideal noktalardan biri. Bölgede yaylacılık köyleri ve kamp alanları da bulunuyor. İhsaniye’de yer alan köye şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz gibi merkezden kalkan minibüsler ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Ayazini Köyü ve Kaya Mezarları konum için tıklayın”

9.Eber Gölü

Yalnızca tarihi değil doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Afyon’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Eber Gölü olarak biliniyor. Sakarca kazlarına, karabataklara ve dalmaçya pelikanlarına ev sahipliği yapan Eber Gölü oldukça renkli bir ekosisteme sahip. Türkiye’nin en büyük 12. gölü olma özelliğine sahip olan Eber Gölü, avcılar tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Göl üzerinde hâlk tarafından “kopak” ismi ile anılan çok sayıda adacık bulunuyor. Göl 1992 yılından beri 1. dereceden tabiat sit alanı olarak koruma altında tutuluyor.

Bolvadin ve Çay ilçeleri arasında yer alan ve renkli eko sistemi ile saklı bir cennet olan Eber Gölü’ne şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.

”Eber Gölü konum için tıklayın”

10.Afyonkarahisar İmaret Camii

Tarihi ve mimari açıdan önemli bir cami olan Afyonkarahisar İmaret Camii’nin Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından 1472 yılında yaptırıldığı düşünülüyor. Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan Afyonkarahisar İmaret Camii, mimari yapıları incelemekten hoşlananlar tarafından yoğun bir ilgi görüyor.

Caminin iç kısmında yer alan ahşap işlemeler, kalem işleri ve süslemeler görenleri adeta büyüleyecek nitelikte. Caminin içerisinde ezan okunan minarenin çıkış merdivenleri ise yapı olarak oldukça ilginç bir görüntüye sahip. Merdivenlerin her basamağı birbirine geçecek şekilde oyulmuş.

Afyon’un merkezinde yer alan Afyonkarahisar İmaret Camii Kurtuluş Caddesi üzerinde konumlanıyor. Camiye ulaşımı toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile sağlayabilirsiniz.

11.Avdalaz Kalesi

Frigler döneminde kullanılmaya başlandığı düşünülen Avdalaz Kalesi Roma ve Bizans gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olması sebebiyle dikkat çekiyor. Doğal kayalıkların oyularak çeşitli mekânların oluşturulması ve ikamet edilmesi ile ortaya çıkmış bir yapı olarak biliniyor. Çok katlı bir kaya oyma yerleşme alanı olan Avdalaz Kalesi, merdivenli büyük bir sarnıca sahip. Geçmiş yıllarda insanlar tarafından aktif olarak kullanılan yapıların hâlen ayakta kalabilmesini başarmış olması Avdalaz Kalesi’ni önemli hâle getiriyor.

Kayalarda çeşitli zamanlarda farklı sebepler doğrultusunda kopmalar gerçekleşmiş. Bu durum çeşitli oda kalıntılarının zarar görmüş olmasına yol açsa da hâlen ayakta kalabilmeyi başarabilen bir yapı.

İhsaniye ilçesinde, Ayazini köyünün 2 km kuzeybatısında yer alan Avdalaz Kalesi, Göynüş Vadisinin kuzey doğusunda konumlanıyor. Kaleye ulaşmak için köye giden toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Köye ulaştıktan sonra belirli bir yürüme mesafesi bulunur. Kaleye giriş için ücret talep edilmiyor.

12.Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Çamur banyoları ile tanınmış bir termal tedavi merkezi olan Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Afyon’un turistik açıdan en dikkat çekici yerlerinden biri. Kaplıcalarda bulunan suyun kas ağrıları, kadın hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ve romatizmal hastalıklar gibi pek çok hastalık için şifa olduğu biliniyor. Kaplıca bölgesinde bulunan az kumlu killi toprak ve 68 derecelik termal su, çamur banyosu yapılmasını sağlayan karışımın hazırlanması için kullanılıyor.

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarında yer alan çok sayıda otel bulunuyor. Türkiye’nin Gastronomi Şehirleri arasında yer alan Afyon’da konaklama için bu bölgede yer alan Afyon otelleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem kaplıcalardan faydalanabilir hem de oteller tarafından sunulan yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Hem ruhsal hem de fiziksel olarak ziyaretçilerini şifa olmayı amaçlayan Sandıklı Hüdai Kaplıcaları her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle kış aylarında oldukça kalabalık oluyor.

13.Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı

Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı’nın Türk tarihi için çok önemli bir özelliği var. Bu park tarihin en büyük savaşlarından biri olan Büyük Taarruz‘un yaşandığı dönemlerde Türk milletinin büyük başarılarını kazandığı bölge olarak biliniyor. Günümüzde Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı olarak korumaya alınmış bu bölge ormanlık alanlara ve vadi boylarına da yer veriyor. 42.183 hektarlık geniş bir alana yayılmış olan Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı; Afyon, Kütahya ve uşak sınırlarının kesişim noktasında bulunuyor. 8 Kasım 1981 yılında milli park ilan edilen Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı günümüzde Afyon’un en dikkat çekici turistik yerlerinden biri.

Merkezde, Kocatepe’de yer alan parka giriş ve çıkışlar için bir sınırlama bulunmuyor. Toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz parka ücretsiz şekilde girebilirsiniz.

”Başkomutanlık Tarihî Milli Parkı konum için tıklayın”

14.Buzluk Mağarası

Eğer Afyon seyahatinizi yaz aylarında planlıyorsanız Buzluk Mağarası’nı mutlaka gezilmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz! Üç kademeli bir mağara olan Buzluk Mağarası ilk girişi normal bir ısı seviyesine sahip olsa da aşağı katlara indikçe soğumaya başlıyor. Öyle ki en aşağı kısmında buz parçaları ile karşılaşıyorsunuz.

İklim koşullarına bağlı olarak gelişen ve oldukça farklı bir yapı olan Buzluk Mağarası, Afyon’da turistik açıdan en ilgi çekici ve değişik yerlerden biri. Merkezde yer alan mağaraya şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Mağaraya giriş yapmak için ücret ödemeniz gerekmez.

15.Göynüş Vadisi Örenyeri

Antik bir yerleşim olan ve Frig Uygarlığı dönemine ait kalıntılara ev sahipliği yapan Göynüş Vadisi Örenyeri Urartu ve Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunduruyor. Bölgede bulunan höyükler, kaya mezarları ve tapınaklar ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi görüyor. Hem tarihi hem doğal güzellikleriyle popüler olan Göynüş Vadisi Örenyeri ile tarihî bir yolculuk yapmak mümkün oluyor.

Bölgede farklı zaman aralıklarında doğa yürüyüşleri de düzenleniyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında Afyon’un en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri olmayı başarıyor. Şahsi araçlarınız ile Afyonkarahisar-Eskişehir karayolunun 27.kilometresinden sağa doğru 4.7 km giderek ulaşım sağlayabilirsiniz.

”Göynüş Vadisi Örenyeri konum için tıklayın”

16.Tarihî Bedesten Çarşısı

Mimari açıdan dikkat çekici bir yapı olan Tarihî Bedesten Çarşısı, uzun yıllardır Afyon’da alışveriş için en çok tercih edilen duraklardan biri olmayı başarıyor. Geçmiş yıllarda alışveriş için tercih edilmekte olan bu çarşı hâlen alışveriş için tercih edilmesini sağlayacak dükkânları barındırıyor. Dükkânlarda asker malzemeleri, düğün ya da kına gibi organizasyonlar için gerekli olan ekipmanların satıldığı farklı dükkânlar bulunuyor.

1914 yılında Fransız mimar ve Ermeni bir ustaya yaptırıldığı düşünülen Tarihî Bedesten Çarşısı; 71 dükkânı ile Afyon’un en dikkat çekici yapılarından biri olmayı başarıyor. Alışveriş yapmak için tercih edebileceğinizi dükkânların yanı sıra Afyon’un Meşhur Yemekleri ile keyifli bir deneyim yaşayabileceğiniz restoranlar da bulunuyor. Merkezde bulunan çarşıya şahsi aracınız ile, yürüyerek ya da toplu taşıma araçları sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

”Tarihî Bedesten Çarşısı konum için tıklayın”

17.Ayazini Kaya Kilisesi

Sarp kayalıklar içinde kayaları oyularak tasarlanmış bir yapı olan Ayazini Kaya Kilisesi, Afyon’da mutlaka görülmesi gereken tarihî ve turistik bir gezi noktası. Kilisenin hangi tarihte yapıldığı ise bilinmiyor. Tarihî ve önemli bir ibadet mekânı olan Ayazini Kaya Kilisesi kayın üzerine oyulmuş kubbeli ve apsisli bir yapı.

Ayazini Kasabasının girişinde yer alan Ayazini Kaya Kilisesi, Gazlıgöl civarında konumlanıyor. Bu bölgeye şahsi araçlarınız ile ulaşım sağlayabilir ya da merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz.

” Ayazini Kaya Kilisesi konum için tıklayın”

18. Afyonkarahisar Zafer Müzesi

Başkomutan Meydan Muharebesinin taarruz emri verildiği bina, çeşitli restorasyon çalışmaları geçirerek Afyonkarahisar Zafer Müzesi hâline getirilmiş durumda. Savaş hakkında bilgiler veren çok sayıda envantere ev sahipliği yapan müze, Afyon için en önemli müzelerden biri. Müzenin Mustafa Kemal Paşa, İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak anısına kaldıkları odaların düzenlenerek ziyarete açıldığı biliniyor.

2 katlı bir müze olan Afyonkarahisar Zafer Müzesi ilk katında 10 oda, 1 toplantı salonu; ikinci katında ise 9 oda ve sergi salonundan oluşuyor. Yılın belirli zamanlarında müzede sanatsal ve kültürel sergiler düzenleniyor.

Anıt Parkı Karşısında, Hükûmet Konağının ise yan tarafında bulunan Afyonkarahisar Zafer Müzesi’ne şahsi aracınız veya toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz. Ücretsiz şekilde gezebileceğiniz müze pazartesi günleri hariç her gün 09.00 ile 17.15 arasında ziyarete açık.

” Afyonkarahisar Zafer Müzesi konum için tıklayın”