Genel

Adli Tatil Ne Zaman Bitecek?TBMM Ne zaman mesaiye başlayacak?

Adli tatil süreci, her yıl olduğu gibi 2024 yılında da 20 Temmuz tarihinde başladı. Bu dönemde adliyelerde çalışanların bir kısmı çalışmalarına ara verirken, bazı mahkemeler geçici olarak duruşmalara ara veriyor. Ancak, adli tatil sürecinde hangi davaların görüldüğü ve bu tatilin ne zaman sona ereceği merak konusu. İşte 2024 adli tatil tarihleri ve detaylar...

Abone Ol

Adli tatil süreci, her yıl olduğu gibi 2024 yılında da 20 Temmuz tarihinde başladı. Bu dönemde adliyelerde çalışanların bir kısmı çalışmalarına ara verirken, bazı mahkemeler geçici olarak duruşmalara ara veriyor. Ancak, adli tatil sürecinde hangi davaların görüldüğü ve bu tatilin ne zaman sona ereceği merak konusu. Peki Adli tatilde hangi davalar gorulur? Adli tatilde mahkemeler devam eder mi? Adli tatilde nöbetçi mahkeme olur mu? Adli tatil ne zaman başlar ne zaman sona erer? Adli tatilde dosya kesinleşir mi? Adli tatilde süreler nasıl işler? Adli tatilde istinaf karar verir mi? Adli tatilde davaya cevap süresi uzar mı? Avukatlar adli tatilde ne yapar? Adli tatilde savcılık çalışır mı? Adli tatilde ceza itiraz süresi işler mi? Adli tatilde anlaşmalı boşanma olur mu? Nöbetçi mahkemede boşanma olur mu? Aile mahkemesi ne zaman tatile giriyor? Anlaşmalı boşanma davası kaç gün? Kira davaları adli tatilde görülür mü? Adli tatilde dosya açılır mı? Ağır ceza mahkemeleri adli tatile girer mi? İşte 2024 adli tatil tarihleri ve detaylar...

Adli Tatil Ne Zaman Bitecek?

2024 yılında adli tatil, 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erecek. Yeni adli yıl ise 1 Eylül’ün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, 2 Eylül 2024 tarihinde Yargıtay’da düzenlenecek törenle başlayacak. Bu tarihe kadar adliyelerde sadece nöbetçi mahkemeler acil nitelikteki davalara bakacak.

Adli Tatilde Kaç Gün Sürer?

Adli tatil, toplamda 43 gün süren bir dönemdir. Bu süre zarfında mahkemelerde yalnızca acil ve ivedi nitelikteki davalar ve işler görülmektedir.

Adli Tatilde Görülen Davalar

Adli tatil süresince, genel olarak aşağıdaki türde dava ve işler nöbetçi mahkemeler tarafından ele alınmaktadır:

  • İhtiyati Tedbir, İhtiyati Haciz ve Delil Tespiti: Geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeççi atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilir.
  • Nafaka Davaları ve Aile Hukuku ile İlgili Davalar: Her çeşit nafaka davaları, soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler bu dönemde görülmeye devam eder.
  • Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi: Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi ile ilgili dava ve işler de adli tatil kapsamında görülen davalar arasındadır.
  • İşçi Davaları: Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar adli tatil boyunca devam eder.
  • Kıymetli Evrakın İptali ve Ticari Davalar: Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri adli tatilde ele alınır.
  • İflas ve Konkordato İşlemleri: İflas ve konkordato işlemleri ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar da adli tatilde görülür.
  • Keşifler: Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler de bu dönemde gerçekleştirilir.
  • Tahkim ve Çekişmesiz Yargı İşleri: Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler ile çekişmesiz yargı işleri de adli tatilde devam eder.
  • Acil ve İvedi Davalar: Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler adli tatil boyunca görülebilir.