Tarih, kültür ve doğa meraklıları için adeta bir cennet olan Adıyaman, M.Ö. 4000’li yıllara uzanan etkileyici tarihiyle her köşesinde farklı bir hazineyi gizliyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen görkemli Nemrut Dağı’nın eteklerinde yer alan Kommagene Krallığı dönemine ait büyüleyici taş heykeller ve yazıtlar için her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Adıyaman’da Nemrut Dağı’nın doğu ve batı teraslarında da güneşin doğuşu ile batışının kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsiniz. Asurlulardan Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlılara kadar pek çok önemli medeniyetten kalan tarihi yapıyı gezme şansı bulabileceğiniz şehirde farklı çağlara unutulmaz yolculuklar yapabilirsiniz.

Şifa arayan insanları kendine çeken Sülüklü Göl ve el değmemiş güzellikleriyle ünlü Besni Sugözü’nün yanı sıra Adıyaman gezinizde mesire alanlarıyla ünlü Gölbaşı Gölü, doğa sporları merkezi haline gelen Akdağ ve yamaç paraşütü yapabileceğiniz Ali Dağı da keşfe çıkarak doğanın içinde yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Tarihi ve doğal güzellikler açısından çok zengin şehirlerimizden biri olan Adıyaman’da mutlaka görmeniz gereken 59 yeri belirlerken Instagram etiketlerinden faydalandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. Binlerce yıllık tarihi anıtlardan doğanın bütün renk tonlarını görebileceğiniz göllerine kadar Adıyaman’ın güzelliklerini yazımızı okuyarak hemen keşfe çıkabilirsiniz. İçeriğimize eklediğimiz konum linkleri sayesinde planınızı kolayca yapabilir, Adıyaman uçak bileti seçeneklerini değerlendirerek şehre hem konforlu hem de hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

1- Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dagi 41407

Büyüleyici güzelliği ve tarihi önemiyle tüm dünyadan her yıl binlerce tarih, arkeoloji, kültür meraklısını kendine çeken 2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş keşfedilmeye değer bir yer. 1988 yılında Nemrut Dağı eteklerindeki tarihi hazineler koruma altına alınarak bölge milli parkı ilan edildi. Dağın yamaçlarına yayılan ve efsanevi Kommagene Krallığı döneminden günümüze kalan devasa taş heykelleri, kayalar üstüne yapılmış kabartma yazıtları ve harabeleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Nemrut Dağı, binlerce yıl boyunca pek çok antik efsaneye de konu olmuş.

Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen benzersiz manzaralar izleyebileceğiniz ve muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Nemrut Dağı’nda üç farklı alanda yapılmış, boyları 10 metre yüksekliği bulan devasa heykelleri yakından inceleme şansı bulacaksınız. Yılın her mevsimi ülkemizin pek çok şehrinden rehberli turların düzenlendiği Nemrut Dağı Milli Parkı’nın paha biçilmez hazinelerini hem kendi başınıza hem de turlara katılarak yakından görebilirsiniz.Nemrut Dağını gezmeden önce daha fazla bilgi sahibi olmak için Nemrut Dağı gezi rehberi yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Giriş ücreti

  • 240 TL
  • 0-18 yaş arası ücretsiz
  • Müzekart geçerli

Konum Linki

Yazar Notu: Yaz aylarında bile serin olan bölgeye gitmeyi düşünüyorsanız yanınıza hırka almanızı öneriyoruz. Girişten 100 TL’ye şal kiralayıp, alandan çıkarken 50 TL’sini geri alabilirsiniz. Tuvalet için yanınızda bozuk para bulundurmanızı öneriyoruz.

2- Cendere Köprüsü

Cendere Koprusu 41408

Adıyaman'ın tarihi ilçesi Kahta sınırlarında yer alan ve doğa yürüyüşleri ile tarih gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Cendere Köprüsü, size tablo güzelliğinde çarpıcı manzaralar sunacak. Kahta Çayı üzerinde M.S. 1. yüzyılda Roma döneminde inşa edildiği düşünülen etkileyici köprü, yaklaşık 2000 yıldır sağlam kalan mimarisi ile dünyanın en eski köprülerinden biri.

Tüm dünyadan gelen arkeoloji ve tarih meraklıları tarafından ziyaret edilen kemerli köprü, etkileyici kesme taş mimarisi ve Roma dönemi sütunlarıyla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Üstünde yürüyüş de yapabileceğiniz binlerce yıllık Cendere Köprüsü’nde hem antik mimariyi inceleyebilir hem de Kahta Çayı’nın büyüleyici doğal güzelliklerini izleyebilirsiniz.

Konum Linki

3- Atatürk Barajı

Ataturk Baraji 41412

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin verimli tarım topraklarının sulamak amacıyla GAP projesi kapsamında 1992 yılında Fırat Nehri üzerine inşa edilen Atatürk Barajı, günümüzde Adıyaman'ın en sevilen gezi alanlarından biri. Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı’nın devasa gölünün çevresinde sıralanan mesire alanları, her yıl çevre şehirlerden gelen binlerce insanı misafir ediyor. Seyir teraslarından muhteşem doğa fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde hem Atatürk Barajı Gölü hem de Fırat Nehri'nde sandallar ve küçük teknelerle gezilere çıkabilir; balık bolluğuna sahip sularda balık avlama turlarına katılarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

4- Adıyaman Kalesi

Adiyaman Kalesi 41414

Adıyaman’ı gezerken kesinlikle gezmenizi önerdiğimiz simgesel yapılardan biri de şehir merkezine hakim 25 metrelik yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan ve halk arasında Hısn-i Mansur Kalesi olarak da bilinen Adıyaman Kalesi. Bir dönem bölgede hakimiyet kuran Emeviler tarafından Bizans ve çevre ülkelerin saldırılarına karşı savunma amacıyla inşa edilen devasa kalenin sağlam surlarının büyük bölümü günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış.  

Uzun tarihinde pek çok efsaneye konu olan ve şehri gezen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Adıyaman Kalesi’ne şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kalenin sularından özellikle gün batımında büyüleyici fotoğraflarını çekebilir; iç kale odaları, tüneller ve geçitler arasında gezerek Emevilerden ülkemizde kalan az sayıda mimari eserden biri olan Adıyaman Kalesi’ni inceleyebilirsiniz. Hem şehir içini hem de şehre yakın seyahat bölgelerini konforlu bir şekilde keşfetmek için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Konum Linki

5- Alman Köprüsü

Alman Koprusu 41415

Sultan I. Abdülhamid döneminde Bağdat demiryolu projesinin bir parçası olarak inşa edilen etkileyici Alman Köprüsü, Adıyaman'da hem fotoğrafçılık hem de mimari meraklılarının ilgisini çeken eserlerden biri. Alman mühendisler tarafından 1912 yılında yapılan ve ismini de buradan alan devasa köprü, yük ve yolcu taşımacılığı için onlarca yıldır kullanılmaya devam ediyor.

Göksu viyadüğü üzerinde sarp kayalar arasında uzanan çarpıcı manzarasıyla kartpostalları süsleyen, 280 metre uzunluğa ve 35 metre yüksekliğe sahip köprü, 12 ayaklı ve 7 kemerli tasarımıyla görülmeye değer güzellikte. En güzel fotoğraflarını üzerinden geçen trenlerle birlikte gün batımı zamanlarında çekebileceğiniz Alman Köprüsü’nde 2005 yılında eklenen yürüme yolunda da keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Konum Linki

6- Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

Karakus Tumulus 41416

Etkileyici tarihi hazineler bakımından çok zengin olan Adıyaman'da arkeoloji, tarih ve kültür meraklılarını büyüleyen başka bir yer de Kommagene Krallığı’nın ailesinin kadın üyelerini için özel olarak yapılan bir anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü. Kadınlar Anıt Mezarı olarak da bilinen, 20 metre yüksekliğe sahip ve kartal sembolleriyle süslenen çarpıcı tümülüsler, 2000 yıldır görülmeye değer tasarımlarıyla ayakta kalmayı başarmış. Rehberli turların mutlaka uğradığı önemli noktalardan olan ve M.Ö. 30 ile 20 yılları arasında yapıldığı düşünülen etkileyici anıtsal yapılar, Nemrut Dağı’nın eteklerinde özellikle gün batımlarında tablo güzelliğinde manzaralar sunuyor.

Konum Linki

7- Şeytan Köprüsü

Seytan Koprusu 41417

Her köşesi birbirinden etkileyici tarihi köprülerle çevrili olan Adıyaman'da yakından görebileceğiniz ve muhteşem fotoğrafların çekebileceğiniz başka bir antik yapı da Kahta Çayı üzerinde yer alan Şeytan Köprüsü. Devasa sarp kayalar arasında yükselen ve Kahta Çayı’nın büyüleyici mağazaları eşliğinde inceleyebileceğiniz çarpıcı yapı, halk arasında Memlük Köprüsü olarak da biliniyor.

İlk olarak Romalılar döneminde kesme ve moloz taşlarla inşa edilen ve Memlükler döneminde yenilenen Şeytan Köprüsü, uzun tarihinde pek çok efsaneye de konu olmuş. Günümüzde Adıyaman’da düzenlenen fotoğrafçılık gezileri ve doğa yürüyüşlerinin sevilen bir parçası haline gelen tek kemerli etkileyici Roma köprüsünde yürüyüş yapabilir ve özellikle gün batımlarında bu çarpıcı mimari eserin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kahta Çayı kenarında sıralanan mesire alanlarında da Şeytan Köprüsü manzaraları eşliğinde doğayla baş başa keyifli piknikler yapabilir veya balık tutarak yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

8- Kahta Kalesi (Yeni Kale)

Kahta Kalesi 41411

Halk arasında Yeni Kale olarak da bilinen Kahta Kalesi, Nemrut Dağı Milli Parkı sınırları içinde yer aldığı için tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Özellikle gün doğumu ve gün batımında harika fotoğraflar çekebileceğiz, dağ eteğinde bölgeye hakim bir tepe üzerinde yer alan Kahta Kalesi, bölgede uzun süre hüküm süren Kommagene Krallığı'nın başkenti Arsemia Antik Kenti'ni savunmak ve korumak amacıyla inşa edilmiş. Bazı kaynaklarda Hitit dönemlerinde inşa edildiği de söylenen, belirli bölümleri günümüzde restore edilen ve turizme kazandırılan devasa Kahta Kalesi’nin iç bölümlerini, kayaların içine oyulan tünelleri, zindanları ve mabetleri keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Yazar Notu: Kalenin ve kale çevresinde bulunan kafelerin 6 şubattaki depremden zarar gördüğünü söylememiz gerekiyor.

9- Çat Barajı ve Yüzen Adalar

Cat Baraji 41418

Adıyaman'da hem tertemiz havada yürüyüş yapmak hem de büyüleyici fotoğraflar çekmek için 1985 ile 1996 yılları arasında inşa edilen Çat Barajı Gölü'ne gidebilirsiniz. Serin havasıyla yaz aylarında şehrin en sevilen gezi alanlarından biri olan ve su üstünde yüzen irili ufaklı adalarıyla benzersiz bir manzara sunan Çat Barajı Gölü, bazıları kıyılara çarpıp parçalanarak çoğalan yüzen adalarıyla fotoğrafçıların da en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Baraj gölü çevresini saran yürüyüş parkurları, yorgunluk atabileceğiniz mesire alanları ve hafta sonu kahvaltıları yapabileceğiniz kır bahçeleri gibi imkanlar da bulabileceğiniz Çat Barajı, yılın yorgunluğunu atmak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için ideal bir adres.

Konum Linki

10- Oturakçı Pazarı

Oturakci Pazari 41419

Adıyaman'da alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yer olan tarihi Oturakçı Pazarı, Osmanlı döneminde olduğu gibi günümüzde de şehrin en hareketli ticaret noktalarından biri konumunda. Tarihi ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış çarşıda el yapımı kilim ve halılardan yöresel giysilere, Adıyaman’ın ünlü pestillerinden el emeği göz nuru takılara kadar pek çok ürünü bir arada bularak harika bir tatil alışverişi yapabilirsiniz. Dar sokaklar içinde sıralanan onlarca tarihi dükkanın hizmet verdiği Oturakçı Pazarı’nda güzel fotoğraflar çekebilir veya bir kahvede mola vererek kahvenizi yudumlayarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Kaynak: Haber Merkezi