Genel

Abdülhamit Han Sondaj Gemisi nerede? Abdülhamid Han Sondaj Gemisi kaç ton?

Karadeniz’deki yeni görev yerine uğurlanan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hakkında bilgiler merak konusu oldu ve arama motorlarında aratılıyor. Sizler için merak edilenleri derledik. Peki Abdülhamid Han Sondaj Gemisi nerede ve Abdülhamid Han sondaj gemisi kaç ton? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…

Abone Ol

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki Abdülhamid Han Sondaj Gemisi nerede ve Abdülhamid Han sondaj gemisi kaç ton? İşte detaylar…

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi hakkında

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, eski adıyla Cobalt Explorer ve daha sonra West Cobalt olarak bilinen, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahip olduğu ve işlettiği Türkiye bayraklı ultra derin deniz sondaj gemilerinden biri olarak bilinir.

Abdülhamid Han, dünya çapında 7. nesil yüksek teknolojiye sahip 5 sondaj gemisinden biri olup, Türkiye'nin açık denizlerde hidrokarbon arama çalışmalarını güçlendirmek için kullanılan 4. sondaj gemisidir.

Gemi, 2013 yılında Vantage Drilling tarafından sipariş edildi ve Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering tarafından Güney Kore'nin Okpo tersanesinde Cobalt Explorer adı altında inşa edilmeye başlandı. Ancak Ağustos 2015'te Vantage Drilling, geminin inşasıyla ilgili sözleşmeyi iptal etti. Mayıs 2019'da Northern Drilling gemiyi satın aldı ve ismini West Cobalt olarak değiştirdi, fakat bu sözleşme de Ekim 2019'da sona erdi.

Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları bedelle satın alındı. Satın alımın ardından gemi tersaneden ilk kez ayrılarak Mayıs 2022'de Taşucu Limanı'na ulaştırıldı. Bir ay sonra geminin isminin Abdülhamid Han olarak değiştirildiği açıklandı.

Abdülhamit Han sondaj gemisi nerede?

Satış işleminin ardından gemi tersaneden ayrılarak Mayıs 2022'de Taşucu Limanı'na ulaştırıldı.

Abdülhamid Han sondaj gemisi kaç ton?

Gemi, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 51.283 gros ton ağırlığa sahip.