1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında Rize Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı sağlık tesislerinde görevli personeller tarafından anlamlı bir program düzenlendi. Görevli personeller günün anlamına yönelik olarak 65 yaş üstü hastalar ziyaret edildi. 

Bu kapsamda toplum bilincinin artırılması ve yaşlıların dijital sağlık çözümlerinden faydalanmalarına yönelik Müdürlüğe bağlı tüm İlçe Sağlık Müdürlükleri, tüm İl ve İlçe hastanelerinde ve tüm Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personelleri tarafından yaşlılar ziyaret edilerek bilgilendirmeler yapıldı. 
Ziyaret esnasında tansiyon ve kan şekeri ölçümleri yapılarak Aile Hekimliği Birimlerine yönlendirmeler yapılıp, broşür dağıtıldı.

Rize Sağlık İl Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada; “TÜİK verilerine göre Ülkemizde de 65 yaş ve üzeri nüfus, son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında toplam nüfusun %10,2’sine ulaştı. Bu artışın devam edeceği ve 2080 yılında, toplumumuzdaki her 4 kişiden birinin yaşlı birey olacağı öngörülüyor"

Yıllar içerisinde akıllı telefonların, bilgisayar ve internetin kullanımı bakımından tüm yaş gruplarında önemli bir artış olduğu vurgulanan açıklamada; “Yaşlı bireyler tarafından dijital sağlık teknolojilerinin kullanımı, sağlık ihtiyaçlarının doğru karşılanması onların özgüvenlerini ve yaşam kalitelerini artırmada önemli bir rol oynar. Bu bağlamda, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız ve uzaktan sağlık hizmet sunumu gibi dijital sağlık çözümlerini geliştiren Bakanlığımız tarafından 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününün teması ‘teknolojiye hükmet, sağlığını yönet’ olarak belirlenmiştir” denildi.

Açıklamada; “Bu vesile ile toplumumuzun emektarları olan yaşlılarımızı; Sağlık ve hastalıklarla ilgili bilgileri güvenli internet sitelerinden almaya, Zararlı yazılım ve uygulamalardan kaçınmaya, Bakanlığımızın WEB sayfası ve sosyal medya platformlarını takip etmeye, MHRS, e-Nabız gibi dijital sağlık çözümlerini kullanmaya, e-sağlık uygulamaları hakkında bilgi almak ve ‘çok yönlü yaşlı değerlendirmesi’ yaptırmak, kronik hastalık takiplerini düzenli olarak yaptırmak  üzere aile hekimlerini ziyaret etmeye davet ediyoruz” şeklinde açıklamada bulunuldu.


 

Muhabir: REYHANE YAZICI TÜYLÜOĞLU